Të pathënat për një yll: E keni ditur se Hadi Shehut i falsifikohej nënshkrimi, kudo dhe kurdo

Vlera e një njeriu duhet parë në faktin se çfarë jep dhe jo në atë se çfarë është në gjendje të marrë! – A. Anjshtajni

Nga Behar Zenelaj

Dihet botërisht se çfarë i ofrojë shoqërisë Hadi Shehu, një emblemë e Gjakovës, Kosovës në botën teatrore dhe filmike shqiptare. Mund ta keni parë në filma, shfaqje teatrore apo lexuar shkrime në faqe interneti, gazeta, radio, tv kombëtare dhe ndërkombëtare. Ishte njeri nga themeluesit e Teatrit Profesionist të Gjakovës, drejtor për shume vite me radhë i Teatrit Popullor të Gjakovës dhe me vonë Teatrit Kombëtar të Gjakovës dhe i shumë e shumë aktiviteteve dhe punëve për të mirën e shoqërisë.

Por, qëllimi i këtij shkrimi nuk është që të flasim për ato që janë thënë, por për ato që nuk janë thënë, për një Yll!

E keni ditur që:

01. Hadiu ishte teatri dhe teatri ishte Hadiu?

Motoja e Teatrit të Gjakovës ishte “Pa Hadiun, s’ka teatër”, kjo u vërtetua pas largimit të Hadiut nga teatri?

02. E keni ditur se Hadi Shehu, ishte Baba, shokë, kolegë, drejtor dhe njëri i mirë?

03. E keni ditur se Hadi Shehu, ka refuzuar oferta nga teatrot dhe shtëpitë filmike të ish Jugosllavisë, për Teatrin e Gjakovës, Kosovës, pasi që në atë kohë ishte vetëm një Teatër Profesionist ne Kosovë- Teatri Krahinor i Prishtinës?

Si ia ktheu Gjakova/Kosova këtë sakrificë? Duke i sjellur 1001 probleme atij dhe kolegëve të tij në punë dhe veprimtarinë krijuese, artistike dhe duke i pensionuar para afatit ligjor, edhe pse dihet se KRIJUESI, krijon pa marr parasysh moshën.

04. E keni ditur se Hadiu, ishte i moralshëm dhe model ideal për aktorët? Ai, ka ditur dhe ka refuzuar role! Ka refuzuar dhe një rol në film, nga produksioni Jugosllav, vetëm se në një skenë që parashihej të zhvillohej, personazhi duhej te shkonte të binte në shtrat me bashkëshorten, duhej hequr pizhamet dhe nudo të futej në shtrat. Kamera, duhej të pozicionohej nga prapa personazhit dhe të filmonte prapanicën. Hadiu i madh e refuzoji. Kur e pyesnim pse? Thoshte: “Jo more, bythët e mija ti shofi në tv tërë Jugosllavia!”.

05. E keni ditur se Hadiu, ishte i njohur si bashkëshort, burrë besnik dhe i fjalës, nuk është shqetësuar nga askush dhe asgjë, por, ja që tmerrohej nga miu?

06. E keni ditur se Hadiu, dy gjëra ka treguar kujdes, respekt dhe nuk i ka tradhtuar kurrë, gruan dhe teatrin!

07. E keni ditur se Hadi Shehu është njohur si Lokomotiva e Teatrit të Gjakovës? Dhe kjo gjë përditë e me shume po vërtetohet.

08. E keni ditur se të gjitha partitë, si ne nivelin lokal ashtu dhe në atë qendrorë; (PDK, LDK, AAK dhe AKR) kontribuuan që kjo lokomotivë dhe vagonët e saj të dalin jashtë funksionit dhe të zëvendësoheshin me njerëz të ri, familjarë apo anëtar ngjyrosur me ngjyra partive të tyre? Përjashtim ka bërë Ministri Bexhet Brajshori, respekt për të!

09. E keni ditur se të gjitha këto parti, kur ishte në pyetje Hadiu si individ, jashtë Teatrit të Gjakovës e ndihmonin në të gjitha mënyrat, por për Hadiun në teatër dhe për teatrin si institucion, ato e gjenin gjuhën e përbashkët dhe unifikoheshin, unifikonin edhe qëndrimet e tyre, unifikim në bllokime dhe pengime?

Pse jo teatri? Pse pikërisht Teatri Popullor i Gjakovës?

Mbase, se ishte i vetmi qytet me kulturë të lartë dhe me 98% të popullsisë shqiptare, me vetëm 2% shkije, dhe kjo s’ju pëlqente. Për regjimet shtetërore Gjakova ishte halë në sy!

10. Hadi Shehu, u largua me dinakëri, me pabesi nga pushtetarët dhe kurrë më nuk i është mundësuar për tu kthyer më teatrit as si drejtor dhe as si aktor i rregullt i kësaj trupe, me arsyetime banale; drejtor, duhej zgjedhur një me fakultet, ndërsa si aktor, i pengonte gjendja e keqe shëndetësore e tij, edhe pse Hadiu luajti edhe disa role në teatër, por jo më si punëtor i rregullt i tij?

