Përkundje në djep

Poezi e shkruar nga Bekim Muhaxheri

Në të djathtë rrinte engjëlli

E në të majtë djalli

Të dy me fjalë

Dhe ngjyra të ndryshme

Përkundësja zakonisht ishte nëna

Që fliste ose këndonte

Për beteja të largëta

Të së mirës me të keqen

Për ndeshje në qiell

Të dragonjve me kuçedrat

Për një kalorës

Që edhe i vdekur

E kthente të motrën në shtëpi

Për ta mbajtur besën…

Ne nuk merrnim vesh asgjë

Por pavetëdijshëm na krijohej

Shpirti i luftës së drejtë.

Rrëfimet vazhduan

Edhe pasi lamë djepin

Por kur u rritëm

Nuk na dolën flatra dragonjsh

Nën sqetulla,

Nuk pamë as kuçedra,

E kuajt nuk përdoreshin

Më nëpër beteja.

E megjithatë,

Diçka nga ato rrëfime

E mbetur brenda nesh

Nuk na lejon as sot

Të bëjmë keq.

Shtypje

Poezi nga Bekim Muhaxheri.

Mure të larta betoni

Të ngulura në tokë

Për ta mposhtur frikën

Bëjnë të kundërtën

Nën hijen e tyre

Frika vazhdimisht rritet

E njerëzit zvogëlohen

Kthehen në numra, kokrra rëre, milingona,

Qenie pa shpresë e shpirt

Ndoshta kështu ishim

Edhe kur ndërtuam piramidat