Bëhen peticione kundër 5G, pretendohet se e shkakton koronavirusin

Një nga teoritë konspirative më të përhapura, por edhe më lehtë për t’u hedhur poshtë mbi virusin Corona është që COVID-19 në të vërtetë shfaqet për shkak të sinjalit 5G. Kudo në Europë janë bërë peticione kundër 5G.

Megjithë faktin, që virusi Corona përhapet pavarësisht nga antenat e transmetimit 5G, në Europë kudo janë dëmtuar antena të tilla. Në Britaninë e Madhe u dëmtuan 60 antena, kudo janë bërë peticione kundër tyre. Kurse Martin Mihailov filloi në Bullgari aksionin “Stopp 5G Bulgaria”, duke mbledhur online disa mijëra nënshkrime. Edhe këtu bëhet thirrje për ndalimin e zgjerimit të 5G, sepse ky sinjal shkakton shumë sëmundje e probleme psikike, pa përmendur Coronën. Megjithëse pandemia e ka bllokuar zgjerimin e rrjetit 5G kudo në botë, debatet për standardin e sinjalit të rrjetit 5G morën një kthesë të re. Por çfarë është 5G e pse diskutohet me kaq zjarr, si po e shtrin atë aktualisht Europa Juglindore?

Coronavirus London Piccadilly Circus Graffito Corna-Protest (picture-alliance/Photoshot/Avalon/UPPA/J. Ng)

5G: Rrjet i shpejtë me dimensione gjeopolitike

5G do të thotë „brezi 5″ i rrjetit mobil. Ndryshe nga paraardhësit, lidhjet e shkëmbimet e të dhënave mes aparateve, antenave dhe serverave janë më të ngushta e më të harmonizuara. Me 5G do të jetë e mundur që aparatet të lidhen e komunikojnë më shpejt me njëri-tjetrin. 5G është simbol i “internetit të objekteve”, ai qëndron për lëvizjen autonome, rrugë të reja në prodhimin industrial dhe internet shumë të shpejtë.

Ndryshe nga 3G e 4G, 5G është si paketë e përgjithshme, ofrues të caktuar dhe prodhues nuk mund të merren vetëm për sektorë jokritikë e të përjashtohen nga të tjerat. Kush ka 5G brenda, ka potencialisht qasje kudo. Ndryshe nga paraardhësit, 5G bëhet pjesë e „infrastrukturës kritike (KRITIS). Shkurt: Kush është i lidhur me 5G, nuk mund të jetë më pa të. Kritike bëhet situata, nëse ky sinjal prishet ose dikush ia del të futet në rrjet e të vjedhë të dhëna.

Rëndësia gjeopolitike dhe ekonomike

Daniel Voelsen nga fondacioni i Berlinit „Shkenca dhe Politika” thotë, se kjo është arsyeja, pse 5G ka ndezur kaq debate. Në fokus të tyre gjigandi kinez i rrjetit mobil, Huawei dhe pyetja, nëse duhen lejuar komponentë të Huaweit të përdoren për zgjerimin e rrjetit 5G. Në të gjithë botën elementë të nevojshëm të rrjetit 5G prodhohen vetëm nga pak firma: Firmat europiane Nokia dhe Ericsson, Samsungu koeranojugor dhe Huawei kinez e ZTE. Huawei përflitet për lidhje të ngushta me shërbimet sekrete kineze dhe Partinë Komuniste. SHBA, por edhe Kanadaja, Polonia apo Australia ngrenë madje akuza spiunazhi kundër këtij koncerni. Presidenti i Shërbimit Informativ Gjerman, BND, Bruno Kahl në tetor paralajmëroi që një koncern të mos marrë pjesë në infrastrukturën mobile të transmentimit të të dhënave, kur nuk i besohet plotësisht. Vetë koncerni nuk i pranon akuzat.

Eric Xu, kreu i Huaweit në një ceremoni në Shenzhen -Huawei zotëron teknologjinë e 5G por ka dyshime e kritika për përdorimin e saj në Europë

5G nuk ka vetëm një dimension të politikës së sigurisë, por edhe gjeopolitik. Nëse Huawei bëhet furnizues i komponentëve të 5G për Europën dhe botën, pozicioni i koncernit në botë si lider në treg do çimentohej me dekada. Nën këtë superfuqi të koncernit do të vuanin jo vetëm ofruesit europianë, por edhe gjigandë amerikanë si sistemet Cisco. Pak gjasa do kishte që për gjeneratën 6g pastaj të kishte debat për ofrues të ndryshëm. Për BE e Europën ka edhe një disavantazh tjetër. Industria digjitale do të mbetej shumë prapa Kinës. Që tani Eriscon dhe Nokia nuk konkurrojnë dot me çmimet kineze.

