Fotoja e “Diellit të buzëqeshur” alarmon shkencëtarët

30 Tetor, 2022 - 11:30 pm

Më 27 tetor, NASA shpërndau një imazh në të cilin Dielli mund të shihet duke “buzëqeshur”.

Pikat e errëta që krijojnë këtë iluzion optik janë vrima koronale “dhe ato janë rajone ku era e shpejtë diellore shpërthen në hapësirë”, shpjegon NASA përmes llogarisë së tij në Twitter.

Era diellore nuk është asgjë e pazakontë. Është një fenomen astronomik që lind në shtresën sipërfaqësore të Diellit. Mund të ndodhin dy skenarë: era vjen drejtpërdrejt nga atmosfera ose lëshohet nga një prej këtyre vrimave koronale. Në rastin e dytë, era emetohet me shpejtësi më të madhe se në rastin e parë.

Zakonisht, efektet e këtij lloj fenomeni nuk arrijnë deri në Tokë, pasi shtresa e magnetosferës është përgjegjëse për mbrojtjen e planetit nga grimcat e emetuara nga dielli, por mund të ndodhë që planeti të vuajë pasojat e një vale të shkaktuar nga rrezatimi dhe era diellore.

“Dielli po prodhon vazhdimisht stuhi diellore. Ndonjëherë ndodhin stuhi diellore më të fuqishme, por janë shumë të rralla”, tha për revistën “National Geographic” astrofizikani diellor Luis Bellot.

Stuhia më e madhe diellore e regjistruar ndonjëherë është stuhia Carrington, e cila ndodhi në vitin 1859. Gjatë kësaj ngjarjeje, telegrafët evropianë dhe të Amerikës së Veriut pësuan dëme. Qytetarët, nga ana e tyre, arritën të perceptonin ndryshime në dete dhe u panë drita të shndritshme në rajone ku nuk ishin të zakonshme.

“Nëse një ngjarje e ngjashme do të ndodhte sot, dëmi i vetëm që mund të shkaktohet është humbja e satelitëve, por në asnjë rast nuk do të ishte fundi i botës. Aktualisht, janë ndërmarrë hapa për të minimizuar efektet e dëmshme”, tha Bellot./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme