“Java e Albanologjisë”, sivjet i kushtohet 550-vjetorit të vdekjes së heroit kombëtar Gjergj Kastrioti

Më 20 qershor në Institutin Albanologjik në Prishtinë, nisë edicioni i nëntë i “Javës së Albanologjisë”, shkruan KultPlus.

Kjo Konferencë Shkencore, sivjet i kushtohet 550-vjetorit të vdekjes së heroit kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.

“Java e Albanologjisë” nisë më 20 qershor me fillim nga ora 11:00 ndërsa zgjat deri më 21 qershor.

Në vijim po sjellim të plotë programin e “Javës së Albanologjisë”:

KONFERENCË SHKENCORE
GJERGJ KASTRIOTI – SKËNDERBEU
DHE EPOKA E TIJ
kushtuar 550-vjetorit të vdekjes së heroit kombëtar
(JAVA E ALBANOLOGJISË 9/2018)
Prishtinë, 20-21 qershor 2018


Këshilli Organizues
Prof. dr. Hysen Matoshi
Prof. dr. Pëllumb Xhufi
Prof. dr. Lulëzim Lajçi
Prof. dr. Qemal Murati
Prof. dr. Leontina Gega – Musa
Prof. asoc. dr. Bashkim Lajçi
Prof. asoc. dr. Fadil Grajçevci
Prof. asoc. dr. Memli Krasniqi

PROGRAMI

20 qershor, e mërkurë, në orën 11.00
SEANCA PLENARE
(Salla e katit II )
Drejtojnë seancën:
Rexhep Qosja, Pëllumb Xhufi, Shefkije Islamaj, Hysen Matoshi, Lulëzim Lajçi
Himni kombëtar
Pikë muzikore nga nxënës të shkollës “Prenk Jakova”
Fjala e hapjes: Hysen Matoshi
Fjalë përshëndetëse
Referat: Akademik Rexhep Qosja: Gjergj Kastrioti – Skënderbeu dhe shqiptarët sot
Lulëzim Lajçi: Përurimi i veprave të IAP-it të botuara më 2017
Hapja e ekspozitës kushtuar 550 -vjetorit të vdekjes së Gjergj Kastriotit – Skënderbeut (Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani” & Instituti Albanologjik)
Pushim

20 qershor, e mërkurë, në orën 12.30
SESIONI I (Salla e katit II)
Seanca e parë1
Drejtojnë seancën:
Pëllumb Xhufi, Lulëzim Lajçi, Etleva Lala,
Qerim Dalipi
1. President Alfred Moisiu, Tiranë: Skënderbeu nga pikëpamja ushtarake
2. Prof. dr. Pëllumb Xhufi, Tiranë: Atlet i Krishtit, apo fatos i lirisë
3. Gjeneral Kudusi Lama, Tiranë: Gjergj Kastrioti – Skënderbeu udhëheqës e komandant fitimtar dhe stra-teg me vizion të gjerë
4. Prof. dr. Iljaz Rexha, Holandë: Vendosja e sundimit osman në Shqipëri dhe fillet e kryengritjes së Skënder-beut (sipas Halil Inalcikut, historianit të mirënjohur të periudhës klasike osmane)
5. Prof. dr. Lulëzim Lajçi, Prishtinë: Gjergj Kastrioti-Skënderbeu dhe Dardania
6. Prof. dr. Etleva Lala, Budapest: Një dokument i pabo-tuar nga Archivio Segreto Vaticano i vitit 1451 per Gjergj Kastriotin Skënderbeun dërguar nga Papa Nocalus V
7. Prof. dr. Sadri Fetiu, Prishtinë: Skënderbeu në baladat e arbëreshëve të Italisë
8. Prof. dr. Shyqri Nimani, Prishtinë: Frymëzim i am-shueshëm – Gjergj Kastrioti Skënderbeu në artet pamore
9. Prof. asoc. dr. Qerim Dalipi, Tetovë: Rrethanat socio-etnike në Vilajetin e Shkupit sipas regjistrimit të viteve 1452-1453
10. Prof. dr. Hristo Matanov, Sofje: Tëo Problems in con-nection ëith the Resistance of George Kastrioti Skander-beg
Diskutime

Dreka 14.30-16.00

20 qershor, e mërkurë, në orën 16.00
SESIONI I (Salla e katit II)
Seanca e dytë
Drejtojnë seancën:
Sadri Fetiu, Evalda Paci, Agron Xhagolli
1. Prof. dr. Gjovalin Shkurtaj, Tiranë: Zulma e Gjergj Kastriotit-Skënderbeut dhe jehona e bëmave të tij në letër-sinë e kohës dhe në rrjedhë të shekujve (Kundrime, rivë-shtrime dhe përditësime)
2. Prof. dr. Anton Panchev, Sofje: Historiografia bullgare për Skënderbeun
3. Prof. dr. Miaser Dibra, Tiranë: Kujtesa sociale për Skënderbeun, model artistik për konceptimin e luftëtarit në këngët epike të shek. XIX
4. Prof. dr. Agron Xhagolli, Tiranë: Kënga historike shqip-tare dhe Skënderbeu
5. Prof. dr. Hakif Bajrami, Prishtinë: Dorëshkrimi i parë serb për Skënderbeun
6. Prof. dr. Xhevat Lloshi, Tiranë: Figura e Skënderbeut në literaturën nordike
7. Dr. Musa Ahmeti, Budapest: Dokumentet origjinale që ruhen në Arkivin e Dubrovnikut të lëshuara nga kancelaria e Skënderbeut
8. Prof. dr. Zeqirja Ballata, Prishtinë: Skënderbeu në krijimtarinë e kompozitorëve të Kosovës
9. Skender Blakaj, Prishtinë: “Skënderbeu” i autorit polak Martin Bielski, 1556
10. Prod. ass. dr. Evalda Paci, Tiranë: Figura e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut, frymëzuese modelesh rrëfimta-rie dhe shkrimtarie
Diskutime

21 qershor, e enjte, në orën 9.30

SESIONI II (Salla e katit II)
Seanca e parë
Drejtojnë seancën:
Agim Vinca, Shefkije Islamaj, Naser Ferri
1. Prof. dr. Agim Vinca, Prishtinë: Skënderbeu në poezinë e sotme shqipe
2. Prof. dr. Shefkije Islamaj, Prishtinë: Karakterizimi i Skënderbeut në romanin “Skënderbeu” të Sabri Godos
3. Prof. dr. Emil Lafe, Tiranë: Rreth studimeve gju-hësore për vepra kushtuar Gjergj Kastriotit – Skën-derbeut
4. Prof. dr. Hysen Matoshi, Prishtinë: Skënderbeu në projektet shkencore të Institutit Albanologjik të Prishtinës
5. Prof. dr. Naser Ferri, Prishtinë: Disa veçori iko-nografike të paraqitjes figurale të Skënderbeut
6. Prof. dr. Qemal Murati, Prishtinë: Shqipja dhe kujtimi për Skënderbeun – dy shenjat më kryesore të identitetit të shqiptarëve
7. Prof. dr. Valter Memisha, Tiranë: Ilustrime me figurën e Skënderbeut në fjalorë të shqipes
8. Prof. dr. Idriz Metani, Tiranë: Vëzhgime mbi leksikun e veprës së Naim Frashërit: “Istori e Sken-derbeut” (1898)
9. Dr. Virion Graçi, Tiranë: Kështjella letrare e Heroit Kombëtar: Gjergj Kastrioti në romanin bashkëkohor shqiptar
10. Prof. ass. dr. Bedri Muhadri, Prishtinë: Veprim-taria e Skënderbeut në vitet 1443-1448
Diskutime
Pushim

21 qershor, e enjte, në orën 12.00
SESIONI II (Salla e katit II)
Seanca e dytë
Drejtojnë seancën:
Leontina Gega-Musa, Sali Bashota, Lush Culaj
1. Prof. dr. Sali Bashota, Prishtinë: Sintezë e dijeve his-torike për Skënderbeun – Aurel Plasari: Skënderbeu – një histori politike
2. Prof. dr. Leontina Gega-Musa & Dr. Lumnije Kadriu, Prishtinë: Kujtesa për Skënderbeun dhe ruajtja e iden-titetit arbëresh
3. Dr. Ana Martinoska, Shkup: “My Skenderbej” by Dragi Mihajlovski, a Postmodern Novel on History and Present
4. Prof. dr. Lush Culaj, Prishtinë: Barleti si burim histo-riografik i Bardhit për Skënderbeun
5. Prof. asoc. dr. Arben Hoxha, Prishtinë: Skënderbeu i kontestuar dhe Skënderbeu kontestues
6. Dr. Nehat Krasniqi, Prishtinë: Skënderbeu nga këndvë-shtrimi i historianit gjerman Zinkejsen
7. Prof. as0c. dr. Memli Krasniqi, Prishtinë: Afirmimi i shqiptarëve përmes figurës së Gjergj Kastriotit – Skënder-beut në shtypin britanik në shek. XVIII
8. Dr. Xhevat Syla, Prishtinë: Figura e Skënderbeut në poezinë shqipe për fëmijë
9. Dr. Nuridin Ahmeti, Prishtinë: Skënderbeu në faqet e “Kalendarit Kombiar”
10. Dr. Ardian Muhaj, Tiranë: Modeli monoheroik shqip-tar i historisë kombëtare përballë modelit poliheroik evro-pian.
Diskutime
Dreka 14.30-16.00

