Shenjat e Neandertalëve në Spanjë nxisin studimet për artin nëpër shpella

3 Gusht, 2021 - 5:31 pm

Foto: Getty Images

Shenjat e kuqe në disa shpella në Spanjën jugore u krijuan nga Neandertalët më shumë se 60,000 vjet më parë, thotë një studim i ri.

Ngjyrosja u aplikua nga një proces spërkatjeje dhe fryrje rreth 20,000 vjet para se njerëzit modern të mbërrinin në Evropë, thuhet në studim, transmeton KultPlus.

Një studim i mëparshëm që i atribuonte shenjat kushërinjve të zhdukur të njerëzve modern u vu në dyshim.

Disa ekspertë argumentuan se njollosja në Cueva de Ardales ndodhi natyrshëm.

Por një studim i ri i botuar në revistën PNAS mbështet pikëpamjen se pigmentet e okrit të kuq të zbuluar në tre shpella në Gadishullin Iberik janë një formë e artit neandertal të shpellave.

Po ashtu thuhet se depozitat dallohen nga materialet e tjera natyrore të marra në mostra në shpella për shkak të ngjyrave dhe teksturave të tyre të pazakonta.

Analiza e re, e cila përfshin studime më të hollësishme, sugjeron se disa nga shenjat janë të vjetra rreth 65,000 vjet.

Vepra e artit paleolitik, thotë ajo, duhet të jetë bërë nga Neandertalët, një specie “motër” e Homo sapiens, pasi ata ishin banorët e vetëm njerëzorë të Evropës në atë kohë.

Hulumtimi gjithashtu zbuloi se pigmenti u aplikua në kohë të ndryshme, ndonjëherë më shumë se 10.000 vjet larg.

Studimi sugjeron se brezat e Neandertalëve u kthyen në vend me kalimin e kohës për të bërë shenja simbolike.

Ky studim do të shtojë dëshmi në rritje se aftësitë intelektuale të neandertalëve mund të jenë nënvlerësuar, thonë studiuesit.

Autorët e studimit PNAS thanë se shenjat nuk ishin “art” në kuptimin e plotë të fjalës, por më tepër rezultat i “sjelljeve grafike” që synonin të krijonin simbole vizuale./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme