Skulptura antisemite që trazon kujtesën hebraike dhe bashkëjetesën në Gjermani

Një gdhendje antisemitike e shekullit 13 mund të mbetet në murin e një kishe në Wittenberg, Gjermani, ka vendosur gjykata.

Michael Düllmann, me origjinë hebraike, po kërkon të hiqet skulptura. Relievi tregon një rabin që ngre bishtin e një derri dhe shikon në pjesën e prapme, ndërsa figura të tjera hebraike thithin lëkurën e saj. Derrat konsiderohen të papastër sipas ligjit hebraik.

Imazhi është në murin e Stadtkirche, ku predikoi reformatori protestant Martin Luther. Portretizimet e Judenjve në shoqëri të pavëmendshme me derrat femra u përdorën si një mënyrë për të tallur ata dhe fenë e tyre në Mesjetë.

Düllmann i tha transmetuesit lokal “MDR”, përpara vendimit, që për sa kohë që “Judensau” mbeti në mur, Kisha do të ishte fajtore për shpalljen e antisemitizmit. Vetë Luteri prodhoi një tiradë të shkrimeve antisemitike, duke argumentuar se sinagogat dhe shtëpitë hebraike duheshin djegur dhe hebrenjtë të dëboheshin.

Tekstet e teologut, përfshirë një me titull “Mbi Judenjtë” dhe “Gënjeshtrat e Tyre”, u cituan nga nazistët katër shekuj më vonë.

Në vitet 1980, komuniteti i Kishës në qytetin gjerman lindor instaloi një memorial në tokën ngjitur me murin e kishës, i cili i referohet gjashtë milion hebrenjve të vrarë gjatë Rajhut të Tretë. Ekziston edhe një tabelë informacioni, e ngritur së fundmi, e cila synon ta vendosë lehtësimin antisemitik në kontekstin e tij historik.

Këto shtesë informuan vendimin e së martës nga gjykata rajonale e apelit e Saksonisë-Anhalt, në Naumburg. Gjykata zbuloi se skulptura do të ishte fyese nëse shikohej në izolim, “por në kontekstin në të cilin është vendosur nga kisha ajo ka humbur karakterin e saj fyes”, sipas zëdhënësit Henning Haberland.

Pastori i kishës, Johannes Block, i tha gazetës Süddeutsche Zeitung se të pasurit skulpturë në fasadën e kishës e mbushën atë “me turp dhe dhimbje”, transmeton “Shekulli”.

“Ne po mundohemi të merremi me përgjegjësi me këtë trashëgimi të vështirë,” i tha ai gazetës (në gjermanisht).

Famullia dëshironte ta linte skulpturën në vend si një kujtesë e antisemitizmit të Mesjetës dhe të veçorive antisemitike të teologjisë së Luterit, shpjegoi ai.

Gjykata vendosi që Z. Düllmann mund ta çojë çështjen në gjykatën më të lartë të Gjermanisë në Karlsruhe. /KultPlus.com