11. E keni ditur, se si para dhe pas lufte, kur donin ta sulmonin Teatrin Popullor të Gjakovës, së pari i suleshin Hadiut?

12. Hadi Shehut i është hapur konkurs për ti marrë vendin e punës nga Masat e Dhunshme-Serbe Para Lufte dhe Pas Luftës nga pushteti ynë?

Periudha e viteve 1990/98 dhe 99/2007, ka qenë me e mundimshmja për atë si njëri, drejtor dhe figurë publike?

Pas lufte, gjatë operimit për transplantim të veshkave në Curih të Zvicrës, Hadiu u shkarkua nga pozita e drejtorit të Teatrit Popullor të Gjakovës, nga ana a MKRS.

Vlen të theksohet, se ishin pikërisht publiku artdashës i diasporës të cilët ia mundësuan Hadiut të hospitalizohej dhe të grumbullonin mjete financiare për operim. Gurbetqarët duhet falënderuar! E ndihmuan edhe kolegët; Hysen Binaku dhe Nimon Muçaj, duke dhënë shfaqje në Zvicër dhe duke mbledhur mjete për operim. Të dytë do të jenë pjesë e grupit që largohen nga puna më vonë!

13. E keni ditur se nga presioni publik, solidarizimi i popullit me revoltimet dhe protestimet e drejta të aktorëve ndaj institucioneve të shtetit, është rikthyer Hadiu, por jo si aktor apo drejtor teatri, por si kryetar i Këshillit për Teatër. Kjo i bije në të njëjtën kohë në teatër por jashtë teatrit, me një zyre të posaçme për të, dhe është pensionuar si kryetar i Këshillit për Teatër dhe me kod pagese të një bibliotekistëje?

14. E keni ditur se Hadiut i janë larguar, pushuar, pardon marrë kodet e pagave shumica e kolegëve-aktorëve dhe kurrë më nuk u janë kthyer, kanë mbetur të papunë?

15. E keni ditur se Hadiun e eliminuan në konkurs me motivacionin se nuk mjaftonte Shkolla e Lartë e Artit Dramatikë, dhe kërkohej Fakulteti?

Sqarim: në kohën kur Hadiu, mbarojë Shkollën e Lartë të Artit, nuk kishte fakultet!

Edhe pse më vonë të emëruarit e ri (punësuarit, artistet) ishin pa ndonjë kredibilitet moral dhe profesional, kishin diploma nga shkolla e mesme ose institucione tjera fantazma, si Skemat Piramidale në Shqipëri që u shuan po aq shpejtë sa që u formuan, sapo i shpërndanë diplomat?

16. E keni ditur se Hadiut, ju dëbua, pardon, ju morr kodi vëllait të tij (I.Sh, invalid nga aksidenti i Teatrit të Gjakovës i shumë viteve më parë, dhe biletashitës i teatrit) dhe djalit, V. Sh. (fonist dhe rekuiziter ) nga teatri dhe kurrë më nuk u kthyen si punëtor të rregullt të këtij institucioni?

17. E keni ditur se gjithmonë jo vetëm nga pushteti por, edhe argatët e tyre në institucione, kolegët, artistët palaço, lakmitar që synonin ti uzurponin pozitën, sepse madhësia dhe shkëlqimi i këtij ylli i ëerbonte, i linte në errësirë madhësinë e tyre prej miushi, si njerëz dhe krijues ?

18. E keni ditur se Hadi Shehut, i falsifikohej nënshkrimi, kudo dhe kurdo, bile ne mënyrë profesionale, bile edhe në dok. zyrtare. Rastësisht, falsifikatoret po zunë duke nënshkruar firmën e Hadiut, arsyetoheshin se është i sëmurë dhe i ka autorizuar ai, dhe se kohët e fundit nuk po sheh për ta nënshkruar? Gjë që nuk qëndronte!

19. E keni ditur se përgjatë menaxhimit të Hadi Shehut, pas luftës, punëtorëve të Teatrit të Gjakovës, nuk u janë paguar Obligimet Pensionale, edhe pse krejt kohën është besuar nga ata dhe Hadiu se u paguhej me rregull? Tani nuk ju njihet stazhi i punës në Teatër të Gjakovës!

20. E keni ditur, se menaxhimi i Teatrit të Gjakovës pas periudhës së H. Sh. është bërë arenë interesash, punësimesh, keq menaxhimesh, shpërdorimesh dhe hajnive?

21. E keni ditur se familja e H. Sh. ka pasur raste të vështira financiare, për shkak të papunësisë së krijuar nga pushteti, pushtetarët dhe argatët e tyre të instaluar në teatër dhe kulturë keqpërdornin, shpërdoronin qindra e mijëra euro?

22. E keni ditur se në Gjakovë, flitet e përflitet se si gjësende dhe dokumentacione zyrtare të arkivuara me kujdes dhe mund nga periudha e Hadiut si trashëgimi e teatrit, pas dëbimit të Hadiut dhe menaxhimit nga menaxhuesit e ri, janë hedhur në shporte të mbeturinave, për të humbur çdo gjurmë?

Thuhet se janë gjetur në kazan plehrash dhe janë dërguar në Muzeun e Qytetit të Gjakovës, për tu ruajtur!

23. Emërtimi i Teatri të Gjakovës, Teatri i Qytetit -Hadi Shehu, është bërë për të mbuluar degradimin dhe zhvlerësimin që i është bërë teatrit (veprës, punës dhe jetës së Hadiut dhe kolegëve) dhe për të qetësuar, manipuluar zemërimin, pakënaqësinë familjare dhe publike?

Që manipuluesit kanë të njëjtën mendësi, dhe sistem hajnie e vërteton ky emërtim i Teatrit të Gjakovës. Ky emërtim iu ka dhënë mundësi për të mbuluar keqpërdorimet dhe iu ka shërbyer si mbulesë për keqpërdorime të më vonshme.

Ky emërtim, na kujton Aeroportin e Prishtinës, që i vunë emrin e Heroit Adem Jashari, që më lehte ta vidhnin dhe keqpërdornin.

24. E dini se Miqtë e Teatrit, shiquesit, shijuesit e rregullt të artit skenik të Gjakovës që me mund u kultivuan për 40 vite me radhë nga Hadiu me kolegë, u eliminuan nga listat e Miqve të Teatrit të Gjakovës, dhe u zëvendësuan me të ri, taze?

25. Hadiu, ishte njëri nga themeluesit e Teatrit Popullor të Gjakovës, ( teatri i dytë profesionist në Kosovë) në kohën e Jugosllavisë që popullohej nga 26 mil. banorë, ndërsa këta 26 mil. njerëz njiheshin në botë si Jugosllav, d.m.th. Teatri i Hadiut, ishte teatër i 26 mil. njerëzve. (sqarim: Me termin POPULL, nënkuptohej të gjitha kombet e kombësitë që formuan Jugosllavinë). Ndërsa menaxhuesit e ri, e morën një teatër me një përvojë 40 vjeçare si teatër profesionist e zbriten disa shkallë me poshtë, në Teatër të Qytetit (si i qyteteve tjera që teatrot u formuan me dekrete – alla Haraqija), Teatër të Gjakovës, qytetit që banohet me 150 mijë banorë, dhe e emëruan Teatri i Qytetit Hadi Shehu, dhe gjithë këtë shoqëruar me bujë dhe ovacione të suksesit të madh që është arritur. Dhe për këtë “sukses të madh ” të arritur, meritor janë si niveli lokal edhe ai qendror dhe e tërë kjo është mbështetur kinse me ligj!

26. Vendimi i MKRS të Kosovës për emërtimin i Pullës Postare të PTT së Kosovës, me figurën dhe emrin e të madhit Hadi Shehu, është meritor për Hadiun dhe nderë për kolegët e ti si dhe për qytetarët e artdashës të Kosovës.

Po Hadi Shehu nuk u bë meritor pas vdekjes, por sa ishte gjallë, me punë, sakrificë dhe mundi!

Po atëherë pse nuk ju dha, vlerësua puna sa ishte gjallë, por pas vdekjes?

Kjo na bije para një përfundimi se, sa ishte gjallë nuk ja njihnit meritat, apo nuk donit të ja njihnit! Apo më mirë vonë se kurrë!

Thuhet se: “Drejtësia e vonuar është drejtësi e mohuar!”

Ky është një turp për pushtetarët e nivelit lokal dhe qendrorë përgjatë këtyre 20 viteve për të gjitha problemet që ja shkaktuan Hadiut dhe teatrit të tij, disa nga ato u cekën më lartë, dhe mos të mendojnë që do të rehabilitohen, amnistohen vetëm për këtë veprim të mirë që bënë!

Edhe njerëzit më të këqij në botë, nganjëherë bëjnë vepra të mira, por kjo s’mund ti lanë ata nga mëkatet, gabimet, dëmet e tyre trashanike që bënë ndaj shoqërisë dhe figurave të dashura të tyre!

Kjo pra ishte ana tjetër e medaljes. Ky pra ishte Hadi Shehu që kishte shumë cilësi artistike dhe njerëzore.

Çka do të thoshte Hadiu, për të gjithë këto sikur të ishte gjallë?

Autori është punëtorë, aktor dhe kolegë i Hadiut

MA. Behar Zenelaj, regjisor dhe aktor. /KultPlus.com

Behar Zenelaj

Shtrati 13

Recension për romanin e Petrit Palushi

Behar Zenelaj

“Nëse epikurianët e bënë të dashur natyrën njerëzore, stoikët e bënë gati hyjnore. Nënshtrimi i Qenies së qenieve, ose më mire ngritja e shpirtit të kjo Qenie, përçmimi i kënaqësisë, përçmimi i dhembjes, përçmimi i jetës dhe i vdekjes, drejtësia e paepur; ky ishte karakteri i stoikëve të vërtetë.”- Volter
Këtë shkrim kritik e nisa pikërisht me këtë thënie nga Volteri, sepse, pas leximit të romanit “Shtrati 13” të autorit Petrit Palushi, erdha ne përfundim se, autori është një mjeshtër i personazhit stoik (Edhe pse mendoj se pas personazhit kryesor është fshehur pikërisht autori dhe mendoj se vetë autori është STOIK).

Pse? Shtrohet pyetja.
Kjo vepër është prodhim i një patologjie të shpirtit; është një vepër e shtruar në stilin, formën e shkrimeve të rralla të romaneve, në formën e një procesi dhe na asocon me veprën monumentale : “PROCESI” i Franc KAFKA-ës. Sipas studiuesve të KAFKA-së , besohet se vepra e tij është një poçes bazuar mbi jetën dhe veprën e autorit. Në këtë roman Proçes, “Shtrarti 13”autori i bënë pyetje vetës dhe lexuesit, ose personazhi vetvetes: se si, kur, në ç’mënyrë, para apo pasdite, me çfarë ceremoninë mortore, pjesëmarrësit në funeral dhe ata që do ta shoqërojnë në botët tjera, para, gjatë dhe pas varrimit. Gjithçka që paraqitet, që fantazohet, nuk harrohet të vizatohet me saktësi, filigran, deri në imtësirat më të vogla dhe më plotë kujdes dhe elokuencë. Është një përshkrues i shkëlqyer i peizazheve, i ambientit, rrethanave, situatave të ndryshme. Personazhet, e sidomos personazhi kryesor, janë ndërtuar me mjeshtëri artistike. Ulpian Agshtegu, kryepersonazhi, është stoik, i cili mbartë në vete barrën kryesore të romanit. Është ndërtuar në mënyrë të tillë, që komunikon, bashkëvepron me personazhet e tjera dhe me lexuesin në tri mënyra: Dialogon në mes personazheve, nëpërmes monologut, në vetmi, por edhe nëpërmes monologut m’vete – proces i të menduarit, pa u venë re nga bashkëbiseduesi – personazhet tjera. Lexuesi ka rastin të lexojë një vepër me një monolog të brendshëm, si shkak-pasojë e monologt m’vete. Ka dialogje t’ë lirshme dhe me finesa humori me masë dhe me një patos të veçantë artistik.

Mënyra, stili, tema, ida dhe zhvillimi, apo shtjellimi i ngjarjeve, ma kujtojnë Marcel Prust-in dhe veprën monumentale “ Në kërkim të kohës së humbur”
Pacienti i “ Shtratit 13”, vije nga një realitet jo i mirë, me probleme shëndetësore të rënda, sipas indikacioneve, simptomave dhe gjendjes reale të tij. Në spital, ai ndeshet me të papritura tjera, ka halucinacione, muret, sfondi i mureve, ndron ngjyrë , nga e bardha në të verdhë. Ngjyrë, gjendje që e përcjellë personazhin në tërë romanin dhe mundëson kalimin në dimensione të ndryshme shpirtërore, që e zhvillon figuracionin artistik imagjinar, të shpjegueshëm duke marrë parasysh zhanrin e absurdit dhe, me një spektër të gjerë ngjyrash dhe figurash, personazhe ireale që zhvillojnë dhe marrin pjesë në diskutime dhe ndihmojnë në shtyrjen, rritjen e tempo-ritmit të personazhit, dhe zhvillimit të mëtutjeshëm të narracionit dhe veprimit, dinamizojnë shkrimin, i bënë më të absurbueshëm rreshta, pasazhe dhe faqe të tëra të këti romani. Por, në të njëjtën kohë, pikërisht, paraqitja e halucinacioneve te këtyre figurave, teorizuese për personazhin, demon të tij. Na bënë me dije seriozitetin e gjendjes së ti shëndetësore, por në të njejtë kohë na tregon, se, këtë botë, me këto figura, 90% e njohin artistet, është botë e artit. Kjo vepër asocon me veprën e S. Cvajg “ Në luftë me djallin”, ku thotë: “ fjala patologji ka vlerën vetëm në botën e nivelit të ulët, joproduktive. Kur një sëmundje krijon gjëra të pavdekshme, nuk është më sëmundje, është formë supershëndeti, forma më e lartë e shëndetit. Apo, ta marrim tragjedinë e F. Niçes. Niçe, përpiqet, lufton dhe vuan vetëm për vetveten.
Përveç, zhvillimit të dy dimensioneve, në rrëfimin e këti romani, që mbartet nga figurat reale dhe ajo ireale- imagjinare të një bote X,Y, aty autori fillon dhe futë edhe një dimension të tretë siç është ëndrra, apo ëndërrimi,si proces i mëvetësishëm, por, në të njëjtën kohë si amalgam i dy dimensioneve tjera (para).

Autori, nëpërmjet dimensionit të ëndrrës, na sjellë lajme, kumte të zymta, si vdekjen dhe varrin. D.m.th. autori, nuk shfrytëzon , boten e dimensionit të jetës reale, ose të asaj ireale, të fantazive, ti përcjelli lexuesit një informacion të tillë, me rëndësi dhe të besueshëm. Por, zgjedhë ëndrrën, ëndrrën si më të besueshme për profeci. Dihet se pothuajse në të gjitha besimet pagane, politeiste dhe ato monoteiste, ëndrrës i ipet një hapësirë e veçantë, me një përqindje hyjnore, ku njerëzimi në mungesë të komunikimit me hyjni, në mënyrë direkte, apo indirekte (magji, rituale, meditime dhe gjendje të veçanta spirtuale) duan,tentojnë, që nëpërmes ëndrrës, të zhvillojnë një linjë, urë komunikimi njeri-hyjni.

Autori, nëpërmjet dimensionit të reales-diagnozës nga mjeku, vërteton, mbështet, bënë të besueshëm, vërtetonte dhe vulosë, dy dimensionet tjera ireale dhe sidomos atë të ëndërrimit.
Në këtë vepër marrim mesazhe të shumta dhe me rendësi për lexuesin, si p.sh.
“ Vdekja, jo jeta, i mbledh njerëzit. Dhe se vdekja, nganjëherë e ka shpirtin e butë.

Ka edhe mesazhe pesimiste si ato:

“Nuk do të ketë të nesërme për mua.” Etj.
Autori, në këtë vepër, na përcjellë me besnikëri mendimet, qëndrimet, bisedat, mëdyshjet dhe përshkruan udhëtimin e tij për në banesën e fundit.Kjo ngjarje është dramatike për personazhin, ndërsa nga ana psikologjike, ai e varros veten dhe është njëri nga të pranishmit e shumtë në funeral. Dmth. Varros veten për së gjalli! Kjo ma kujton antikitetin grek, mitin e varrimit të Antigonës së Sofokliut, njëra nga tragjeditë më të mëdha në mitologjinë greke e botërore,edhe pse atë e varrosin të tjerët, ndërsa në rastin tonë, ai varros veten e ti. Unë, si lexues e di se si ta kuptojë këtë, dhe se si duhet parë kjo vepër, në cilën nga perspektivat e shumta. Njëra nga ato, është, në perspektiven e S. Cvajg i cili thotë: “ Ai që jeton jetën si tragjedi vdes si hero” dhe se të gjitha luftërat me demon, kërkojnë zemër heroike.

Apeli i veprës është:
“Jeta dhe vdekja nuk mund të vihen në peshojë. Nuk dihet se cila e tërheqë tjetrën”.
Vdekja vjen në kohë të pakohë. Lum ai që s’i shpëton asaj”

Kjo vepër e portretizon dhe e m’veshë me cilësi vdekjen, si psh.:
“ Muret i ka me vija të verdha, dhe se ngjyra e vdekjes është e verdhë”.
“ Nuk i dihet se kur vjen, vije papritur, pa trokitur, tinëzare, zëmër smirë, shpirtrrudhët, e qetë, tekanjoze, fitimtare etj. ”.
“ Vdekja nuk vjen kur dojmë ne”.

Kjo vepër e portretizon spitalin me cilësi të veçanta, por jo me ato që realisht do të duhej, apo presim ne. Pas përshkrimit të ambienteve të brendshme, inventarëve, etj, personazhi nuk harron të bëjë krahasime:

“ dhoma e spitalit i duket si dhomë ferri. Por, edhe na jepë një paqyrë objektive dhe reale te spitaleve të ditëve tona. Ndërsa shtrati nr. 13 i duket si shtrat ferri.” Dhe, kjo mbështet nga përvoja, peripecitë, ngjarje dhe gjendje të ndryshme që personazhi ka kaluar aty. Këtu na kujton Ferrin e Dantes dhe Purgatorin.

