‘Zbresim Shkallëve’, njëra nga poezitë finaliste në konkursin e poezisë “KultStrofa”

ZBRESIM SHKALLËVE

Zbresim shkallët teposhtë
në heshtje
nga kati i shtatë
Me bisht syni i shikojmë
supet e njani tjetrit
dhe siluetën e portreteve
të ngrysuna nën dritën
e paktë

Një kat më poshtë bajmë

një ngatërrim të hapave

dhe gati përfundojmë
në përqafim të trembun
E sforcojmë ecjen vertikale

dhe shikimin e rreptë

derisa shkelim të pestin

dhe të katërtin kat
si dy armiq të rastësishëm

E shtrëngon çantën
tuj m’pa si një rrëmbyes
Kurse unë me qëllim
nuk e shpejtoj hapin
Arrimë tek i dyti
tashmë të militarizuem

në mospërfillje

Zhurma e takeve t’ua
e tradhëtojnë heshtjen
e zemrave dhe shpeshtojnë
frymëmarrjen
Për herë të parë
e shoh ngjyrën e syve
të kaltër

Në përdhese
gjithçka fashitet
tokëzohen ndjenjat
e trazueme
dhe kujtimet se dikur
të kisha njohur mirë
Por tash maska
e moshës na kishte
tjetërsue

Ti vazhdon ma tutje
e bindur se shpëtove
nga një vardisës
i mundshëm
i bezdisshëm

Kurse unë vazhdova
për në bodrum
tek fletoret e moçme
të kërkoj përshkrimin
tim 
për portretin tand
në rini

Poezi e shkruar nga Afrim Demiri, njëra nga poezitë finaliste në konkursin mbarëkombëtar të poezisë ‘KultStrofa’, organizuar nga gazeta online për kulturë KultPlus./KultPlus.com

Ministria e Kulturës rishpall konkursin për drejtor të përgjithshëm të Teatrit Kombëtar

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit ka hapur edhe një herë tjetër konkursin për drejtor të Teatrit Kombëtar të Kosovës, shkruan KultPlus.

Rishpallja e konkursit për pozitën Drejtor i Përgjithshëm i Teatrit Kombëtar është publikuar të premtën nga MKRS-ja, derisa është bërë e ditur se ai konkurs do të jetë i hapur nga data 8 janar deri më 22 janar të vitit 2022.

Personat që aplikojnë për këtë konkurs duhet që të kenë së paku shtatë vite përvojë pune profesionale dhe gjithashtu katër prej tyre në ndonjë pozitë udhëheqëse apo drejtuese.

Problemet në TKK kanë vazhduar ndër vite, derisa drejtori i kaluar Agim Sopi fillimisht ishte shkarkuar jashtëligjshëm, për t’u rikthyer përsëri në pozitën e tij.

Më pas, më 18 janar të vitit 2020, Sopit i kishte skaduar përfundimisht kontrata e tij.

Regjisori Naser Shatrolli ishte zgjedhur si drejtor i përkohshëm në nëntorin e vitit të kaluar, derisa më pas ishte konkluduar se zgjedhja e tij si drejtor ishte në shpërputhje me ligjin.

Përkundër kësaj dhe ankesave të vazhdueshme, zyrtari i Ministrisë së Kulturës, vazhdon të jetë në krye të TKK-së. /KultPlus.com

Naser Shatrolli zgjidhet drejtor i Teatrit Kombëtar të Kosovës - Dardania Press
Dramaturgu dhe regjisori Naser Shatrolli

MKRS hap konkursin për pozitën e Drejtorit/es në Baletin Kombëtar të Kosovës

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit ka njoftuar se ka hapur konkursin për pozitën e Drejtorit/es në institucion e Baletit Kombëtar të Kosovës, përcjell KultPlus.

Në njoftim përmendet se kategoria funksionale ka koeficientin 10.

Ndërkaq, për tu njoftuar për më shumë detaje në lidhje me konkursin, klikoni në linkun e bashkangjitur më poshtë. / KultPlus.com

https://www.mkrs-ks.org/repository/docs/Konkursi-Drejtor_BKK.pdf?fbclid=IwAR3RNIsEjifXaZ9fSXgrq0Iz0f_xCBdYBZ75wvPWscgS2Q-UWUw7qxX5EbM

Ceremonia për konkursin ‘Letër Presidentes’ mbahet nesër në KultPlus, presidentja Osmani do të takohet me fëmijët

Fëmijëve të Kosovës ju dha mundësia që t’i drejtohen me një letër presidentes së Republikës së Kosovës, Vjosa Osmanit, përmes një konkursi të hapur nga KultPlus.

Pas mbylljes së aplikimeve ku kanë arritur mbi 100 letra në adresën e KultPlus, juria profesionale e përbërë nga shkrimtari Ibrahim Kadriu, aktorja Adriana Matoshi dhe përfaqësuesja e KultPlus, redaktorja Jeta Zymberi, janë zgjedhur edhe dhjetë letrat më të mira drejtuar presidentes përmes sëcilave fëmijët e moshave prej 10 deri 15 vjet i drejtohen presidentes duke shprehur kërkesat dhe dëshirat e tyre.

Për të shënuar këtë organizim përmes një ceremonie, KultPlus ka organizuar eventin “Letër Presidentes” ku do të jetë e pranishme edhe presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani ku me këtë rast dhjetë fëmijët e përzgjedhur nga kjo garë do të jenë të pranishëm e do t’i lexojnë letrat e tyre para presidentes.

Krejt në fund fëmijët do të certifikohen, kurse tri letrat më të mira edhe do të shpërblehen.

Eventi mbahet nesër, më datë 30 qershor, në ora 13:00 në KultPlus Caffe Gallery. / KultPlus.com

QKLL organizon konkursin e përvitshëm “Fondit të Krijimtarisë Letrare për të Rinj 2021”

Qendra Kombëtare të Librit dhe Leximit (QKLL)  si çdo vit organizon aktivitetin e “Fondit te Krijimtarisë Letrare për të Rinj 2021”.

Ky është një projekte që është hapur së fundmi për pjesëmarrësit. Thirrja së fundmi u bë më datën  6 prill dhe që do të qëndrojë hapur për të aplikuar deri më datë 31 maj të këtij viti. Kjo thirrje u drejtohet të gjithë lëvruesve të zhanreve si poezia, proza dhe dramës shqipe për konkurrentët nga mosha 18 deri në 35 vjeç.

Në këtë projekt do të ketë edhe një mbështetja financiare që do të ofrohet për botimin e veprave letrare nga autorë të rinj shqiptarë në prozë, poezi, dramë dhe do të jetë në shumën 150 000 lekë.

Edhe këtë herë aplikimi duhet të bëhet nga shtëpi botuese të licencuara dhe vepra e propozuar nuk duhet të jetë botuar asnjëherë më parë. QKLL bën me dije se projektet e dorëzuara, të financuara pjesërisht ose tërësisht nga institucione të tjera brenda territorit të “Republikën e Shqipërisë”, dhe mund të përzgjidhen për mbështetje financiare nga “Fondi i Krijimtarisë Letrare për të Rinj 2021”. Ekspertë të fushës së letërsisë, do të përbëjnë jurinë e përzgjedhur, dhe vlerësimi i projektit bëhet duke u bazuar te vlerat artistike të veprës.

Pas shqyrtimeve që do të bëhen rast pas rasti rezultatet do të do të njoftohen dhe bëhen publike pasi juria të vlerësojë propozimet dhe të marrë vendimin përfundimtar në lidhje edhe me fondin e mbështetjes financiare.

“Qendrën Kombëtare të Librit dhe Leximit” në rast miratimi, do të nënshkruajnë një kontratë me Periudha së bashku me botuesit dhe autorët për botimin e titujve të mbështetur për periudhën brenda vitit 2021.

Sipas “Qendrës Kombëtare të Librit dhe Leximit”, botuesi i sponsorizuar duhet të përmendë mbështetjen e dhënë në faqen e dytë të librit, ku duhet të shfaqet logoja e QKLL, dhe kjo do të kryhet sipas modelit: “Ky libër u botua me mbështetjen e Qendrës Kombëtare të Librit dhe Leximit, Shqipëri”.

Për sa i përket aplikimit përkatës dhe dokumentacionit, ato duhet të jenë kryer dhe përfunduar dhe më pas të dorëzohen pranë “Qendrës Kombëtare të Librit dhe Leximit, brenda datës 31.5.2021, ora 14:00. / atsh / KultPlus.com

ArtPolis shpall konkurs për pesë aktor/e

Artpolis Qendra për Art dhe Komunitet ka shpallur konkurs për pesë vende të lira në pozitën e aktor/e, shkruan KultPlus.

ArtPolis e konsideron këtë konkurs si një dëshmi për talentin, kreativitetin, vullnetin dhe bashkëpunimin e punës me komunitet.

Artpolis është Organizatë Jo-Qeveritare që vepron në Kosovë duke e promovuar kulturën, artin dhe bashkëjetesën multi-etnike, nëpërmjet dialogut social dhe përdorimit të teatrit si mjet për promovimin e diverzitetit dhe ndryshimeve shoqërore.

Kriteret që duhet plotsuar për të konkuruar, janë si në vijim:

-Të kenë diplomë universitare (bachelor ose master), Fakulteti i Arteve, drejtimi aktrim.

-Bashkangjitur me Cv dhe biografi të dërgohet një video e ndonjë shfaqje/ përformance në 3 vitet e fundit ( kohëzgjatja, minimum 2 minuta max 5 minuta)

-Aftësi të mira Ritmike (të cilat do të provohen gjatë audicioneve)

-Mosha: 20-40 vjet.

-Kondicion dhe përgatitje të mirë fizike e vokale

-Të jenë kreativ dhe të hapur për detyrat artistike që do të kërkohen nga komisioni përzgjedhës

-Të kenë përvojë pune aktive në realizimin e roleve në teatër dhe të ketë dëshirë e vullnet të punojë edhe me komunitet.

-Të dëshmojë talentin dhe përvojën e tij/saj para audicionit që e organizon Komisioni profesional i Qendrës për Art dhe Komunitet – Artpolis;

-Të ketë aftësi të mira për komunikime ndër-njerëzore dhe të jetë i/e gatshme të punojë me orar fleksibil të punës;

-Të flas rrjedhshëm gjuhën shqipe dhe preferohet të ketë njohuri të gjuhës angleze

Procesi i aplikimit:

Të gjithë të interesuarit/at duhet të dërgojnë CV-të e tyre, letrën motivuese, tri referenca dhe dëshminë për shkollimin e mbaruar (diplomë) në e-mail adresën: [email protected]

Afati i aplikimit: 08/02/2021- 15/02/2021

Artpolis, ndër të tjera ka bërë të ditur se vetëm personat që futen në listën e ngushtë do të kontaktohen për intervistë.

Për tu informuar më shumë për punën e Artpolis, klikoni në linkun e bashkangjitur më poshtë. / KultPlus.com

Home – Shqip

SHATK kërkon anulimin e menjëhershëm të konkursit për Drejtor Artistik në TKK

Në fund të muajit nëntor të vitit të kaluar është hapur konkurs për Drejtor Artistik në Teatrin Kombëtar të Kosovës dhe pikërisht ndaj këtij konkursi ka reaguar Shoqata e Artistëve të Teatrit të Kosovës të cilët e kanë konsideruar në kundërshtim me ligjin për Teatër.

Sipas tyre kjo pozitë, në bazë të legjislacionit në fuqi nuk ekziston fare. Pra, konkursi në fjalë është hapur për një pozitë të punës e cila nuk ekziston në strukturën e Teatrit Kombëtar të Kosovës, andaj kërkohet edhe anulimi i menjëhershëm i këtij konkursi dhe  të hapët konkursi i ri, shkruan KultPlus.

KultPlus ju sjell edhe reagimin e plotë të SHATK-së:

Kërkesë ndaj MKRS për anulim të Konkursit me nr. Reference 4163/2020 (Titulli i punës: Drejtor Artistik; Institucioni: Teatri Kombëtar i Kosovës)

Datë: 25 Janar 2021

Ref: K-01/21

Shoqata e Artistëve të Teatrit të Kosovës (SHATK) me vëmendje të shtuar është duke e përcjellur procesin e përzgjedhjes së udhëheqësve të ri të Teatrit Kombëtar të Kosovës.

Në kuadër të mandatit të shoqatës është realizuar një vlerësim i dokumenteve bazike të Konkursit Zyrtar të hapur nga Ministria e Kulturës Rinisë dhe Sportit. Gjatë këtij vlerësimi është vënë re që njëri prej dy konkurseve është në kundërshtim me ligjin për Teatër. Në Konkursin me referencë 4163/2020 specifikohet Titulli i Punës i konkursit që është “Drejtor Artistik”. Kjo pozitë, në bazë të legjislacionit në fuqi nuk ekziston fare. Teatri Kombëtar i Kosovës ka vetëm një drejtor, atë të Përgjithshëm. Njëherit ka edhe udhëheqës të ndryshëm, ndër ta edhe Udhëheqësin Artistik.

Pra, Konkursi në fjalë është hapur për një pozitë të punës e cila nuk ekziston në strukturën e Teatrit Kombëtar të Kosovës. Si i tillë ky konkurs nuk është valid, dhe është jo-legjitim. Për këtë arsye SHATK kërkon që ky konkurs të anulohet menjëherë, dhe pa humbur kohë të hapet konkursi për Udhëheqësin Artistik të TKK.

Me respekt,

Bordi Ekzekutiv i Shoqatës së Artistëve të Teatrit të Kosovës:

Armend Smajli

Erson Zymberi

Faris Berisha

Kushtrim Koliqi

Rebeka Qena. / KultPlus.com

VoRAE hapë konkurs për pikturë dhe fotografi

Organizata “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianeve”, në kuadër të Festivalit Multikulturorë, po organizon ngjarjen që promovon identitetin dhe kulturën e komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian, rolin e grave në shoqëri dhe ofrimin e mundësive të barabarta.

Ftoheni të merrni pjesë në garën për pikturën/fotografinë më të mirë, 30 prej të cilave do të ekspozohen në Galerinë e Arteve në Prishtinë.

Për të qenë pjesëmarrës ju duhet:

– Të postoni fotografinë tuaj në faqen tuaj personale në Facebook, duke përdorur hashtagun #Letëfestojmëngjajshmëritëtona dhe

– Të bëni TAG faqen e “Voice of Roma, Ashkali and Egyptians in Kosovo”

A. Tema dhe Qëllimi:

Ftesë për pjesëmarrje në konkurs të pikturës/fotografisë me temën:

“Le të festojmë ngjashmëritë tona!”

B. Afati i aplikimit

Data e fundit e aplikimit është 5 Nëntor 2020, deri në ora 17:00.

C. Ceremonia e shpërndarjes së çmimeve

a. Çmimet fituese, punimet e të cilëve do të vlerësohen si të denja do të ekspozohen në Galerinë e Arteve në Prishtinë.

b. Kandidatët me fotografitë më të mira do të kenë mundësi pjesëmarrjeje në trajnim për fotografi. / KultPlus.com

Diaspora bashkon fëmijët shqiptarë

Shoqata kulturore “Korça” në Athinë, në bashkëpunim me “Lobi Euroatlantik Shqiptar” dhe “Swiss Albania Event”, organizojnë edicionin II të konkursit për fëmijë në poezi dhe prozë të shkurtër (përrallë ose tregim).

Ftohen të gjithë krijuesit e vegjël në diasporë, nga mosha 7-15 vjeç, të marrin pjesë në këtë konkurs letrar, me një ose dy krijime, ndërsa tema është e lirë.

