Zbulimi i monumentit të rrallë në Parkun Arkeologjik të Amantias, destinacion për turistët

26 Qershor, 2021 - 11:23 pm

Kryeministri Edi Rama ndau sot pamje nga zbulimi në Parkun Arkeologjik të Amantias  të një tjetër monumenti të rrallë.

“Për turistët që dashurojnë të udhëtojnë edhe në kohë e histori mund të ndalojnë të shohin një ekzemplar që daton nga Shek III p.Kr”, u shpreh Rama.

Pamjet tregojnë zbulimin e rrallë në Parkun Arkeologjik të Amantias. Pas 2 muajsh gërmime të arkeologjisë së shpëtimit del në dritë varri monumental. Një ekzemplar i rrallë për nga përmasat dhe mënyra e ndërtimit. Studime paraprake e datojnë në shekullin e 3 para Krishtit.

Varri, i cili i përket tipit të mbuluar me qemer është një ndër ekzemplarët e rrallë të këtij tipi, që i ruan pothuajse të gjithë elementët arkitektonik. Përmasat e mëdha, veçoritë në elementët e ndërtimit, si dhe veçoritë në elementët e mbulimit i japin monumentit vlera unikale

Rezultatet e procesit të gërmimit dhe dokumentimit janë ende në fazë studimi nga specialistët përkatës, kështu që për kronologjinë e ndërtimit të varrit monumental mund të propozohet vetëm një datim paraprak, i cili mendohet që daton rreth shek. III p.Kr.

Amantia u themelua në fund të shekullit V para Krishtit. Ajo ndodhet në një kodër dhe është e fortifikuar me mure. Në shekullin III para Krishtit qyteti u forcua ekonomikisht dhe nxori monedhat e tij të para. Në vitin 268 para Krishtit, qyteti preu monedhën e vet. Ka ende gjurmë të tempullit të Afërditës, teatrit dhe stadiumit./atsh/ KultPlus.com

Të ngjajshme