“Mendon se e ka shijuar Natën e Varrit.”, “ Mendon se ka kaluar paravdekjen dhe vdekjen.”
Afërsisht, gjysma e më tepër e romanit, zhvillohet dhe trajtohet me situata serioze dhe me nota pesimiste, me grimca të vogla humori të zymtë apo të zi. Por, autori nuk harron të gërshetoj dhe të freskojë ngjarjen, temën bosht, ta pasuroj me nëntema të kundërta me vdekjen, që është jeta ose dashuria. Personazhi i rikthehet ditëve të fëmijërisë dhe rinisë, ku, autori, trajton dashurinë e shkuar dhe në retrospektivë, na bie të freskëta, të gjalla ato momente dashurie. Dhe, personazhin femër, femrën e asaj dashurie të madhe, e bije në spital, për ta lehtësuar, relaksuar, shtensionuar, bënë një kthesë dramatike, me rrëfimin nga perspektiva e së kaluarës dashurore në mes personazheve, por edhe në të tanishmen, për të kaluar problemet e zemrës, me ilaçin e zemrës që është dashuria e zemrës. Trajtimi i dashurisë, në këtë mënyrë, hyjnizimi i saj, pikërisht, në këtë kohë të rëndë për Ulpianin, situatë e vështirë, situatë jetë a vdekje. Na kujton Markezin dhe “ Dashuria në kohërat e kolerës), dhe në të njëjtën kohë është antipod i pjesës së parë të romanit me dramatiken e saj. Ky libër si titull të dytë, ose nëntitull, do të mund ta kishte “Dashuria në Kohën e Spitalit”.
Autori është kujdesur, që nëpërmjet zhvillimit të ngjarjes së bartur nga personazhet, ai, me mjeshtri, ndërfutë çaste poetike, me një poezi me dy vargje. Nëpërmjet së cilës, ai, mundohet, të na bëjë me dije, se do ta përfundojë, ose përmbyll këtë nëntemë dashurie. Por, autori, e përmbyllë me një konkludim, përkufizim,për dashurinë:

“ Ndoshta, dashuria e parë është gjëja më e bukur. Të mëvonshmet janë vetëm ledhatime të saj.”
“Vetëm natën shpirtrat merren vesh si duhet ndërveti.”
Autori, me mjeshtëri futë edhe këngë në roman, në këtë mozaik gjinish dhe artesh të ndryshme.
Personazhet.

Personazhet në këtë vepër, nonstop, përballen me situata, momente, gjendje dhe i kalit, i forcon ato.
Ulpiani, Fjolla, Doktori, infermieret etj.

Ulpiani-
Upiani ka më shumë se një kompleks, dhe, nuk beson se do të shërohet. Si duket, është i ndikuar nga Van Gogu dhe e verdha e ti, ose i sëmuar si ai, apo është ndonjë lojë për lexuesin, që atë ta marri për të hutuar, pështjelluar, i çmendur si Van Gogun. Ulpiani lëngon nga sëmundja e zemrës. Ka dhembje gjoksi. Njëri që ka provuar një herë paravdekjen. Njeri që ka shkuar deri në skajet më të largëta të të qenit apo jo. Nuk beson se do ti shpëtojë vdekjes kësaj radhe. Por, në të njëjtën kohë mendon se mbase vdekja e ka kursyer, dhe ka ndruar udhë I sëmur tekanjozë. Ngjyra e verdhë e tmerron. Mendon se dita e vdekjes është dita e lindjes. Njeri që ka probleme me frymëmarrjen, yndryrnat, zemrën. Nuk e bënë gjumin e qetë. Mendon se nata është e gjatë, e rëndë dhe tinëzare. Nuk mëndon se vdekja është formë e jetës.
Mendon se në spital je më keq se në burg. Se kur e kryen burgun të lëshojnë. Në spital JO. Dhe se vdekja s’vjen me radhë.
Fjolla-
Njëra nga të dashurat e rinisë së Ulpianit. Ose njëra nga më të dashurat. Edhe pse sykaltrën dhe sy ullirin i ka ndarë jeta dhe fati, ata, megjithatë kanë ruajtur respektin, simpatinë, kujtimin dhe dashurinë për njëri-tjetrin. Dhe takohen ne momente te veçanta, më kritike të jetës. Autori nuk është munduar fare ta portretizojë, zbukuroj, latoj këtë figurë nga ana e jashtme, apo e brendshme, por, ai na lë ne ta ta bëjmë këtë. Kush më mirë se dashuria, di, mund dhe do ta bëjë dikë të bukur dhe hyjnore. Pra, ky personazh, arketip i dashurisë.
Doktori-
Profesionist, Dorë Artë, i heshtur. Edhe pse i mirë dhe profesionist, Ulpiani mendon se ,megjithatë, mjeku nuk është magjistar.
Infermieret-

Si Zana Mali me të bardha. Ndonjëherë edhe shndërrohen në të frikshme, në të verdha. Gjithmonë të gatshme, profesioniste në ballë të detyrës. Me buzëqeshje në fytyrë.

Gjuha dhe stili

Autori përdor gegërishten. Kujdeset që mjetet shprehëse të mos jenë nga kulturat e huaja, sa më pak, nga gjuha e unisuar letrare, sepse gegërishtja ka magjinë, elokuencën, patosin shprehës të veçantë. Këtë e bën, vetëm e vetëm mos ta zvarritë, bukurin, stilin dhe temporitmin e rreshtave, vargjeve dhe paragrafëve. Ai, me mjeshtri fut një diagnozë të ti mjekësore në gjuhën latine. Ai ka një kujdes se , mos të ngarkohet vepra me terminologji të huaj, thuaja edhe ato që përdoren në përditshmërinë tonë i ka shqipëruar, ose marrë nga fondi i begat i gjuhës shqipe; apo fjalë arkaike dhe në këtë mënyrë vepra begatohet me risi në fjalë shprehëse që rrallë ose asnjëherë nuk dëgjohen në shkrimet e kohëve tona. Vepra, komunikon më të gjitha shtresat e shoqërisë shqiptare. Ja disa nga fjalët që përdoren në roman dhe që do të duhej kërkohej përgjigje në linguistika:
Rigjallnim – Reanimacion , Avitet – Afrohet, Johnoj, Lumnushëm, Pakërronte, Shdermit, Pikadredheshin, Çmeritëm, Vrik, Ndërdyshtas, Ujanës, Rrotullnajë, Ngrijas, Verdhishta etj.

Për autorin:

Autori ka shkruar kritika, edhe romane të tjera, gjithashtu edhe libra të tjerë me poezi.
E përgëzoj autorin e librit me këto citime të Hëlderlinit dhe Cvajgut:
“ ai, që kapërcen mbi dhimbjen e tij, ngjitet më lart”

“… Ai që është edukuar me poezinë, në kuptimin hyjnor të saj, duhet ta pranojë se fryma e Epërme qëndron përmbi të, jashtë çdo ligji dhe nën pushtetin e tij duhet të braktisë ligjësitë; jo ashtu si dëshiroj unë, por ashtu si dëshiron Ajo”

Hëlderlin, Cvajg.
Një fjalë për autorin e kësaj ESE-je nga Dale Carnegie:
Duhet të bindemi që kritika është si një pëllumb shtegtar: kthehet gjithmonë atje ku është nisur./KultPlus.com

“Skënderbeu” pëson disfatë në Gjakovë

Kritikë për shfaqjen e Xhevat Limanit

Taine Hyppolite, në “Filozofinë e artit”, thotë: “Arti është pikërisht imitim, por i kuptuar jo si riprodhim i thjeshtë i natyrës, por si një shprehje e natyrës së kundruar në këndvështrimin e dëshirave më të larta të shpirtit”.

Në skenën e Teatrit të Gjakovës pata rastin të shoh një shfaqje dramatike (poemë dramatike) të Teatrit Shqiptar në Amerikë, me aktorët Era Hoxha në rolin e Donikës dhe Xhevat Limani në rolin e Skënderbeut, aktor dhe krijues me përvojë (mbi 100 role dhe 30 vite punë artistike). Kjo shfaqje është prezantuar në USA, Zagreb, Vjenë, Luzern, Gjenevë, Paris, Munchen, Londër, Prishtinë etj. dhe është vlerësuar nga 28 artistë vendorë dhe të huaj në nivelin më të lartë të mundshëm.

Deni Didro thotë: “Turma e budallenjve gjithmonë ka mundur të besoj atë që numri i vogël i njerëzve të arsyeshëm nuk dëgjonte të pranojë; dhe dëgjueshmëria marroçe e disave nuk e ka dobësuar kurrë të dëshmuarit e dijshëm të të tjerëve”.

Kur hyn publiku në sallën e teatrit, së pari ballafaqohet me skenën e hapur dhe me skenografinë e përbërë nga flamuj të principatave arbërore dhe me një fron mbretëror, me përkrenaren e Skënderbeut. Një skenografi statike dhe jofunksionale. Pastaj, aktivizohet ndriçimi me ngjyrë të kuqe që për fillimin e shfaqjes ishte i mrekullueshëm. Por, e gjitha mbeti aty, sepse ndriçimi dhe magjia që krijon ai ishin shfrytëzuar në minimum. Pastaj futet Skënderbeu i cili, përveç përkrenares, shpatës dhe pelerinës, ia kishte huqur fare me të tjera: me një përparëse rreth qafës, me një jakë të gjerë dhe të vijëzuar në vend të parzmores, më shumë dukej si një dekor kishtar që përdorej nga klerikët e shekujve të kaluar se një veshje e Skënderbeut. I veshur me pantallona te kohës së LDB-së së nazizmit, të ngushta nga gjuri e poshtë dhe të fryra lartë, këpucët ishin çizme (alpine) të ushtrisë amerikane të blera më 2018, me logo ngjyrë portokalli.

