Violinat e Nicolò Amatit

14 Korrik, 2018 - 10:30 am

Violinat e Nicolò Amatit (1596-1684), prodhuesit kryesor të violinës së familjes Amati, në Kremona të Italisë, njiheshin për dizajnin e tyre elegant, reagimin dhe tingullin e ëmbël, megjithëse ata nuk kishin forcën e violinave të prodhuara nga Stradivari dhe Guarneri “del Gesù .

Nicolò Amati një nga prodhuesit më të shquar të violinave në traditën kremoneze, që jetoi në kohën e një periudhe të vështirë sëmundjesh e zije buke të viteve 1630, kishte konkuruar pothuajse të gjithë prodhuesit e njohur të violinave në Kremona; pikërisht për këtë arsye violinat nga kjo periudhë janë shumë të rralla, shkruan obus.alb.

Shumë studentë të Amatit kanë instrumentpunues të shquar si  Andrea Guarneri, Giovanni Battista Rogeri, dhe ndoshta edhe Jacob Stainer dhe Antonio Stradivari.

Kjo në foto është një nga violinat e famshme të tij. Ajo ka kordirën dhe tastierën të dizenjuar./KultPlus.com

Të ngjajshme