‘Sinergy’, projekti që bashkon festivalet më të mëdha të muzikës nga Ballkani Perëndimor

4 Qershor, 2021 - 3:56 pm

Projekti ”Sinergy” Ndërtimi i kapaciteteve të industrisë së muzikës klasike në Ballkanin Perëndimor, mbështetur nga programi Creative Europe i Komisionit Evropian, në tre vitet e ardhshme do të mbledhë festivalet më të rëndësishme të muzikës artistike me qëllim të mprehjes së aftësive dhe rritjes së kapacitetit të industrisë së muzikës klasike në këtë pjesë të Evropës.

Ditët e Muzikës Malazeze të KotorArt Don Branko si drejtues i projektit, së bashku me Festivalet e Qendrës së Beogradit (BELEF dhe BEMUS), Festivalin Veror të Dubrovnikut, Festivalin e Lubjanës, Vox Baroque nga Shqipëria dhe Kosovo Chopin Association nga Kosova do të krijojnë mundësi të reja për kompozitorët dhe muzikantët për të lansuar punën e tyre përtej kufinjve te vendeve ku keto festivale organizohen.

“Ne jemi të nderuar dhe ndjehemi të privilegjuar që Kosovo Chopin Association dhe Chopin PianoFEST Prishtina janë pjesë e projektit të përbashkët Evropian #SYNERGY së bashku me të gjithë festivalet më të spikatura në rajon. Ju përshëndes të gjithëve dhe shpreh kënaqësinë time të madhe që do të ndajmë këtë rrugëtim dhe bashkëpunim që shpresojmë ta zhvillojmë me kalimin e viteve. Ne jemi mirënjohës për besimin e dhënë. Edicioni i 11-të i festivalit Chopin PianoFEST po zhvillohet aktualisht në Prishtinë me dhjetëra artistë nga e gjithë bota. Duke njohur dhe respektuar njëri-tjetrin përmes muzikës dhe qëllimeve të përbashkëta, jam e bindur që ne do të krijojmë marrëdhënie afatgjata bashkëpunimi dhe mirëkuptimi”, ka thene kryetarja e Shoqates KOsovare Chopin, Prof. Lejla Pula ne deklaraten e saj te derguar me shkrim per te pershendetur partneret.

Qasja e projektit përfshin metoda të ndryshme të ndërtimit të kapaciteteve, forcimin e bashkëpunimit dhe ndarjen e njohurive në nivelin rajonal dhe evropian. #SYNERGY do të bashkojë 12 kompozitorë, mbi 50 muzikantë dhe menaxherë të rinj në kulturë, do të organizojë 6 seminare për profesionistët e kulturës dhe 12 rezidenca për kompozitorët e rinj.

“Ne jemi të kënaqur që Komisioni Evropian ka njohur rëndësinë e iniciativës së Ditëve të Muzikës së Don Branko për të forcuar bashkëpunimin në nivel ndërkombëtar dhe në të njëjtën kohë të paraqesë trashëgiminë lokale dhe artistët dhe kështu të kontribuojë në zhvillimin e skenës muzikore artistike në këtë pjesë të Evropës. Si drejtues të këtij projekti tre-vjeçar të bashkëpunimit Evropian, ne i mirëpresim të gjithë pjesëmarrësit, i cili do të sjellë së bashku muzikantë nga kultura të ndryshme, inkurajon komunikimin dhe shkëmbimin artistik, dhe kështu krijon një lidhje më të madhe dhe më të fortë midis njerëzve’, tha themeluesi dhe drejtori i KotorArt – Ditët e Muzikës së Don Brankos, Ratimir Martinoviç.

Kurse menaxherja e Festivalit Besa Luzha e cila mori pjese ne lansimin zyrtar te projektit ne qytetin e Kotorrit, qytet ne te cilin organizata udheheqese e projektit shenon 20 vjetorin e Festivalit Kotor Art, theksoi se ne Kosove, pas luftes, festivalet e muzikes te organizuara ne Kosove, kane deshmuar potencialin krijues, performues muzikor ne Kosove, potencial ky i cili tashme eshte i njohur nderkombetarisht, dhe ChopinPianoFEST Prishtina eshte i nderuar qe eshte pjese e ketij bashkepunimi krahas festivaleve te rendesishme te rajonit, disa prej te cilave shenojne 70 vjet te ekzistimit, dhe se e sheh kete mundesi te mire te shkembimit te pervojave, artisteve dhe projekteve kulturore.

Pjesa e parë e aktiviteteve, Muzika Klasike: Pas skenës, përbëhet nga punëtori me analiza gjithëpërfshirëse të prodhimit të muzikës klasike, dhe fund do të kompilohet Libri Udhëzues i prodhimit të muzikës Klasike, i cili do të shpërndahet dhe promovohet në të gjithë rajonin dhe Evropën. Muzika Klasike: Si Bëhet, është një grup aktivitetesh me rezidencë për kompozitorët në të gjitha vendet e projektit. Më në fund, brenda aktiviteteve të quajtura Muzikë Klasike: Në skenë, veprat e reja do të promovohen dhe interpretohen në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor nga muzikantë të shumtë në zhvillim.

Si finale e madhe e projektit, një turne në festival është planifikuar të paraqesë kompozitorë, kompozime të reja dhe muzikantë të rinj gjatë festivaleve verore në të gjithë Ballkanin Perëndimor.

Për më shumë informacione për projektin #SYNERGY, ju lutemi kontaktoni organizatat partnere të projektit nga vendi perkates ose vizitoni faqen e internetit të projektit. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme