Ndryshimet klimatike shkrijnë akullnajat më të mëdha në Islandë (FOTO)

Fotografitë e bëra më 1989 dhe 2020 nga një baba dhe një bir zbulojnë se si Vatnajökull, një nga akullnajat më të mëdha të Evropës, është tkurrur me rreth 150 milje katrorë (400 kilometra katrorë) për shkak të ndryshimit të klimës.

Dr. Kieran Baxter nga Universiteti i Dundee ndoqi gjurmët e babait të tij në Islandë për më shumë se 30 vjet për të rikrijuar fotot e akullnajës Vatnajökull, shkruan “DailyMail”.

Vatnajökulli është një nga akullnajat më të mëdha në Evropë, me 2,973 milje katrorë (7.700 kilometra katrorë), duke mbuluar rreth tetë për qind të tokës së Islandës në juglindjen e saj.

Fotografitë tregojnë tërheqjen e pesë akullnajave në dalje të Vatnajökull – Fláajökull, Heinabergsjökull, Hoffellsjokull, Hólarjökull dhe Skaftafellsjökull.

Këto imazhe të reja para dhe pas zbulojnë “një brez të ndryshimit dramatik” në akullnajat e Islandës dhe nxjerrin në pah ndikimin e ndryshimit të klimës në disa prej peizazheve më të brishta dhe të bukura të planetit.

Megjithëse Vatnajökulli mbulon një sipërfaqe prej 2.973 milje katrorë, ky vlerësim është ulur mesatarisht me rreth 66 metra (20 metra) në 30 vjetët e fundit.

Në tri dekadat që kanë kaluar që nga viti 1989, Vatnajökulli ka humbur diku midis 150 dhe 200 kilometra kubë akull.

Zona e saj është zvogëluar gjithashtu me më shumë se 400 kilometra në katrorë, sipas Zyrës Meteorologjike Islandeze, e cila është pak më shumë se madhësia e Ishullit të Peshës (380 kilometra katrorë).

Shumë “feçkë” të akullnajave në çdo moment të caktuar janë tërhequr me më shumë se një kilometër në këtë periudhë kohore.

Për ta kapur këtë, çifti punoi së bashku për të kopjuar imazhet origjinale, të marra nga Colini në një festë familjare, më 1989, nga të njëjtat pika.

Vatnajökulli po hollohet me shpejtësi për shkak të rritjes së temperaturave globale dhe mund të zhduket plotësisht për 200 vjet.

Përgjigjja e akullnajave ndaj ndryshimit të klimës varet nga madhësia dhe forma e tyre, por shumica e tyre reagojnë ndaj një ndryshimi në ekuilibrin e masës brenda disa vjetësh, duke rregulluar pozicionin e “feçkës” së tyre.

Akullnaja do të vazhdojë të tërhiqet ose avancojë për shumë vjet ose dekada përpara se të përshtatet plotësisht me një ndryshim të klimës.

“Rishikimi i fotove të mia të Islandës në 1989 sigurisht solli shumë kujtime të mira të të qenët atje për herë të parë me fëmijët tanë shumë të vegjël”, tha Colini.

Kieran, i cili është i vendosur në Dudeee’s Duncan i Jordanstone College of Art & Design, e ka vendosur veten si një ekspert kryesor në komunikimin vizual të tërheqjes akullnajore në të gjithë Evropën.

Në vitin 2019, ai publikoi fotografi ajrore dramatike që tregojnë zhdukjen e disa prej akullnajave më të mëdha të Islandës, duke punuar së bashku me Universitetin e Islandës dhe Anketën kombëtare të tokës të Islandës.

Me një ekip studiuesish të Dundee, ai përdori teknologji revolucionare të hartës 3D për të krahasuar grupin e akullnajave të daljes në anën jugore të Vatnajökull./ KultPlus.com

Akullnaja më e madhe në Itali është gati të zhduket

Akullnaja e Fornit, e cila ishte një nga më të mëdhatë në Itali është në zonën Valtellina, në Lombardi, dhe është gati të zhduket.

“Në hapësirën e pak më shumë se një shekull ka humbur gati gjysmën e sipërfaqes së saj”, shprehet Claudio Smiraglia, profesor në Universitetin e Milanos.

Në mesin e shekullit të nëntëmbëdhjetë ka pas qenë mbuluar një sipërfaqe prej rreth 20 kilometra katrorë, por sot shtrihet më pak se 10 kilometra katrorë.

Nëse nuk do të ndryshojë klima, nga fundi i shekullit akullnaja do të reduktohet në copa të vogla akulli.

“Zhdukja progresive e akullnajës Forni dhe shkatërrimi konsekuent i rezervave ujore malore që ka ndikime negative në biodiversitetin dhe popullatat në drejtim të rrymës, për ekonominë – nuk është e qartë efekti i vetëm i ndryshimeve klimatike në vendin tonë”, tha ai.

Për të dëshmuar ndikimin e ndryshimit të klimës, në Itali dhe në të gjithë planetin, “Greenpeace Italia” ka organizuar një ekspozitë fotografike që do të jetë e hapur për publikun deri më 10 mars, 2019, në Muzeun e Romës në Trastevere./oranews/ KultPlus.com