Projekti MammalNet për monitorimin e kafshëve të egra po fillon edhe në Kosovë

21 Prill, 2021 - 11:30 am

MammalNet tashmë edhe në Kosovë duke ofruar kështu disa mundësi teknologjike që ndihmojnë qytetarët dhe shkencëtarët të regjistrojnë praninë e gjitarëve të egër në habitatin e tyre.

Qëllimi i projekti MammalNet është të përfshijë qytetarë aktivë në mbledhjen e të dhënave të gjitarëve të egër në Evropë.

Projekti MammalNet (www.mammalnet.com) promovohet nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA), dhe koordinohet nga Bardh Sanaja në Kosovë. Projekti bashkon forcat me partnerë të ndryshëm Evropianë që janë të specializuar në botën e kafshëve të egëra (https://www.mammalnet.com/collaborators) për të vlerësuar potencialin e “shkenca nga qytetaret” citizen science për monitorimin e gjitarëve evropianë. Kjo iniciativë po promovon kërkimin dhe ruajtjen e gjitarëve të egëra, por gjithashtu adresimin e disa prej sfidave mjedisore me të cilat përballemi; të tilla si ndryshimi i klimës, humbja e biodiversitetit ose shfaqja e sëmundjeve që lidhen me jetën e egër.

MammalNet ofron disa mundësi teknologjike që ndihmojnë qytetarët dhe shkencëtarët të regjistrojnë praninë e gjitarëve në habitatin e tyre. Njerëzit mund të përdorin një aplikacion në një telefon celular për të regjistruar praninë e një gjitari ose gjurmët e tij, ose mund të marrin pjesë duke ndarë imazhet e kapura nga kurthet e kamerës. Pa qenë ekspert, sigurisht qytetarët që janë të aftë ti dallojnë ato në mjedisin e tyre (si lepujt, lepujt, dhelprat). MammalNet e inkurajon secilin ambientalist, gjuetarët ose çdo qytetar tjetër të përfshihet në këtë projekt. Ndarja e pamjeve dhe vendndodhja e gjitarëve të egër është një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar njohuritë e biodiversitetit tonë dhe përfaqëson një kontribut të çmuar në avancimin e kërkimit të botës së egër.

“Shumë qytetarë janë në gjendje të identifikojnë saktë ata gjitarë të egër që jetojnë në rajonin e tyre të lindjes. Vështrimi i një dreri në një livadh ose një rrugicë rrugore është me vlerë të madhe për studiuesit dhe është shumë e lehtë për tu ndarë me iMammalia”, tha Bardh Sanaja nga ERA, ekspert i gjitarëve.

“Kurthet e kamerës na lejojnë të marrim informacion thelbësor se ku dhe si jetojnë gjitarët. Mund ta vendosni një në zonën tuaj ose në kopshtin tuaj. Do të habiteni se çfarë mund të fotografoni. Nëse nuk keni përvojë, mund të ngarkoni fotot tuaja dhe t’ia lini ekspertëve detyrën e njohjes së specieve. Kështu që ju mund të mësoni t’i identifikoni ato vetë!”, tha Massimo Scandura (koordinator i projektit në Evropën Juglindore)

Duke shkarkuar aplikacionet e projektit (www.mammalnet.com) dhe duke ndarë pamjet e botës së egër, qytetarët mund të bëhen shkencëtarë që mbështesin në mënyrë aktive ruajtjen e biodiversitetit.

Mos e humbni mundësinë për të kontribuar në të ardhmen tuaj!

MOOC: Kurs i hapur në internet (falas) për konceptin “shkenca nga qytetaret” dhe mbledhjen e të dhënave mbi kafshët e egra: https://mammalnet.com/mammalnet-mooc-en/ / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme