Si faleshin besimtarët islamë në Shqipërinë Mbretërore?

2 Maj, 2019 - 9:55 pm

Bajram Mjeku

Kur mbreti i shqiptarëve Ahmet Zogu u kurorëzua mbret më 1 shtator të vitit 1928 në Tiranë, ai ndërmori një varg reformash në Mbretërinë shqiptare, me qëllim që Shqipëria orientale në sy të Evropës të kishte pamje oksidentale.

Në bashkëpunim me Bashkësinë Islame, vendosi që falja e namazit të ndryshonte nga vendet e Lindjes së Afërme dhe vendet aziatike.
Duke u mbështetur edhe në Kanunin e Lekë Dukagjinit, mbasi simbas Kanunit përulja konsiderohet shkelje e dinjitetit, Mbreti Zog propozoi që gjatë faljes së namazit, besimtarët islam të mos binin në gjunjë, por lutjet t’i bënin në këmbë.


Gjatë dhjetë viteve Mbretëri, shumica e besimtarëve islamë iu bindën pa kurrfarë presioni Mbretit Zog e Klerit mysliman dhe kështu faljen e namazit e kryenin në këmbë./ KultPlus.com

Të ngjajshme