Adoleshenti nga Bangladeshi fiton Çmimin e Paqes me aplikacionin kundër ngacmimit në internet

Një adoleshent nga Bangladeshi ka fituar Çmimin Ndërkombëtar të Paqes për Fëmijë për përpjekjet e tij në edukimin e të rinjve rreth ngacmimit në internet.

17-vjeçari Sadat Rahman ishte inspiruar për ta krijuar një aplikacion për telefon për t’i ndihmuar të rinjtë të raportojnë abuzimin online pasi kishte dëgjuar një rast të një 15-vjeçareje që bëri vetëvrasje për shkak të ngacmimeve.

Rreth 1,800 adoleshentë në distriktin e tij kanë përdorur aplikacionin, raporton BBC.

Nobelistja Malala Yousafzai e ka përshkruar Rahmanin si “një inspirim”.

“Ai po thërret të rinjtë në gjithë botën që të ndalin ngacmimin në internet dhe të ndihmojnë bashkëmoshatarët në komunitetin e tyre që vuajnë nga dhuna psiçike apo emocionale. Sadati është një krijues i vërtetë”, ka thënë ajo në një fjalim online.

Çmimi Ndërkombëtar për Paqe për Fëmijë është një çmim që njej punën e të rinjve që promovojnë të drejtat e fëmijëve. Fituesit e kaluar të këtij çmimi përfshijnë aktiviten Greta Thunberg.

Apliakcioni i Rahmanit “Cyber Teens” u lejon të rinjve të raportojnë ngacmimin online në mënyrë konfidenciale përmes një rrjeti vullnetarësh të cilët më pas i paraqesin në polici apo tëk punonjësit socialë, ndërkohë që edukon adoleshentët për sigurinë online.

Që nga lansimi, më shumë se 300 viktima të krimeve online kanë gjetur mbështetje dhe tetë persona, përfshirë të rritur që kanë ngacmuar seksualisht përmes rrjeteve fëmijë, janë arrestuar.

Adoelshenti, tash me paratë e çmimit tenton ta përhapë aplikacionin më shumë në botë./ KultPlus.com