Shitet për 6.5 milionë dollarë “Diamanti i Paqes” i Sierra Leones

5 Dhjetor, 2017 - 12:34 pm

“Diamanti i Paqes” prej 709 karatësh i cili është një nga diamantët e papërpunuar më të mëdhenj në botë që i përket Sierra Leones është shitur në vlerë prej 6.5 milionë dollarë.

Diamanti u nxor në një ankand të hapur në New York nga Qeveria e Sierra Leones me qëllim për të ndihmuar të varfrit në vend dhe për të zhvilluar projektet e zhvillimit. Diamanti është blerë nga Laurence Graff i cili është kreu i markës britanike të stolive Graff Diamonds.

Gjysma e të ardhurave nga diamanti do të përdoren veçanërisht për projekte të ujit të pijshëm, energjisë elektrike, arsimit dhe projekte të shëndetësisë në fshatin Koryardu në lindje të vendit që është fshati ku është gjetur diamanti.

Poashtu edhe në muajin maj diamanti i cili është i 14-ti në botë për nga madhësia u nxor në shitje në një ankand në New York por Qeveria e Sierra Leones nuk e kishte pranuar ofertën shitjen e tij për 7.8 milionë dollarë. Oferta në këtë ankand për “diamantin e paqes” ishte më e ulët se oferta e mëparshme.

“Diamanti i Paqes” u gjet në muajin mars nga prifti i krishterë, Emmanuel Momoh në fshatin Koryardu në rajonin Kono ku prifti ia dorëzoi qeverisë diamantin.

Në luftën civile në vitet 1990 në Sierra Leone, këto gurë të çmuar u përdorën për të blerë armë dhe u quajtën “Diamant të përgjakshëm”./ KultPlus.com

Të ngjajshme