5G në Europën Juglindore

Çështjet bazë që diskutohen në lidhje me 5G prekin edhe Europën Juglindore. Por në shtetet e dobta dhe ekonomikisht jo në gjendje të mirë, presioni gjeopolitik dhe ekonomik nga Europa, Kina dhe SHBA është më i ndjeshëm. Në të gjitha vendet europianojuglindore, ambasada e SHBA publikoi në faqen e saj të internetit, thirrje të hapura që kërkojnë përjashtimin e konkurrentëve kinezë. Përkundër kësaj, BE ia ka dalë që rregulloret për të këtë t’i kthejë në duart e vendeve anëtare.

Firma konsultuese e Luksemburgut incities, që punon me Komisionin Europian dhe PE, publikoi një dokument – indeks për të gjitha vendet europiane dhe përgatitjet që po bëjnë ato. Në një kohë që Finlanda ndodhet në vend të parë, Gjermania zë vendin e 8. Vendet e Europës Juglindore renditeshin nga vendi i 28 – Qiproja, deri në të 34-n Shqipëria, Bosnja-Hercegovina zinte vendin e 36. Jo shumë e habitshme, por studimi tregoi se përgatitjet për 5G varen nga fuqia ekonomike e vendeve.

Shqipëria

Në Shqipëri nuk ka as lidhje funksionuese 5G dhe as një datë për të filluar me të. Problemi është se frekuencat e nevojshme për 5G janë të mbizëna. Qasje aty ka vetëm Telekom Albania dhe Vodafone Albania. Vodafone në nëntorin e kaluar bëri një demonstrim publik të 5G në Shqipëri në prani të kryeministrit Rama e shtypit. Vodafone Albania përdori për këtë komponentë kinezë për shkak të lidhjeve të ngushta të koncernit mëmë Vodafone me Huawein. Këtë e kritikoi Ambasada e SHBA-së e prej atëherë u ndërprenë të gjitha planet. Si dhe kur do të ketë në Shqipëri sinjal 5G pa pjesëmarrje kineze, kjo nuk dihet.

Bosnja

Edhe në Bosnje nuk ka 5G. Në këtë vend lidhja 4G u shtri vetëm vitin e kaluar në të gjithë vendin. Në Sarajevë nuk ka deklatata publike lidhur me përdorimin e komponentëve të Huaweit, sepse operatorët Mtel, HT, Eronet, dhe BH Telekom kanë arritur vetëm së fundmi standardin aktual.

Bullgari

Bullgaria që tradicionalisht ka pasur komunikim të mirë digjital, ndjek në lidhjen 5G një plan ambicioz. Në korrik 2020 do të mbahet tenderi për frekuencat 5G. Planifikohet që në fund të këtij viti apo vitin e ardhshëm të ketë futje në treg të 5G. Megjithë paralajmërimet e ambasadës amerikane nuk ka përjashtim të koncernit kinez.

Nëse ky vend vërtet do të dalë në krye të instalimit të 5G, nuk dihet. Krahas krizës së Coronës që ka ndryshuar shumë gjëra në Europë, një pjesë e frekuencave janë bllokuar nga ushtria bullgare.

Greqia

Edhe Greqia kërkon të fusë në vitin 2021 sinjalin 5G. Në fund të këtij viti pritet të bëhet tenderi për frekuencat. Për një kohë të gjatë qeveria greke nuk shprehej për përdorimin e teknologjisë kineze. Megjithatë në projektet-pilot u përdor teknologjia e Huaweit. Por në mars, Eriscon mori shtesë ekskluzive nga operatori Cosmote për zgjerimin e 5G.

Kroacia

Edhe Kroacia bën pjesë tek vendet që në vitin 2021 duan të fusin në të gjithë vendin sinjalin 5G. Që këtë vit Osijek në perëndim të Kroacisë pritet të pajiset i gjithi me sinjalin 5G. Frekuencat e para janë dhënë ndërkohë nga rregullatorët shtetërorë. Por dhënia e frekuencave të tjera ka nevojë ende për sqarime ligjore. Edhe në Kroaci u debatua për Huawein, por nuk pati përjashtim të tij. Në këtë vend operatorët mobilë pane si zgjidhje e partneritetet individuale.

Teknologjia 5G do të revolucionojë industrinë edhe më tej

Mali i Zi

Në vendin e vogël në Adriatik megjithë Coronën ka pasur zhvillime në drejtim të sinjalit 5G. Darko Grgurovic, drejtori i Agjencisë për Komunikimin Elektronik dhe Postën, thotë se rregullatorët shtetërorë do të publikojnë këtë vit strategjinë 5G dhe tenderin për frekuencat 5G në gjysmën e dytë të vitit 2021. Për shkak të bashkëpunimeve ekzistuese dhe mospërjashtimin e përgjithshëm të teknologjisë kineze ka gjasa të ketë përdorim të kësaj teknologjie. Plani është që sinjali 5G të shtrihet në vend në fund të vitit 2022.

Maqedonia Veriore

Maqedonia Veriore është po ashtu pa sinjal 5G. Data e planifikuar për këtë është e largët, viti 2027. Shkupi megjithatë pritet të ketë sinjal 5G në fund të vitit 2023. Këtë qeveria e vuri si kusht për pjesëmarrjen në tenderat që pritet të mbahen deri në fund të vitit 2020.

Rumania

Plani i qeverisë i dhjetorit 2019 parashikonte që të fillohej me shtrirjen e sinjalit 5G në Rumani në vitin 2020. Por që atëherë nuk është ecur përpara me kuadrin ligjor në këtë drejtim. Edhe një datë për dhënien e frekuencave nuk ka. Në vitin 2019 qeveria rumune ka mbyllur një memorandum sekret me SHBA për zhvillimin e rrjeteve 5G. Këtu mendohet se bëhet fjalë për përjashtimin e Huaweit. Ky koncern, që ka marrë pjesë mjaft në zgjerimin e 3G dhe 4G u përpoq të bëjë presion tek qeveria përmes kostove në disa miliarda euro, që do të ofroheshin si faturë, nëse zëvendësoheshin komponentët e Huaweit. Qeveria rumune e shtyn që atëherë një vendim përfundimtar.

IFA 2019 - AVM - 5G (picture-alliance/dpa Themendienst/Z. Scheurer)

Serbia

Në Serbi 5G ndodhet në fazën testuese. Koncerni norvegjez Telenor ngriti në qershor 2019 stacionin e parë 5G në Universitetin e Beogradit. Telenor ka hequr dorë nga komponentë të Huaweit, bëjnë të ditur mediat, e në vend të kësaj përdor komponentë të ofruesit suedez, Ericsson. Por ky qendrën e prodhimit e ka në Nanjing, në Kinë. Ende është e paqartë, kur dhe cilët ofrues të tjerë të 5G do të ketë në Serbi. Tenderi për frekuencat u shty pa datë për shkak të krizës së Coronës. Por për shkak se Serbia është e lidhur ngushtë me Rusinë dhe Kinën, sidomos në sektorin e sigurisë, duket se ka pak gjasa që për pjesëmarrjen kineze në rrjetin 5G të vihen kushte të veçanta.

Konkluzioni

Zhvillimi i 5G në Europën Juglindore nuk është në fokusin e pjesës tjetër të kontinentit. Çështjet kryesore në këto vende nuk dallojnë nga ato që preokupojnë vendet e tjera europiane. Në vend të kësaj ato janë të lidhura ngushtë me vendimet në Gjermani apo Austri. Bashkëpunimi afatgjatë i Deutsche Telekom apo A1 në Austri me Huawein e bën gati të pamundur për shumë vende të Europës Juglindore që të heqin dorë nga ofruesi kinez. E qartë është po ashtu: vendet e Europës Juglindore nuk mund t’i rezistojnë dot aq presionit të fuqive të mëdha botërore si Kina, Rusia apo SHBA. Që tani mënyra si veprohet nuk është e njësuar dhe nuk dallon nga pjesa tjetër e kontinentit. DW /KultPlus.com

Epidemia e re me emrin komplotizëm

Disa thonë që virusi është krijuar vetë. Të tjerë që është faji i 5G. Që e bënë amerikanët. Jo, kinezët … Në kohë pasigurie, përgjigjet kërkohen edhe tek tezat më të pamundura. Dhe teoritë e komplotit janë të shumta. Duke u shndërruar edhe në një instrument të luftës gjeopolitike

Duket se pasi terrorizmi të jetë ezauruar si shkak i masave të jashtëzakonshme, shpikja e një epidemie mund të ofrojë pretekstin ideal për zgjerimin e tyre, përtej të gjitha kufijve. Kishim mangut edhe mohuesit e pandemisë për të kompletuar teatrin tashmë të pasur të të ashtuquajturve teoricienë të komplotit, ata që në momente kaosi hedhin hipoteza komplotesh në emër të një kundër-informacioni “të shëndetshëm”.

Në pak javë të Covid-19, jemi përmbytur me një mijë përgjigje për dyshimet tona. Disa prej të cilave janë sinqerisht të besueshme. Fjala vjen, si historia e koronavirusit të gjeneruar në një laborator në Wuhan. Ideja kaloi nëpër mendjet e shumë njerëzve në fillim. Pastaj qarkulloi kronika televizive e Rai Leonardo, e nëntorit 2015, e cila tregonte eksperimentet e kryera nga kinezët për të krijuar një “kimera”, një supervirus që bënte bashkë një proteinë të lakuriqëve të natës dhe Sars. Zemërimi ishte i shpejtë dhe i fortë, derisa virologu Roberto Burioni kujtoi sesi studimet e fundit të botuara në “Nature Medicine” vërtetuan origjinën “natyrale dhe zoonotike” të virusit.

Shumë më të forta janë rindërtimet e tjera të komplotit. Për dikë, koronavirusi thjesht nuk ekziston, siç thotë artikulli në të përditshmen “Il Manifesto”: është një shpikje për t’i mbajtur të gjithë nën kontroll dhe për të kufizuar liritë. Kushdo që ka lexuar Eleonora Brigliadorin (“Eshtë një komplot amerikan”; “Koronavirusi nuk ekziston”; “Unë dal kur të dua”) e di se ish-prezantuesja është vetëm maja e ajsbergut të asaj që qarkullon në WhatsApp, Telegram, Twitter, etj. Në YouTube, një farë elvis76c shkruan: «Shtatëdhjetë kamionë ushtarakë për të transportuar 160 arkivole? A nuk mund të përdornin dy ose tre duke bërë shumë rrugë? Po këta 160 vdiqën në unison? Dëgjoni, të dashur miq, këtu nuk është çështja për të qenë komplotistë, por për të mos na bërë për budallenj”.

Ndër teoricienët e komplotit që pranojnë ekzistencën e Covid-19, tema kryesore është “kush” e ka shkaktuar atë. Keni menduar ndonjëherë për 5G? Teknologjia e re e telekomunikacionit, thonë ata, do të zhbëjë mbrojtjen tonë imune duke inokuluar sëmundjen në trup. “Cili ishte qyteti i parë në botë që instaloi rrjete 5G? Wuhani! Dhe rajoni i parë evropian? Italia Veriore”, shkruante në Twitter Gunter Pauli, një mendimtar i afërt me Beppe Grillon dhe sot këshilltar ekonomik i Giuseppe Contes.

5G dhe koronavirusi janë të lidhur mes tyre, edhe për blogerin turbo-konspirativ Rosario Marcianò, i njohur për teoritë e komplotit, mohimin e masakrës së Bataclanit (ata ishin aktorë, jo të vdekur) dhe mistifikues i të vërtetave të tjera të dhimbshme publike. Kanali i tij në Facebook, Tanker Enemy u sekuestrua pak ditë më parë nga policia, për publikimin e një video në të cilën ai bënte thirrje për mosrespektim të rregullave të karantinës. Në faqen me të njëjtin emër, e cila është ende online, mes të tjerave ai shkruan: “Pse kompani të ndryshme që merren me mësimin në distancë, tashmë i kishin të gatshme të gjitha programet dhe aplikimet për mësimdhënien telematike?” Tamam: kush qëndron prapa programit kompjuterik për shkolla?

E megjithatë ne duhet të jemi mësuar me teoritë e komplotit. E njëjta gjë ndodhi me Sars dhe Ebolan. Edhe me SIDA-n. Thuhej se i kishte dalë nga kontrolli ushtrisë amerikane, në kërkim të një arme të fuqishme biologjike. Pastaj u vërtetua se teoria ishte pjesë e një fushate disinformuese të orkestruar nga KGB. Dhe ndërsa historia përsëritet, javët e fundit Rusia është akuzuar për orientimin e lajmeve të rreme që fajësojnë Shtetet e Bashkuara dhe Mbretërinë e Bashkuar, me qëllim destabilizimin e vendeve evropiane.

Një plan djallëzor nga amerikanët: kjo është deri tani ideja e një komploti me të cilin njerëzit indinjohen më shumë. “Unë po filloj të besoj se koronavirusi është një operacion i madh për të rrëzuar ekonominë kineze dhe evropiane, si dhe shpërqendrimi masiv, për të hapur dyert për operacione ushtarake në shkallë të gjerë, për të cilat sot dihet shumë pak”, ka shkruar në Twitter regjisori Gabriele Muccino. Referenca është për operacionin Defender Europe 20, një stërvitje e NATO-s me dislokim të madh të forcave amerikane në territorin evropian.

“Stërvitja amerikane është një luftë botërore e gatshme për të nisur”, janë ngrohur mediat sociale. “Ata na vendosën në gjendje të jashtëzakonshme dhe ushtarët amerikanë janë këtu për të shuar çdo protestë. Të rezistencojmë!”

“Si nuk mund ta kuptoni: Amerika tashmë ka vaksinën dhe ushtarët imunë ndaj Covid do të komandojnë, ndërsa ne vdesim”. Meqë ra fjala, për shkak të virusit stërvitja amerikane u zvogëlua nga 20,000 në 6,000 ushtarë. Pushtimi u shty.

Një video e mbërritur në shumë telefona inteligjentë quhet “Ishte lakuriqi i natës” dhe buron nga kanali YouTube Luogoco-mune2 nga Massimo Mazzucco, princi i komplotizmave të kohëve të sotme, nga mashtrimi i Kullave Binjake e deri te mohimi i uljes në Hënë, e deri te trajtimet alternative kundër kancerit. Në video, Mazzucco lidh një seri testesh për të demonstruar, mes të tjerash, se një “dorë amerikane” solli një virus të gatshëm në Kinë. Si do të arrinte atje? Falë sportistëve që morën pjesë në Kampionatin Botëror Ushtarak në Wuhan, në Tetor. Që është njëkohësisht e vërteta e mbrojtur “nën tryezë” nga qeveria kineze. “Teoritë e konspiracionit janë një front i ri, një rrëfim i krizës që e përdorin për të garuar në nivel global”, thot Julian Gewirtz nga Qendra për Çështje Ndërkombëtare në Universitetin e Harvardit. Dhe falë teknologjisë, kjo narrativë përhapet nëpër botë.

Deri në pikën që, edhe në Itali shumë e kanë kapur me Bill Gates: ai subvencionoi Institutin Britanik të Kërkimit Pirbright për të krijuar imunizim nga bronkiti infektiv i shpendëve, por akuzohet se ka krijuar si Covid-19 ashtu edhe vaksinën përkatëse. Qëllimi: të vendoset një Rend i Ri Botëror i “elitës globaliste”, që do të sundojë popujt pasi t’i ketë shfarosur, në emër të ndryshimit të klimës.

Edhe eseisti, komentatori dhe filozofi Diego Fusaro ka insistuar për përgjegjësitë amerikane: “Ndoshta është një luftë bakteriologjike nga Shtetet e Bashkuara”. Dhe më tej: “Shtetet e Bashkuara dëshirojnë të godasin vendet që nuk janë reshtuar krah tyre”. Referenca është gjithashtu për Italinë, fajtore që ka nënshkruar marrëveshjet për Rrugën e Re të Mëndafshit, dhe Iranin që furnizon Pekinin me naftë (“rastësisht” dy nga vendet më të prekura). Teherani gjithashtu tregon gishtin nga SHBA dhe udhëheqësi suprem Ali Khamenei ka njoftuar se ai ka refuzuar ndihmën me ilaçe amerikane, sepse “ato janë një mënyrë për të përhapur virusin”.

Eshtë më pak e qartë se kujt i referohej Kardinal Malcolm Ranjith, kryepeshkopi i Sri Lankas, kur tha: “Virusi është produkt i eksperimenteve të paskrupullta nga kombe të pasura dhe të fuqishme” dhe për këtë arsye OKB, sipas tij, duhet të hetojë dhe dënojë autorët për gjenocid. Shtetet e Bashkuara? Kina? Sigurisht që fjalët e tij kishin një jehonë mbarëbotërore. Deri në atë pikë sa edhe ish-senatori Domico Scilipoti është i shokuar: “Kush di, të flasë!”. Dhe kush nuk di, të heshtë. /Panorama Italia – Bota.al /KultPlus.com

Me teknologjinë 5g, nuk do të ketë siguri dhe privatësi absolute më askund në planet

Nga: Emrush T. Shkodra

Teknologjia 5G trendi më i ri në botë, është hapur një konkurrencë rapide në mes gjigandëve dhe kompanive teknologjike.
Me instalimin e 5G që pritet të behët gjatë vitit 2020-2021, bota do të ndryshojë për gjithçka, dhe nuk do të jetë më si më parë.
5G rrjeti është gjenerata më e re e lidhjeve të internetit mobil, duke ofruar shpejtësi më të mëdha dhe lidhje më stabile në smart telefonat dhe pajisjet e tjera, si kurrë më parë. 

Lidhja 5G pritet që shpejtësia për të zbritur të dhëna nga interneti nga 1GB(ps) për sekond të bëhet normë e zakonshme, dhe do të jetë për 100 qind herë më i shpejt se 4G e LTE.

Implementimi dhe instalimi i 5G, do të thotë kontroll mbi gjithçka, lidhje dhe ndërhyrje në të gjitha transmetimet e më hershme që operojnë si pajisje të instaluara nëpër vende të botës.
Spektri i tillë që do të instalohet do të përdoret për informata për vëzhgimin e gjendjes në tokë nga hapësira, parashikimin i motit, dhe kontrollin e sigurisë nacionale të shteteve që do ta instalojnë 5G.
Pajisjet autopilot siç janë: aeroplanët, dronët, dhe tërë teknologjia e cila është e lidhur me autopilotizëm do të kenë mundësi të transmetojnë sasi të mëdha të të dhënave për një kohë shumë të shpejtë.
Do të rrisë përdorimin e telekomunikimeve të radarëve, radio transmetimeve të hapësirës, astronomi, dhe lidhje mes satelitëve që operojnë në hapësirë!
Shfrytëzim i të dhënave për sistemin audio amazon, sistemet që monitorojnë sigurinë nacionale, ndriçimin rrugor, termostatet, kamerat e sigurisë së qendrave urbane dhe kufitare, pajisjet elektronike të instaluara nëpër shtëpi etj.
Madje do të përdorët edhe në pasaportë, ose ID ku përmes senzorëve të ndjeshëm ato do të transmetojnë të dhëna në adresën e instaluar.

Valët milimetrike që do të përdorën në teknologjinë 5G nuk do të jenë të dëmshme për shëndetin, dhe radio frekuenca sa më e lartë aq më pak depërton në lëkurën e njeriut.

Nuk do të ketë siguri dhe privatësi absolute më askund në planet, për shkakun se senzorët e antenave të vendosura nëpër qendra dhe vende të ndryshme do të depërtojnë edhe nëpër muret më të blinduara.
Smartphonet do të jenë e ardhmja e valëve milimetrike si transmetues të denjë dhe hyrje në privatësinë e secilit njeri që posedon një të tillë në shtëpi, punë e gjetiu.
Teknologjia 5G do të ingjizon zërin tuaj në një rreze prej 15.km, dhe do të gjejë dhe vendos lokacionin tënd në bazat e instaluara më një shpejtësi marramendëse.

E kush është problemi kryesor këtu?

Huaëei, një kompani Kineze në disa shtete Evropiane ka filluar instalimin e këtyre pajisjeve pasi ato kanë pranuar të instalojnë sistemin 5G tashmë. Më gjithë paralajmërimet nga Shtetet e Bashkuara mbi ketë kanosje të drejtët për drejt dhe humbjes së sigurisë së shtetit aty ku do të vendosen këto pajisje.

Kompanitë softëerike, prodhuesit hardëerik, provajderët telekomunikativ kinezë, sipas ligjit janë të detyruar tu shpërbejnë interesave të qeverisë Kineze dhe shërbimeve të tyre për zbulim.
Nëse Huaëei ose ndonjë prodhues tjetër kinez i pajisjeve e ndërton 5G infrastrukturën në një shtet, atëherë qeveria kineze do të ketë mundësi të kontrollojë atë rrjet, dhe si rrjedhojë do të këtë qasje në smartophone, sms, foto, video. Internet, TV etj. Për ketë arsye kompanitë Amerikane do të jenë me stabile, dhe lehtë të komunikueshme në marrëveshjet me shtetet që do të pranojnë ta instalojnë.

Atëherë e ardhmja e një shteti dhe siguria e tij do të varet kryesisht nga instalimi i teknologjisë 5G.

Pra kush instalon 5G, do të kontrollon familjen, shtëpinë, shtetin, do të kontrollon botën! /KultPlus.com