Jusuf Buxhovi pas pranimit në AMH, në mision kundër gënjeshtrave të historiografisë serbe (VIDEO)

Jusuf Buxhovi sot ka qenë mysafir në emisionin e mëngjesit në RTK, ku ka folur për rëndësinë e pranimit të tij në Asociacionin Amerikan të Historianëve që u bë e ditur javën e kaluar.

Sipas Buxhovit, me anëtarësimin në të, do të mundet më lehtë t’u jepet përgjigje gënjeshtrave të historiografisë serbe për shumë ngjarje, e sidomos për çështjet që kanë të bëjnë me Kosovën dhe shqiptarët.

Ky asociacion, sqaroi Buxhovi, organizon shumë simpoziume, me të cilat janë të lidhura institucione të larta amerikane, dhe tashmë i janë kërkuar dy punime shkencore për gjashtë muajt e parë.

Tema e parë që ka marrë përsipër historiani kosovar janë gënjeshtrat rreth të ashtuquajturit Shtet Mesjetar Serb, i cili nuk ka ekzistuar dhe që po i bëhet barrë edhe politikës, kosovare, rajonale e botërore dhe tema e dytë, është për gënjeshtrat e Kishës Ortodokse Serbe rreth pronësisë së saj dhe krishterizmit ortodoks në Kosovë, probleme me të cilat Kosova po ballafaqohet edhe nga pakoja e Ahtisarit, me të cilën pronësia e krishterizmit i është dhënë kësaj kishe, gjë që nuk do të kalojë pa pasoja.

Intervista e Jusuf Buxhovit në këtë link:

/pressonline/ KultPlus.com

Jusuf Buxovi bëhet anëtar i Asociacionit Amerikan të Historisë

Historiani Jusuf Buxhovi pranohet anëtar i rregullt i American Historical Association (Asociacionit Amerikan te Historisë), me seli në DC. Sot u bë konfirmimi zyrtar nga American Historical Association.

AHA promovon punën historike dhe rëndësinë e të menduarit historik në jetën publike.

Themeluar me akt (vendim) të Kongresit të SHBA-ve me 1889, misioni i saj është ngritja e punës së historianëve në bazë të standardëve profesionale e etike, dhe përkrahja e kërkimeve inovative e lirisë akademike si dhe bashkëpunimit ndërkombëtar. Si organizata më e madhe e historianëve (me mbi 11,000 anëtarë), AHA i shërben të gjithë historianëve nga secila fushë.

Pranimi i historianit Buxhovi në AHA paraqet një mirënjohje ndërkombëtare për punën e tij hulumtuese shkencore, që doli në pah me veprën “Kosova” në tetë vëllime e përkthyer në anglisht nga shtëpia botuese “Jalifat Publishing” e Houstonit, por njëherit paraqet të arritur edhe për historiografinë shqiptare në përgjithësi. / KultPlus.com