Qyteti i Franz Kafkës

21 Tetor, 2019 - 9:30 pm

Ura e Karlit, Kështjella e Pragës e Katedralja e Vitusit, përbëjnë shkëlqimin e e Pragës në lumin Vlatava.

Kryeqyteti çek është një nga qytetet më të vjetër në gjithë Europën. Qysh në Mesjetë, tregtarët dhe pelegrinët lavdëruan kullat shndritëse ranore të “Pragës së Artë”. Në ditët e sotme deri në 30,000 njerëz shkelin shtigjet e njohura turistike nëpër Staré Město në Qytetin e Vjetër, transmeton KultPlus.

Historia e Pragës si një vendbanim tregtar evropian filloi me fortifikimin e kodrës së kështjellës, Hradčany, në vitin 916. Ajo që pasoi ishte ndërtimi i kishave, manastireve, pallateve dhe Ura e famshme e Karlit, me statujat e shenjtorëve të saj.

Ajo lidh kështjellën me Qytetin e Vjetër në bregun tjetër të Vltava. Kulla e Qytetit të Vjetër konsiderohet një theks i mesjetës për shkak të orës së saj astronomike. Çdo orë të gjithë në shesh shikojnë lart kur shfaqen shifrat e orës së dymbëdhjetë të apostujve.

Muzetë dhe memorialet e shekullit XX

Muzeu Mucha është vetëm një nga muzetë që iu përkushtua shekullit të XX të Pragës. Vizitorët mund të shohin produktet që ky shekull pati në Muzeun e Arteve Dekorative. Ndër të tjerash, aty ekspozohen mobilje nga stilistë çekë kubistë dhe ka më shumë se 160,000 xhama, porcelanë dhe objekte qeramike. Në këtë muze gjendet po ashtu edhe një nga koleksionet më të mëdha të xhamit në të gjithë botën.

Shkrimtari Franz Kafka, ikona e Pragës, është një vepër arti bashkëkohore e Alphonse Mucha. Që nga vitit 1989, artistët kanë krijuar monumente në vende të ndryshme rreth qytetit që evokojnë këtë autor, i njohur për rrëfimet e tij enigmatike dhe të egra.

Kafka bëri përparimin e tij me tregimin e shkurtër “Gjykimi”, të cilin e shkroi në një të ulur të vetme. Ju mund të ndiqni hapat e tij në të gjithë qytetin.

Në shtëpinë ku lindi, afër Kishës së Shën Nikollës, tani ka një kafene. Ai shkroi romanin e tij “Kalaja” në një dhomë në rrethin e Josevov, me pamje nga kodra e kështjellës, Hradčany. Shtëpia e tij në Golden Lane 22 ka qenë prej kohësh më shumë se një tip i brendshëm midis admiruesve të Kafkës. Dhe që nga viti 2005, Muzeu Franz Kafka ka hedhur dritë mbi marrëdhëniet e Kafkës me qytetin e tij të lindjes./klankosova/ KultPlus.com


Të ngjajshme