Prezantohen punimet e fituesve të YVAA në Shkolla Verore si Shkollë

23 Korrik, 2018 - 12:00 pm

Sot më 23 korrik, në Klubin e Boksit në kuadër të “Shkolla Verore si Shkollë”, prezantohen punimet nga artistët Brigita Antoni, Meriton Maloku, Remijon Pronja, Zorica Zafirovska, shkruan KultPlus.

Ky panel i cili moderohet nga Donjetë Murati, nis me fillim nga ora 20:00 ndërsa Brigita Antoni, Meriton Maloku, Remijon Pronja, Zorica Zafirovska janë fituesit dhe finalistët e çmimeve për artistët e rinj pamor – YVAA (Young Visual Artists Awards) nga Shqipëria, Kosova, Maqedoni dhe Mali i Zi.

Paneli tenton të hulumtoj, përmes prezantimeve të zgjedhura të artistëve, dhe të diskutimit, idetë për shoqëri civile dhe marrëdhëniet me art si element tregues i ekzistencës së shoqërisë së lirë. Paneli vepron si një ushtrim hulumtues për marrëdhëniet mes ambientin aktual dhe artistëve, politika në formë të potencialit dhe pengesave për të prodhuar punë. Diskutimi po ashtu vepron dhe do të përqendrohet edhe në tejkalimin e kufijve kombëtar si diçka që pritet nga sfera e artit.

Në një mënyrë, diskutimi tenton qëllimisht të njoh dhe të luaj me marrëdhëniet mes proceseve makro, shtetërore, dhe interakcion shoqëror. Në reflektim dhe njohje të marrëdhënieve që qëndrojnë në vazhdimësi.

“Artistët e së Nesërmes”, organizohet në Kosovë nga Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë, “Çmimi Ardhje” organizohet në Shqipëri nga ZETA Qendra për Art Bashkëkohor, “Çmimi Dnes”, organizohet në Maqedoni nga Qendra për Art Bashkëkohor & FRU, dhe “Milič” në Mal i Zi nga ISU – Instituti për Art Bashkëkohor janë pjesë e pjesë e programit të çmimeve për artistët e rinj pamor – YVAA (Young Visual Artists Awards) – që është një rrjet i dhjetë çmimeve të ngjashme nga Evropa Qendrore dhe Lindore, dhe i cili u themelua në vitin 1989 në Çekosllovaki nga Kryetari Vaclav Havel, Wendy Luers dhe artistët disidentë, që kishin për qëllim përkrahjen e ngritjes dhe zhvillimit të artit bashkëkohor dhe shoqërisë civile.

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor me këtë panel tenton të bëjë ndërlidhje me punën e institucioneve bashkëpunuese të rajonit dhe të artistëve, të fitueseve pjesë e YVAA, me Shkolla Verore si Shkollë dhe me PLATFORM A4, të inicuar nga Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtina dhe Rrjeti i Institucioneve të Pavarura të Artit dhe Kulturës – RRIPAK, që ka për qëllim gjenerimin e strategjive të reja rajonale, reformën e politikave publike, dhe të nisë bashkëpunim për mekanizma të përkrahjes për art dhe kulturë, duke ndikuar në zhvillimet shoqërore dhe ekonomike në rajon, në fokus të katër shtete pjesë e PLATFORM 4. / KultPlus.com

Të ngjajshme