21 qershor, e enjte, në orën 16.00
SESIONI III (Salla e katit II)
Seanca e parë
Drejtojnë seancën:
Bashkim Lajçi, Fadil Grajçevci, Erenestina Halili
1. Prof. dr. Emin Kabashi, Prishtinë: Skënderbeu i De Radës
2. Prof. asoc. dr. Fadil Grajçevci, Prishtinë: Skënderbeu i Naimit dhe Skënderbeu i Çajupit
3. Prof. dr. Ragip Mulaku Prishtinë: Skënderbeu te shkrim-tarët e vjetër
4. Prof. asoc. dr. Bashkim Lajçi, Prishtinë: Veshja dhe armët e Skënderbeut
5. Prof. dr. Nebi Bardhoshi, Tiranë: Etnografia për Skë-nderbeun: Një analizë antropologjike për Heroin Kombëtar
6. Prof. dr. Riza Sadiku: Prishtinë: Gjergj Kastrioti-Skën-derbeu në shtypin e mërgatës shqiptare
7. Prof. asoc. dr. Ag Apolloni, Prishtinë: Hija e Skënderbeut te Kadare dhe Qosja
8. Prof. dr. Begzad Baliu, Prishtinë: Antroponimia dhe toponimia historike e romaneve me temë periudhën e Skënderbeut
9. Dr. Erenestina Halili, Tiranë: Një dramë për heroin kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu, shkruar nga Át Bernardin Palaj O.F.M
10. Mr. Arbana Ajdini, Tetovë: Ndikimi i Elena Gjikës në motivimin e shkrimtarit Henry Ëadsëorth Longfelloë për të shkruar poemën për Skënderbeun
Diskutime
Pushim

21 qershor, e enjte, në orën 17.30
SESIONI III (Salla e katit II)
Seanca e dytë
Drejtojnë seancën:
Sali Bytyçi, Zeqirja Neziri, Besim Rexhaj
1. Avni Dehari, Prishtinë: Gjergjat në drita përkrenaresh
2. Prof. asoc. dr. Besim Rexhaj, Prishtinë: Figura e Skënderbeut midis qëndresës, tradhtisë dhe dashurisë për atdheun
3. Prof. dr. Izaim Murtezani, Shkup: Kah interpretimi i legjendave popullore me motivin lindja e Skënderbeut
4. Prof. dr. Sali Bytyçi, Prishtinë: Madhështorja dhe tragjikja e figurës së Skënderbeut në poezinë e sotme shqipe
5. Prof. dr. Zeqirja Neziri, Shkup: Epi i Andrija Kaçiç Mioshiçit mbi Skënderbeun
6. Prof. ass. dr. Nevrije Ismaili, Prishtinë: Modeli arbëresh i këngëve historike për Skënderbeun
7. Dr. Gëzim Aliu, Prishtinë: Skënderbeu i “Kështjellës” së Kadaresë
8. Prof. ass. dr. Emine Shabani, Tetovë: Historia e Skën-derbeut nga Marin Barleti, burim i letërsisë artistike
9. Dr. Vlorë Fetaj –Berisha, Prishtinë: Figura e Skënder-beut në ninullat shqiptare
10. Mr. Valon Shkodra, Prishtinë: ‘Interpretime identi- tare përmes figurës së Gjergj Kastriotit- Skënderbeut

21 qershor, e enjte, në orën 19:00

Mbyllja e punimeve të
KONFERENCËS SHKENCORE
GJERGJ KASTRIOTI – SKËNDERBEU
DHE EPOKA E TIJ
kushtuar 550-vjetorit të vdekjes së heroit kombëtar
(Salla e katit II)
Drejtojnë seancën:
Hysen Matoshi, Izaim Murtezani, Lulëzim Lajçi
Fjala e mbylljes: Lulëzim Lajçi