‘Zgjoi’ vazhdon të marrë mbështetje, Deadline: Filmi ka një mundësi të mirë për të hyrë në listën e ngushtë të çmimeve Oscar

19 Dhjetor, 2021 - 11:30 pm

Lista e ngushtë për kategorinë e filmave ndërkombëtarë të metrazhit të gjatë të Oscars pritet të martën, kështu që vrojtimi i ‘Deadline’ së titujve që kanë një mundësi të mirë për të arritur suksesin, është publikuar.

Filma nga gjithsej 93 vende janë të pranueshëm në garë këtë vit, dhe më poshtë po shohim nga afër një përzgjedhje të tyre, transmeton KultPlus.

Siç vazhdon të ndodhë çdo vit, kjo është një punë e fortë nga zëra të ndryshëm në mbarë botën. Temat variojnë nga ajo personale te ajo e guximshme, nga jeta e vërtetë në folklorike dhe mistike, dhe përfshijnë pamje humaniste – në disa raste dramatike, dhe në disa, komike.

Fituesit e çmimeve nga festivalet, veçanërisht në Kanë këtë vit, përbëjnë një numër të hyrjeve, ndërsa Sundance gjithashtu ka një shfaqje të spikatur.

Deadline, përmes ngjarjeve të ndryshme të Konkurentëve, si dhe intervistave të veçanta, ka folur me krijuesit e filmave pas shumë prej hyrjeve të përgjithshme. Secili titull në listën e mëposhtme është shqyrtuar nga kritikët e Deadline ndërsa ne kemi rritur vargun tonë të linjës ndërkombëtare të kritikëve.

KultPlus ju sjell artikullin e plotë të tyre rreth filmit Zgjoi:

Ky film debutues nga shkrimtarja-regjisorja Basholli fitoi Çmimet e Audiencës Botërore të Kinemasë, Regjisë dhe Jurisë së Madhe në Festivalin e Filmit Sundance 2021. Një lëshim i ‘Zeitgeist Films’ në bashkëpunim me Kino Lorber në Amerikën e Veriut, së fundmi siguroi mbështetjen e Elisabeth Moss dhe Lindsey McManus të cilët hynë si producentë ekzekutivë.

Kjo është historia e vërtetë e Fahrijes (Yllka Gashit), e cila, si shumë gra të tjera në fshatin e saj patriarkal, ka jetuar me shpresë të zbehur dhe pikëllim në rritje që kur i shoqi u zhduk gjatë luftës në Kosovë. Për të siguruar familjen e saj në vështirësi, ajo mbledh gra të tjera në komunitetin e saj për të nisur një biznes që shet ajvarin me salcë me piper të kuq. Së bashku ata gjejnë shërim dhe ngushëllim duke menduar për një të ardhme pa burrat e tyre.

Në “Deadline’s Contenders Film: International”, Basholli tha: “Unë mund të bëja shumë filma për jetën e [Fahrijes] dhe atë nëpër të cilën ajo kaloi gjatë luftës dhe pas luftës, por në fakt ishte karakteri dhe personaliteti i saj që me të vërtetë pati një ndikim të madh tek unë dhe mbi të gjithë ne.”

Në rishikimin e Deadline, Stephanie Bunbury shkroi: “Goditjet dhe shkatërrimi janë në detaje dhe grupe, të cilat mbartin disa grushta të rënda”.

Këtë lajm e ka publikuar “Deadline”, si dhe të njëjtin e ka shpërndarë vetë Basholli në profilin e saj në Instagram. / KultPlus.com

Të ngjajshme