Gjurmët e gishtave të gjetura në një skulpturë të Rilindjes tregojnë se mund t’i përket Michelangelos

15 Korrik, 2021 - 2:37 pm

FOTO: BBC TWO

Ekspertët në Muzeun Victoria dhe Albert (V&A) në Londër kanë zbuluar ato që mund të jenë shenjat e gishtërinjve të Michelangelo në një skulpturë dylli që i atribuohet artistit të Rilindjes, transmeton KultPlus.

Stafi e bëri këtë zbulim në episodin e parë të sezonit të ri të “Sekretet e Muzeut”, një seri dokumentare e BBC Two për V&A.

Siç raporton David Sanderson për London Times, ekspertët e bënë zbulimin pasi zhvendosën statujën, të titulluar A Slave, nga një galeri e katërt në magazinën më të ftohtë nëntokësore ndërsa muzeu ishte mbyllur gjatë pandemisë Covid-19.

Duke folur për The Times, kuratori i vjetër Peta Motture thotë se modelet e dyllit “fillojnë të djersiten dhe duken të pakëndshme” ndërsa temperaturat rriten, që do të thotë që punonjësit “shqetësohen” për sigurinë e tyre gjatë periudhave të motit të ngrohtë.

Ai shton se, “Galeritë janë në jug dhe në verë mund të ketë nxehtësi të qëndrueshme.” Kur stafi ekzaminoi statujën pas pesë muajsh në ruajtje, ata panë një gjurmë të vogël gishtash në vithet e figurës. Studiuesit spekulojnë se zhvendosja e temperaturave dhe niveleve të lagështisë shkaktoi ndryshime në përbërjen kimike të dyllit, duke e bërë shënimin më të spikatur.

“Është një perspektivë emocionuese që një nga gjurmët e Michelangelo të ketë mbijetuar në dyll”, thotë Motture në një deklaratë. “Shenja të tilla do të sugjeronin praninë fizike të procesit krijues të një artisti. Është vendi ku mendja dhe dora disi bashkohen. … Një gjurmë gishtash do të ishte një lidhje e drejtpërdrejtë me artistin. ”./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme