Festivali i Filmit të Animuar ‘Anibar’ ka publikuar panelet e edicionit të sivjetëm

18 Korrik, 2021 - 9:57 pm

Në kuadër të edicionit të sivjetëm, Festivali i Filmit të Animuar Anibar prezanton 6 panelet e tij të cilat paraqesin tema të ndryshme, transmeton KultPlus.

Këto panele janë:

1.     Isolation brings isolation

2.     Reliving lullabies through animation

3.     Haven’t we noticed

4.     Surrounded by four windows

5.     Animation for the future

6.     F**k it through art

Gjithçka që duhet të dini në lidhje me Panelet e Edicionit të këtij viti të Festivalit Ndërkombëtar të Animacionit Anibar.

Në këtë edicion të festivalit vizitorët kanë mundësi  të ndjekin panelet tona edukative, përveç punëtorive, masterklasave dhe mbi 300 filmave nga e gjithë bota. Panelet janë një pjesë e rëndësishme e punës së festivalit pasi ato ofrojnë një platformë të përbashkët ku ne debatojmë dhe dëgjojmë përspektiva mbi tema të ndryshme.

Ky edicion do të sjellë gjashtë panele të ndryshme, të udhëhequra nga profesionistë të fushave të ndryshme ku secili prej tyre i veçantë në mënyrën e vet , do  të trajtojë  tema të ndryshme diskutimi, duke e sjellur kështu një aspekt të ri të interpretimit dhe vlerësimit të fenomeneve të ndryshme kulturore. Panelet janë një prej mënyra se si ne mund të  lidhemi me njëri-tjetrin, por edhe të lidhim audiencën tonë dhe botën e ç’izoluar jashtë Kosovës. Ne ju ofrojmë një ulëse në rreshtin e parë në diskutimet e vazhdueshme ku ndahen idetë dhe ku të gjithë mund të mësojnë se çfarë e bën një film të animuar të shkëlqyer. Në të gjitha format e tij, jo vetëm në aspektin teknik, animacioni është para së gjithash një histori që pret të tregohet: të mësosh se si ta tregosh aty qëndron triku!

Më poshtë, po ju prezentojmë panelet dhe përmbajtjen e tyre:

Isolation brings isolation – 

Pa marrë parasysh gjendjen mendore dhe shoqërore të një personi, situata me pandeminë e ka imponuar distancën shoqërore, e cila ka sjellur forma të ndryshme të izolimit. Ky izolim i detyruar ka shpërfaqur probleme të cilat kanë qenë të padukshme për një kohë të gjatë, ndërsa edhe më shumë i ka theksuar shtresezimet e ndryshme të problemeve të shëndetit mendor që e karakterizojnë shoqërinë tonë. Numri i rritur i  dhunës në familje dhe vetëvrasjeve kanë qenë dhe vazhdon të jet shqetësues. Mund të thuhet se izolimi fizik ka sjellë edhe izolimin mendor. Në përgjithësi arti dhe kultura njihen të jenë ngushëlluese për shumicën, sepse e thyejne izolimin mendor dhe ndjenën e izolimit fizik. Por, sa arrinë arti ta thyej maksimen që thotë se izolimi sjellë izolimin? Ky panel do të mbahet më 24 korrik në ora 17:00.

Reliving lullabies through animation – Animacioni i parë i serialit “7 lullabies” nga Besa Berberi sjell “Lullaby N” të cilën nëna ia këndon vajzës së saj. Është një përpunim i tingujve që janë në të tashmen dhe do t’i përcjellen brezave të ardhshëm. Besa Berberi, përmes 7 ninullave, dokumenton dhe hap një kapitull të ri mbi trashëgiminë shpirtërore.”Lullaby N” është një variacion folklorik për kohën moderne. Navigim muzikor dhe poetik si ëndërr, një udhëtim muzikor dhe poetik I figurës se nënës duke mirëpritur një fëmijë në jetë. Përjetimi i ndjenjave delikate dhe të pastra. Ky panel do të mbahet me 25 korrik në ora 17:00.

