Për herë të parë vjen kurimi përmes artit

2 Janar, 2020 - 10:29 am

Një eksperiment që tashmë ka qenë i suksesshëm jashtë vendit, por që ende nuk është testuar në Itali. “Cur’Arti” dhe është një nismë, në llojin e saj. Për herë të parë, në fakt, në Shqipëri pacientët me art do të trajtohen

Prandaj, projekti i artit terapisë fillon në Campania në vendin tonë, ku është krijuar një rrjet (ende në fazën embrionale) midis muzeve dhe spitaleve për të lejuar pacientët të “shërohen” përmes artit. Ideja u zhvillua nga Francesca Barrella, një internist i ngarkuar me Angiologji në Qendrën e Mjekëve Kardiovaskular në Pozzuoli dhe kryetar i shoqatës Il Ventre di Parthenope.

Terapia e artit: çfarë është dhe për kë është

Ideja është, në fund të fundit, e thjeshtë. Terapia e artit do të praktikohet duke lejuar pacientët që vuajnë nga patologjitë kronike, por edhe nga patologjitë si presioni i lartë i gjakut dhe në rehabilitimin pasonkologjik, për të lehtësuar dhimbjet, duke qenë në kontakt me artin në të gjitha format. Institucionet, përfshirë muzetë, teatrot, bibliotekat etj., mund të jetë pjesë e kësaj nisme.

Për të trajtuar shqetësimin psikik, por jo vetëm: projekti, në të vërtetë, synon të bëjë që pacientët e llojeve të ndryshme të vizitojnë ekspozitat dhe muzetë.

Nisma e parë e ndërmarrë, për terapinë e artit, ishte në Kanada, në vitin 2018. Marrëveshja u bë midis Muzeut të Arteve të Bukura në Montreal dhe Shoqatës së mjekëve frëngjishtfolës të Kanadasë, me zëvendëspresidente, Hélène Boyer.

Cur’Arti: projekti i artit terapisë në Napoli

Deri më tani, Komuna e Napolit, kompleksi muze kampanas në Pallatin Mbretëror të Napolit, Muzeun Arkeologjik, Amfiteatrin dhe Mithraeum dhe Scuola Comix Napoli dhe spitalit të Colli janë bashkuar me projektin e mjekut Campania. Në projektin Campania, sidoqoftë, bashkëpunojnë menaxheri Maurizio Di Mauro, Sergio Ferraro, shefi i Kardiologjisë së CTO dhe Nicola Caraçiolo, guvernatori Pio Monte della Misericordia dhe Silvana Figlioli, psikokiminolog i rehabilitimit. Francesca Barrella, krijuese e projektit, tha:

Projekti Cur’Arti synon të krijojë një rrjet midis institucioneve shëndetësore dhe vendeve të kulturës (muzetë, teatrot, bibliotekat, fondacionet liriko-simfonike dhe të tjerët) në dispozicion, për të mirëpritur pacientët që vuajnë nga sëmundje kronike në mënyrë që të fillojnë të qetësohen prej tyre./konica.al/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme