Fotografitë nga lufta e Kosovës, në New York Times dhe në ‘Shooting War’

22 Dhjetor, 2018 - 1:23 pm

New York Times jo rrallë përkujdeset të publikojë fotografi që dokumentojnë mirë vuajtjen dhe gjenocidin e shkaktuar në Ballkan, më së shumti prej serbëve.

Kjo pjesë e Evropës për disa vite ka vuajtur dhe ka kaluar nëpër luftëra që nisën me Kroacinë dhe më pas kulmuan me Bosnjën dhe Kosovën, dy shtete që humbën qindra e mijëra njerëz nga dora e shovinizmit serb.

Në një shkrim të fundit, NYTimes i kushton rëndësi librit “Shooting War” (Ta fotografosh luftën) me autor Anthony Feinstein, ku natyrisht bëjnë pjesë edhe fotografi të realizuara në Kosovë gjatë luftës së vitit 1998-99.

Refugjatët kurd

Një fotografi tregon dy kosovare që kthehen nga Mitrovica në Prishtinë në kohën kur po çlirohej vendi. Fotografia është realizuar nga Alexandra Boulat, shkruan KultPlus.

Tjetra fotografi tregon gazetarët e AP të cilët e përcollën luftën në Kosovë, duke e dokumentuar kësisoj secilin moment të tmerrshëm që i ndodhi popullatës së pafajshme kosovare.

Në këtë libër nuk ka se si të mungojë fotografia e ushtarëve të Arkanit të cilët vrasin popullatën në Bosnje, popullatën myslimane atje.

E meqë luftërat dhe gjenocidi në Evropë nuk kanë ndalur asnjëherë, libri ka material të bollshëm edhe me tregimet nga Ruanda, Turqia, popullata kurde, Afganistani, Haiti dhe zona tjera ku ka ndodhur luftë dhe ku fotografët e gazetarët është dashur të raportojnë e të gjenden ballë me rrezikun. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme