Prapa punës gjeniale të Picassos fshehët një kaos i madh

19 Shkurt, 2020 - 10:30 pm

“Ju jeni ata çfarë mbani”, tha artisti dikur. Ai ishte i rrethuar gjithmonë nga një rrëmujë e madhe, duke e ditur që edhe sendet e lodhshme dhe të perëndishme të njerëzve të tjerë mund të kishin një interes artistik.

Ai grumbulloi gjithçka, që nga gazetat e vjetra, copëza letre mbështjellëse, zarfe të përdorura, deri tek paketat e duhanit, biletat e autobusëve dhe peceta letre. Kur grumbujt e letrave të tij mbushnin tavolinën, ai do t’i kapte ato të gjitha dhe do t’i largonte përkohësisht nga vendi.

Në kohën kur vdiq në 1973, në moshën 91-vjeçare, ai kishte grumbulluar mijëra copa të ndryshme letre, të cilat dolën edhe në ekran në Royal Academy në Londër si pjesë e një ekspozite kushtuar pasionit të tij për letrën. Treqind vepra arti dhe gjëra nga koleksioni i tij, tregonin për vizionit e tij si artist.

Studiot e artistëve të tjerë ishin rrallë aq kaotike sa ato të Picassos. Villa e tij në Kanë, ishte e mbushur me sende – letra, kuti dhe kavanoza me bojë që ishin në çdo hapësirë të dhomës madje edhe në karrige.

“Ai ishte shumë i vetëdijshëm për mbajtjen dhe regjistrimin e gjërave, kështu që unë mendoj se kjo ishte pjesë e përcaktimit të vetes së tij”, tha bashkëkuratorja e ekspozitës Picasso dhe Paper.

Në vitin 1914, paketimet e duhanit dhe gazeta ishin ndër materialet që ai përdori për të krijuar kolazhet e tij. Ai kishte një marrëdhënie midis materialit dhe objektit që përfaqësonte në pikturën e tij.

Femmes à leur Picasso (1937-38) ishte një kolazh i krijuar me letër muri të prera.      

Për shumë artistë, letra ishte thjesht një bazë mbi të cilën hartoheshin idetë përpara se t’i paraqesësh ato përfundimisht. Për Picasson, letra nuk ishte vetëm për hartim, as thjesht një mjet për t’i dhënë fund. Me Femme à leur (1937-8) ai demonstroi sesa efektiv mund të ishte kolazhi në një shkallë të madhe.

Gjërat që Picasso la pas dokumentojnë ekzistencën e tij si artist i rrallë. Ato janë mendimet, gjysmë mendimet dhe shpërqendrimet nga të cilat bënë që të të rriten idetë e tij dhe kështu këto ide të shndërrohen në vepra të mëdha. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme