Bajrami e Farije Mehmeti thyejnë paragjykimet, përmes artit sjellin ndryshimin


Arbnora Luta

Bukuritë e veçanta të natyrës së Kosovës paraqiten aq mjeshtërisht në pikturat e Bajram e Farija Mehmetit.

Vëlla e motër nga fshati Lepinë i Lipjanit, ka rreth dy dekada që i përkushtohen me pasion artit të pikturimit.

“Dashuria për të pikturuar nuk më është zbehur që nga koha kur kam qenë në shkollë kur edhe nisa të pikturoj”, shprehet Bajram Mehmeti tek nis rrëfimin e tij plot ngazëllim rreth pikturës.

Mehmeti bashkë me motrën, Farijen, në pikturat e tyre mundohen të paraqesin jetën reale të komunitet rom në Kosovë por edhe bukuritë që ka Kosova.

“Që nga viti 2000 kam nisur të merrem më seriozisht me pikturë. Unë pikturoj peizazhin e bukur të Kosovës. Më pëlqen ta pasqyrojë natyrën e bukur të saj në pikturë, por edhe ndjenjat e mia për jetën e botën ashtu siç e shoh rreth meje. Gjithashtu më pëlqen të pikturoj jetën rome, zakonet e kulturën tonë”, thotë Bajram Mehmeti.

Ai flet për jetën e vështirë që e kishin në fëmijëri. Një familje tetë anëtarësh, tregon ai po rritej në varfëri, por kjo sipas Bajramit i bëri më të denjë dhe më të ndershëm atë dhe motrën e tij.

“Për shkak të varfërisë nuk arritëm të studionim në Fakultetin e Arteve, nuk kishim kushte, ndonëse prindërit bënin herë pas here punë private. Por ne nuk e ndalëm punën. Pasioni ynë për pikturën vetëm sa u rrit. Filluam në letër e me punë arritëm ti zotërojmë të gjitha teknikat e pikturës”, thotë Bajrami.

Për Bajramin dhe Farija Mehmetin është shumë e rëndësishme se si atë ndihen gjatë pikturimit. Nëse përkushtohesh thonë se suksesi është i madh.

“Varfërinë e përjetojnë shumë  gramë rome. Mundohem që fytyrat e tyre dhe kujdesin e tyre për familje ta portretizojë në pikturat e mija”, ka thënë Farija.


Ndërkohë për vëllaun e Farijes, Bajramin çdo pikturë është një vepër suksesi artistike e çdo imazh ka historinë dhe kuptimin ndryshe.

“Kam pasur shumë ekspozita në Kosovë dhe jashtë saj. Ndërsa në vitin 2016 më duhet ta theksoj se  z.Hashim Taçi ia paraqiti pikturën time kreut të  Kishës Katolike, Papa Françeskut. Por një nga sukseset më të mëdha është se e kam mbështetjen e plotë të familjes. Megjithatë theksoj  se suksesi më i madh është që njerëzit të vlerësojnë dhe të duan për atë që bën”, shprehet Bajrami.

E Farija tregon se  ka ëndërruar që fëmijëria e saj që të paraqes në piktura veshjet e grave rome.  “ Unë gjej shumë frymëzim në kostumet rome”, ka thënë ajo.

Bajrami e Farija, vëlla e motër të lindur e të rritur në Kosovë, thonë se piktura mund të thyejë kufijtë e të gjitha paragjykimeve nëse ne shoqërohemi me njëri- tjetrin përmes saj.

Kur bëhet fjalët për romët, Barjami mendon se ka shumë diskriminim  ndaj tyre.

“Shumë romë jetojnë në kushte të vështira shoqërore, shumë janë të papunë. Familjet në nevojë sociale duhet të ndihmohen. Të gjithë kemi të drejtat tona të barabarta për të jetuar së bashku në harmoni dhe paqe, pa marrë parasysh çfarë feje dhe kombi jemi”, është mesazhi i Bajram Mehmetit, veprat artistike të së cilit janë dritë e shpresë për komunitetin e tij.

Bajrami e Farije Mehmeti  përmes punës së tyre arritën të mposhtin paragjykimet, duke dëshmuar se jeta është e barabartë për të gjithë, dhe se me punë e angazhim edhe romët në Kosovë mund të bëjnë ndryshimin për një të ardhme më të mirë dhe të barabartë për të gjithë banorët e shtetit më të ri të Evropës.

Ata thonë se shteti kosovar duhet t’i vlerësoj më shumë njerëzit e talentuar dhe t’i ndihmojë ata në zhvillimin e tyre. “Kosova ka plot vlera e plot artistë të vlefshëm”, ka theksuar Mehmeti.

Bajramit pos pikturës i pëlqen të merret edhe me bujqësi por pasion ka që t’ua përcjell artin brezave të rinj.

Pandemia u ka ndërprerë organizimin e disa ekspozitave në gjysmë dhe Fahria e Bajrami po luten që situata të ndryshojë e që arti dhe pikturat më të reja të mund t’i ekspozohen publikut. Përderisa kujtojnë se në në vitin 2012, ata kishin ekspozuar pikturat e tyre në Galerinë e Arteve në Prishtinë.

“Midis pikturave ishin punimet e Farijes, portretet e grave rome. Dhe që atëherë është përfolur në Kosovë për ne”, kujton Mehmeti, i cili bashkë me motrën e tij, natyrisht punojnë edhe për ekspozitat e radhës, në mënyrë që të paraqesin artin e tyre, por në të njëjtën kohë të shprehin lumturinë, sfidat dhe guximin e këtij komuniteti. (Ky tekst është prodhuar si pjesë e projektit “Mbështetja e mediave dhe gazetarisë për të drejtat e njeriut në Kosovë”, përkrahur nga zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë dhe realizuar nga Kosovo 2.0, CEL dhe QKSGJ. Përmbajtja e këtij botimi është përgjegjësi e KultPlus/YIHR KS dhe në asnjë mënyrë nuk mund të konsiderohet si qëndrim i BE ose K2.0, CEL apo QKSGJ)KultPlus.com

Farija dhe Bajrami kanë një ëndërr (VIDEO)

Edhe dy ditë kanë ngelur deri në plotësimin e ëndrrës së Farijës dhe Bajramit. Fondacioni “Unë e du Kosovën” fton të interesuarit që të ndihmojnë këta dy artistë, shkruan KultPlus.

Fahrije dhe Bajram Mehmeti kanë prekur ndjesinë e të qenit artistë, duke shijuar edhe ndjesinë e ekspozitave, të cilët tashmë me ndihmën e të tjerëve i kanë prezantuar në Prishtinë, shkruan KultPlus.
Por prezantimi i ekspozitave të tyre nëpër hapësira të ndryshme, duke përfshirë edhe atë të Galerisë Kombëtare të Kosovës, duket të jetë një ëndërr e pakapshme për dy artistët e komunitetit rom, pasi që, shtëpia në të cilën jetojnë bashkë edhe me pesë anëtarë të tjerë, është shumë më e vogël se sa një sallë ekspozite.

Dhe pikërisht këtë hapësirë po e ëndrrojnë këta dy artistë, të cilët nuk kanë kryer shkollë arti, por të njëjtit kanë dhunti për të pikturuar, dhe në fondin e tyre tashmë numërojnë mbi 200 vepra artistike.
Erzen Shkololli është personi që ka takuar fillimisht këta dy artistë, përgjatë vitit 2009, i cili ka përfshirë punen e Fahrijes në një ekspozitë që është kuruar nga Shkololli, në kuadër të SURF Summer Urban Festival në Prishtine në vitin 2010, sikurse edhe një ekspozitë tjetër që është organizuar nga Erzeni, por kjo e dyta në cilësinë e drejtorit të GKK-së.

Dhe duke parë dashurinë për artin dhe ëndrrën e artistëve që të kenë një atelie, Erzen Shkolloli bashkë me regjisorin Ilir Hasanj e Njomza Dragushën kanë realizuar një video, në kuadër të Fondacionit “Unë e du Kosovën”, ku edhe po kërkohet mbështetje për këta dy artistë, ide kjo që tashmë është plasuar në Kosova Ideas, platformen per crowdfunding, në mënyrë që të ndihmohen që të ju sigurohet një hapësirë, e cila do tu shërbente për atelie./KultPlus.com
https://kosovaideas.com/campaign/detail/353