“Biber” shpall rezultatet e konkursit të katërt për tregim të shkurtër

Rreth 750 tregime mbërritën në konkursin e katërt për tregim të shkurtër Biber. Juria që përbëhet nga Tatjana Gromaça, Anton Berishaj dhe Selvedin Avdiq mori vendimin për shpërblime dhe bëri përmbledhjen e tregimeve të cilat do të botohen në një përmbledhje shumëgjuhëshe, përcjellë KultPlus.

Tri tregimet e shpërblyera janë:

Çmimi i parë: “Ptičice” nga Bojan Krivokapiq nga Novi Sadi

Çmimi i dytë: “Kućica u šumi” nga Alma Tabak nga Sarajeva

Çmimi i tretë: “Trokut” nga Maja Halapir nga Samobori

Përmbledhja shumëgjuhëshe me tregime pritet të shohë dritën e botimit deri në vjeshtë dhe të jetë në dispozicion në faqen Biber.

Përveç tregimeve të shpërblyera, në përmbledhje do të përfshihen edhe 22 tregime të këtyre autorëve/eve: Aleksandra Jovanović nga Vranja, Aneta Vellkoska nga Shkupi, Besa Morina nga Prishtina, Bojan Krivokapiq nga Novi Sadi, Boshko Lomoviq nga Gornji Millanovac, Dinko Teleqan nga Zagrebi, Goran Paladin nga Zagrebi, Hoja Ogrizoviq nga Novi Sadi, Irena Skopljak Bariq nga Vërboveci, Jellena Kalajxhija nga Bijeljina, Jovana Matevska-Atanasova nga Manastiri, Marijana Çanak nga Novi Zhedniku, Mihovil Rismondo nga Zagrebi, Milan Vorkapiq nga Vërnjaçka Banja, Milena Babiq nga Krushevaci, Milica Rashiq nga Nishi, Nikolla Nikoliq nga Podgorica, Nikolla Petroviq nga Beogradi, Petra Rapaiq nga Novi Sadi, Sanja Tërpkovska nga Shkupi, Senad Jusiq nga Bugojno dhe Vesa Qena nga Prishtina.

Biber është konkurs për tregim të shkurtër, të angazhuar në gjuhën shqipe, maqedonase, boshnjake, kroate, serbe dhe malazeze. Tema e konkursit është pajtimi në kontekstin e trashëgimisë së luftërave dhe dhunës në vendet e ish-Jugosllavisë, ndërsa parasysh merren edhe tregimet që mund të kontribuojnë për mirëkuptim më të madh mes njerëzve, që zbusin urrejtjen dhe thyejnë paragjykimet, tregime kundër luftës, tregime rreth ballafaqimit me të kaluarën, thyerje të imazheve për armikun, tregime të dhembshurisë për të tjerët, tregime të guximshme që guxojnë të ecin me këpucë “të armikut”, tregime që lëvizin kufijtë dhe hapin rrugën për të ndërtuar një të ardhme më të qartë, më të sigurt dhe më të lirë për të gjithë.

Konkursin e organizon ekipi Biber nga Qendra për Veprim të Padhunshëm Sarajevë-Beograd.

Në vazhdim po ju përcjellim kumtesën e jurisë.

Ekipi Biber

Ana Bitoljanu, Davorka Turk, Ivana Franoviq, Katarina Miliqeviq, Qerim Ondozi dhe Radomir Radeviq.

Kumtesa e jurisë

Juria e Biberit dëshiron t’i falënderojë të gjithë pjesëmarrësit dhe pjesëmarrëset që i janë përgjigjur këtij konkursi, me ç’rast, secili në mënyrën e vet unike, i ka dhënë mbështetjen idesë së krijimit të paqes, mirëkuptimit dhe lidhjes mes njerëzve. Përgëzime për secilin, sidomos fituesit e tregimeve të shpërblyera.

Duke u nisur nga gjykimi i vlerave letrare, për shpërblim kemi përzgjedhur tri tregimet në vijim:

Ptičice

Kućica u šumi

Trokut

Po ashtu, mirënjohje të posaçme dëshirojmë t’u shprehim tregimeve „Mačići u zidovima“, „Maline“ dhe „Brkovi na štapiću ili tko zna koja o ratu“.