Në pozicion më të qëlluar ishte aktorja ose sopranoja që i sillte ëmbëlsi dhe freski shfaqjes. Zërimi dhe efektet muzikore ishin qesharake dhe të mërzitshme deri në bezdi.
Mizanskena.
Lëvizjet skenike ishin shpërfillur dhe nëpërkëmbeshin si mos më keq. Aktorët, gjatë tërë shfaqjes, silleshin dhe pështilleshin, futeshin e dilnin nga njëri xhep i perdeve të skenës, në të majtë të saj. Një gjëegjëzë e popullit tonë thotë: “Shka është një send: Sillet e sillet e hyn në birë të minit?! Përgjigjen e dimë të gjithë: d.m.th. është Hoxha”. Nga sot e tutje, nga shfaqja e sotme ka ndryshuar kjo përgjigje. “Shka është një send: Sillet e sillet e hyn në birë të minit?! Përgjigjja është: SKËNDERBEU i Xhevat Limanit!”

Sa do të doja, që së paku një herë të vetme të habiteshin aktorët dhe të dilnin apo të futeshin nga ndonjëra prej hyrjeve të shumta që të ofron skena e madhe e Teatrit të Gjakovës. Por, jo. Kjo nuk ndodhi!
Sir Ken Robinson bën shaka kur thotë se për shumë profesorë, trupi është mjeti për të transportuar kokën nga një takim në tjetrin. Duket sikur trupi e ka çuar kokën deri në skenë dhe, më pas, nuk dihet se çfarë do të bëhet me të. Interpretimi i Skënderbeut ishte ca si shumë i sforcuar: mekanik, i karikuar, i ngurtë me shpërthime deri në çjerrje; me lëvizje shumë të kontraktuara (tendosje e trupit), të ngurta që të krijon përshtypjen se aktori sapo ka dalë nga patericat. Më kujtonte Biomekaniken e Meyerholdit.

Skënderbeu i mbrëmshëm, për mua, ishte një mburravec, agresiv, me lëvizje të çrregullta dhe me tendencë ka jonormalja dhe të afërt me personazhet e “Pavijonit nr. 6” të Çehovit!
Edhe pse Xhevati ka një diksion të mirë dhe artikulimi i fjalës së tij është i pastër, përsëri aktrimi i tij është shumë i sforcuar dhe patetik, deri në dhembshuri. Edhe pse në të shumtën e kohës nuk kishte dialogje, prapë monologu i Skënderbeut, edhe pse i shprehur me anë të fjalëve drejtuar të tjerëve, nuk përcillej me besnikëri nga monologu i brendshëm, si proces i të vepruarit m’vete. Mjeshtëria e aktorit duhet të merret me ligjet e artit aktorial, teknikës aktoriale, figurës artistike. Figura, mund të themi, është e realizuar kur aktori mishërohet me rolin dhe e bie para publikut jetën e një njeriu tjetër, jo vetveten – aktorin.

Atëherë, sonte kemi parë gjithçka përveç Skënderbeut!
Stela Adler thotë: “Aktori ka trupin, zërin, duart. Ai përdor çdo pjesë të trupit të tij. Aktori duhet të punojë me zërin, por më e rëndësishmja është qe ai të punojë me mendjen e tij”.

Në këtë shfaqje nuk pati konflikt dramatik, e, si rrjedhojë, as kthesë dramatike. Nuk pati ngjarje kulminante që e rrit në maksimum tensionin dramatik të konfliktit skenik. Unë mendoj se tempo – ritmi është i varur nga ngjarja dhe rrethanat skenike të cilat nuk ishin aq të artikuluara dhe të prezantuara mirë. Gjithashtu, mendoj se, imagjinata krijuese e Xhevatit është prodhuese dhe ka tentuar ta bie e ta realizoj figurën e Skënderbeut në mënyrën që e ka perceptuar ai vet, ose krijimin e figurës se re (që nuk është prekur nga të tjerë) apo që nuk është parë ndonjëherë, por që fatkeqësisht është larg figurës mitike, legjendare të kalitur në vetëdijen kombëtare si Skënderbeu – Hero i pavdekshëm i shqiptarëve.
Taine Hyppolite, thotë: “Në veçanti, veprat klasifikohen duke u nisur nga shkalla e përputhjes së efekteve: te një prodhimi artistik çfarëdo, te një pikturë, një statujë, një poemë, një ndërtesë, apo një simfoni, të gjitha efektet duhet të përputhen dhe pikërisht kjo përputhje përcakton vendin hierarkik të veprës.

Thuhet se: “Aktori, s’është autor i tekstit të shkruar, por është autor i fjalës së folur, dhe i jep jetë asaj. Por, në rastin e tonë AKTORI YNË është edhe autori i tekstit, i fjalës, regjisë, muzikës, skenografisë, kostumografisë, ndriçimit etj. Prandaj, populli thotë: “Mjeshtri i gjithçkafit, është mjeshtër i kurshkafit!”.

Deni Didro, thotë: “T’ua prezantosh të vërtetën disa njerëzve, donë të thotë të fusësh një rreze drite në një strofull hutash; ajo vetëm u lëndon sytë dhe nxit klithmat e tyre.

Autori i kritikes, Behar ZENELAJ, regjisor & aktor