Haven’t we noticed? – 

Një njeri i zakonshëm kalon 78,000 orë duke shikuar filma, video, animacione, dhe programe televizive, që i bie deri në tetë vite të një jetëgjatësie mesatare të shpenzuar para ekranit. Duke qenë pjesë kaq vitale e jetës sonë, tani është koha të vëmë në dyshim ndikimin. Çfarë po shikojmë dhe si ndikojnë tek ne ato që i shikojmë? Tregimi i ngjarjes mund të jetë një nga mjetet më të fuqishme, përmes së cilës ne mund të  ndajmë informacione, të shprehim pakënaqësi, gëzim, dashuri, vështirësi dhe trishtim. Mirëpo, a jemi duke krijuar vlera, opinione apo a mos jemi edhe duke e jetuar jetën tonë duke qenë të ndikuar nga ngjarjet të cilat i shohim e dëgjojmë?  Ose a do të zgjedhnim gjërat që i zgjedhim po qe se ato nuk do të na servoheshin? A nuk e kemi vërejtur vështirësinë e kohës sonë dhe sa jemi të aftë të kontestojmë njohuritë dhe informacionet që po na shërbehen, duke e përdorur animacionin, muzikën, filmin dhe artin në përgjithësi? Për më shumë, a është tregimi i ngjarjes një nga aspektet thelbësore të këtij ndryshimi të nevojshëm? Ky panel do të mbahet më 26 korrik në ora 17:00.

Surrounded by four windows – Ky panel ka të bëj me  izolimit artistik. Përmes një periudhe të gjatë të izolimit te vetes  artistët mund të shohin përtej sferës së asaj që njerëzit e tjerë mund të shohin. Kjo mundëson  zbulimin e  aspekteve të  ndryshme të procesit të krijimit brenda kohës së izolimit. Ideja prapa këtij  panelit është trajtimi i asaj se si  artistët futen në  izolim të përkohshëm në mënyrë që të zbulojnë dhe shfaqin krijimtarinë e tyre të brendshme. Artistët nuk duhet të jenë të vetmuar që ta ndjejnë izolimin. Për një artist kosovar vetëm duke qenë pjesë e një komuniteti, vetëm duke dëgjuar dhe duke parë nuk mund të jetë e mjaftueshme e as ngushëlluese kur mundësitë janë përtej të prekshmës. . Ky panel do të mbahet më 27 korrik në ora 17:00.

Animation for the future-  Një panel që merret me temën e përfshirjes së mësimit audiovizuel në sistemin tonë arsimor. Metodë e mësimit që është vërtëtuar  të jetë më e dobishme për të gjitha grupmoshat . Duke e marrë parasysh ndikimin pozitiv që mund të kenë metodat e të mësuarit audioviziv e sidomos thjeshtësinë e shpërndarjes së informacionit që mund ta mbart animacioni, një pyetje duket se domosdo lind: përse ende nuk po e përfshihet animacioni atë në sistemin tonë arsimor? . Ky panel do të mbahet me 28 korrik në ora 17:00.

F**k it through art –

Përgjatë historisë, arti ka ndihmuar ndryshimet thelbësore në shoqëri dhe është një nga format më të këndshme, paqësore por edhe si formë komunikimi është mjaft revolucionare. Mënyrat e të shprehurit të një qëndrimi, ndjenjeje ose rezistence, mund të jenë aq të fuqishme saqë nuk mund ta imagjinojmë. Njerëzit nuk shqetësohen prej çështjeve të cilat nuk i afektojnë personalisht ata, ndërsa të afektuarit jo gjithmonë gjejnë kanale dhe zë që të shprehin pakënaqësitë e tyre. Pikërisht këtu arti mund të përdorët më së fuqishmi. Në këtë aspekt, ne mund të na shërbejë një thënie e artisti Banksy: “Arti duhet të ngushëllojë të trazuarin dhe të trazojë ata që janë rehat”. Por a duam të trazojmë, në mënyrë qe të bëjmë ndryshimin? Po, me të vetmet armë të nevojshme: fotografitë, mbishkrimet, animacionet, pikturat, filmat dhe instalacionet artistike. Me fjalë tjera: të shpallim të pavlefshëm atë që është e gabuar në shoqëri. Ky panel do të mbahet me 29 korrik në ora 17:00.

Ekzistojnë mendime  të ndryshme mbi atë sefare do të thotë të jesh një artist i mirë, të jesh në gjendje të transmetosh mesazhin tënd plotësisht, pa ndërprerje, në mediumin tënd të zgjedhur duke folur me ata që i vlerëson më shumë, me audiencën. Këto panele synojnë t’i përgjigjen asaj se  çfarë do të thotë të krijosh, nga të gjitha cepat e dhomës, në mënyrë që publiku të humbet, magjepset e këndjellet përgjatë diskutimeve jashtëzakonisht interesante që do të nisim më 24 korrik e do të mbarojnë më 29! 

Që të gjitha panelet do të mbahen Te Liqeni, hapësirë kjo brenda Parkut Karagaq! / KultPlus.com

Të ngjajshme