Për përmbledhjen Biber kemi zgjedhur 22 tregime, të cilat sipas gjykimit tonë kanë lënë gjurmë më të mëdha. Këto tregime janë:

„Mysafiri“, „Shija e gjalpit të kikirikut“, „Antifada“, „Bitka izjutra“, „Igra: kraj“, „Razmjena“, „ Воен чистач“, „Не зборувај лошо за мртвите“, „Prsluk“, „Miris“, „Veliki žuti pas“, „Moj brat“, „Brkovi na štapiću ili ko zna koja o ratu“, „Maline“, „Mačići u zidovima“, „Пас апорт“, „Ikona Svetog Jovana“, „Kako je Dado postao drvo“, „Terase“ dhe „More“.

Me këtë rast, si juri e këtij viti, dëshirojmë të falënderojmë edhe një herë të gjithë ata që u përgjigjën sivjet. Njëherësh, ftojmë autorët e afirmuar dhe të paafirmuar t’u përgjigjen konkurseve të ardhshme Biber. Ne konsiderojmë se ky konkurs ofron një hapësirë tejet të mirë dhe shumë të nevojshme për komunikim letrar mes vendeve të Ballkanit, dhe këtë duam ta përshëndesim në veçanti si shembull pozitiv i komunikimit, njohjes dhe përafrimit.

Selvedin Avdiq, Anton Berishaj dhe Tatjana Gromaça. / KultPlus.com

Përfundoi konkursi i tretë “Biber”

Konkursi i tretë për tregimin e shkurtë „Biber“ në të cilin morën pjesë autorët/et që shkruajnë në gjuhën shqipe, maqedonase, serbe, boshnjake, kroate e malazeze ka përfunduar, përcjell Portalb.

Juria të cilin e përbën Rumena Buzharovska, Lejla Kalamujiq dhe Shkelzen Maliqi mori vendim për tregimet të cilat do të marrin shpërblime si dhe ato të cilat do të jenë të botuara në një përmbledhje.

Me vendim të jurisë u shpërblyen këto tregime:

· Çmimi i tretë: Mačetom ćeš me, mačetom ću te (Po më qëllove me shpatë, me shpatë do të të qëlloj), Tamara Kovaçeviq nga Lublana

· Çmimi i dytë: Lito (Vera), Ante Storiq nga Shibeniku

· Çmimi i parë: Glava (Koka) Monika Herceg nga Petrinja

Përveç këtyre tregimeve, në përmbledhje do të botohen edhe tregimet e këtyre autorëve dhe autoreve: Bojana Babiq, Luiza Bouharaoua, Dimitrije Bukviq, Gabrijel Deliq, Afrim Demiri, Milana Gajoviq, Tihana Gambirazha, Abid Jariq, Besa Kalaja, Mario Merxhan, Aida Sheçiq Nezireviq, Ernad Osmiq, Slagjana Nina Perkoviq, Nikola Petroviq, Isidora Petroviq, Aneta Petruševska, Dragana Rangjeloviq, Bojan Todoroviq, Stefan Slavkoviq, Gordana Stojanoska, Imer Topanica dhe Manja Veliçkovska.

Konkursi „Biber“ ka qenë i hapur nga janari deri në qershor të këtij viti. Gjithsej në konkurs kanë ardhur 464 tregime.

Temë e konkursit ishin të gjitha tregimet që lidhen me pajtimin në kontekstin e trashëgimisë së luftërave dhe dhunës në vendet e ish-Jugosllavisë, ato tregime të cilat mund t’i ndihmojnë mirëkuptimit më të madh mes njerëzve, zvogëlimit të urrejtjes dhe zhbërjes së paragjykimeve, pastaj tregimet kundër luftës, tregimet të cilat merren me ballafaqimin me të kaluarën, me zhbërjen e imazheve për armikun, me dhembshurinë për tjetrin, tregimet e guximshme të cilat guxojnë të ecin me këpucët e “armikut”, tregimet të cilat i lëvizin kufijtë dhe na hapin shtigje të ndërtojmë të ardhme më të qartë, më të sigurt e më të lirë për të gjithë./KultPlus.com

‘Biber’ shpall konkursin për tregim të shkurtra

‘Biber’ hap konkursin e tretë rajonal për tregimin e shkurtër. Për dallim nga dy konkurset e më hershme që për temë kishin pajtimin, kësaj radhe temat janë zgjeruar, njofton KultPlus.

 Përveç tregimeve që për temë kanë luftën dhe dhunën në vendet e ish-Jugosllavisë, kësaj radhe do të merren parasysh edhe tregimet të cilat mund t’i ndihmojnë mirëkuptimit më të madh ndërmjet njerëzve, zbutjes së urrejtjes dhe kapërcimit të paragjykimeve, pastaj tregimet kundër luftës, tregimet të cilat ballafaqohen me të kaluarën, me kapërcimin e pasqyrimeve të armikut, tregimet për dhembshurinë ndaj tjetrit, tregimet e guximshme të cilat marrin guximin të ecin me këpuca të „armikut“, tregimet të cilat i lëvizin kufijtë dhe na i hapin rrugët për të ndërtuar një të ardhme më të qartë, më të sigurtë e më të lirë për të gjithë.

Ftohen të gjithë autorët të cilët shkruajnë në boshnjakisht, kroatisht, malazezisht, maqedonisht, serbisht dhe shqip t’i dërgojnë tregimet e tyre. Thirrja u bëhet si autorëve të afirmuar, ashtu edhe atyre që nuk kanë botuar deri më tani.

Së paku njëzet tregime të përzgjedhura do të botohen në një përmbledhje shumëgjuhëshe.

Juria përbëhet nga Lejla Kalamujiq, Rumena Buzharovska dhe Shkelzen Maliqi.

Juria do të përzgjedhë tri tregime të cilat do të marrin shpërblim. Vendimi i jurisë do të bëhet publik deri në fund të tetorit 2019. Konkursi mbetet i hapur deri më 10 qershor.

Me këtë konkurs “Biber” ka për qëllim të japë kontribut kulturës së përkthimit dhe të botimit të autorëve fqinjë, si dhe t’i mbështesin autorët e angazhuar, që të vazhdojnë të ndikojnë në ndryshimet shoqërore.

Këtë konkurs e organizon ekipi i ‘Biberit’ në bashkëpunim me Qendrën për Veprim të Padhunshëm Sarajevë-Beograd.

Më shumë informata lidhur me kushtet dhe shpërblimet e konkursit mund të gjeni në faqen e Biberit http://biber.nenasilje.org . /KultPlus.com

‘Biber’ hap konkursin e tretë rajonal për tregimin e shkurtër

Dy konkurset e para kishim për temë pajtimin, derisa kësaj radhe tema është zgjeruar.

Përveç tregimeve të cilat tematizojnë pasojat e luftës dhe të dhunës në vendet e ish-Jugosllavisë, kësaj radhe do të merren parasysh edhe tregimet të cilat mund t’i ndihmojnë mirëkuptimit më të madh ndërmjet njerëzve, zbutjes së urrejtjes dhe kapërcimit të paragjykimeve, pastaj tregimet kundër luftës, tregimet të cilat ballafaqohen me të kaluarën, me kapërcimin e pasqyrimeve të armikut, tregimet për dhembshurinë ndaj tjetrit, tregimet e guximshme të cilat marrin guximin të ecin me këpuca të „armikut“, tregimet të cilat i lëviizin kufijtë dhe na i hapin rrugët për të ndërtuar një të ardhme më të qartë, më të sigurtë e më të lirë për të gjithë.

Ftohen autoret dhe autorët të cilët shkruajnë në boshnjakisht, kroatisht, malazezisht, maqedonisht, serbisht dhe shqip të na i dërgojnë tregimet e tyre. Thirrja u bëhet si autorëve të afirmuar, ashtu edhe atyre që nuk kanë botuar deri më tani.

Së paku njëzet tregime të përzgjedhura do të botohen në një përmbledhje shumëgjuhëshe.

Konkursi mbetet i hapur deri më 10. 06. 2019.

Juria përbëhet nga Lejla Kalamujiq, Rumena Buzharovska dhe Shkelzen Maliqi.

Juria do të përzgjedhë tri tregime të cilat do të marrin shpërblim. Vendimi i jurisë do të bëhet publik deri në fund të tetorit 2019.

„Me këtë konkurs dëshirojmë t’i japim kontribut kulturës së përkthimit dhe të botimit të autoreve dhe autorëve fqinjë, si dhe t’i mbështesim autoret dhe autorët e angazhuar që të vazhdojnë të ndikojnë në ndryshimet shoqërore“, thuhet në njoftim.

Konkursin e organizon ekipi i Biberit në bashkupunim me Qendrën për Veprim të Padhunshëm Sarajevë-Beograd.

Më shumë informata lidhur me kushtet dhe shpërblimet e konkursit mund të gjeni në faqen e Biberithttp://biber.nenasilje.org