Si aplikohet:

Krijimet mund të dërgohen në adresën elektronike: [email protected]

Çmimet: Do të jepen tri çmime, në varësi të tri zhanreve letrare.

Krijimet  më të mira të edicionit II  të konkursit letrar për fëmijë do të përfshihen në Antologjinë e parë letrare, për fëmijë.

Gara për konkurrimin do të mbyllet më 20 janar 2021 dhe përzgjedhja për finalistët do të bëhet nga juria e përbërë prej pesë anëtarësh, specialistë në fushën e artit dhe të letërsisë. Shpallja e fituesve do të zhvillohet më 21 mars 2021 (duke qenë në varësi të situatës pandemike). /albinfo.ch / KultPlus.com

Hapet konkursi i SEE Cinema Network për mbështetje të filmave

SEE Cinema Network (Rrjeti Fondeve të Filmit i Evropës Juglindore) ka hapur konkursin për mbështetje të prodhimit të filmave të shkurtë dhe zhvillim të projekteve për filma të gjatë.

Dokumnetet e aplikacionit duhet të dërgohen në [email protected]

Aplikimi do te jetë i hapur deri me 25 shtator, ora 18:00.

Linku për ti shkarkuar dokumentet e aplikacionit. / KultPlus.com

https://qkk-rks.com/sq-al/info-lajme/627/eshte-hapur-konkursi-i-see-cinema-network-per-mbeshtetje-te-filmave/?fbclid=IwAR0Ol-xWxAvXwNS2N1ogvzKm2vp8zuEmb3L0vH8P7yMy-NwAr-17CJF4LBI

Hapet konkursi për Dramë Origjinale Shqipe “Katarina Josipi për vitin 2020”

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit fton të gjithë dramaturgët shqiptarë që të konkurrojnë me dramat e tyre në konkursin për Dramë Origjinale Shqipe “Katarina Josipi për vitin  2020”.

Çmimet të cilat i ndanë Ministria e Kulturës Rinisë dhe Sportit për çdo vit janë si në vijim:

 1. Çmimi i parë për Dramë origjinale Shqipe “Katarina Josipi”
 2. Çmimi i dytë për Dramë origjinale Shqipe “Katarina Josipi”
 3. Çmimi i tretë për Dramë origjinale Shqipe “Katarina Josipi”

Vlerësimin për ndarjen e çmimeve e bën juria profesionale e përbërë nga 5 anëtarë e emëruar nga Ministri.

Tri Çmimet për dramat më të mira, jepen në të holla, të shoqëruara nga një certifikatë të nënshkruar nga Ministri dhe një kopje origjinal të vendimit.

Çmimet dorëzohen në  një ceremoni  të veçantë të organizuar nga MKRS, me 9 nëntor në ditëlindjen e “Katarina Josipit”

Tri dramat fituese botohen në një edicion special në gjuhën shqipe;

Kriteret dhe kushtet për pjesëmarrje

 • Laureat të Çmimit mund të jenë dramaturgët që janë shtetas të Republikës së Kosovës.
 • Një autor mund të sjellë më së shumti dy drama për shqyrtim;
 • Dramat që konkurrojnë në këtë konkurs duhet të jenë jo më të shkurtra se 50 minuta;
 • Dramat e të gjitha zhanreve do të merren në shqyrtim;
 • Tema dhe as numri i personazheve nuk janë të limituara,
 • Dramat e papërfunduara apo sinopsiset nuk do të merren në shqyrtim;
 • Dramat që sillen në këtë konkurs duhet të jenë origjinale, të shkruara mbas vitit 2000, dhe nuk duhen të jenë të inskenuara apo të botuara më parë;
 • Drama që fiton vendin e parë, konsiderohet si dramë potenciale për t`u inskenuar në njërin nga sezonet e ardhshëm në TKK;
 • Dramat që shpërblehen për vendin e dytë dhe të tretë, fitojnë të drejtën për lexime skenike në TKK;
 • Dramat dorëzohen në tri kopje me mbishkrimin “Konkursi për Dramë Kombëtare ‘Katarina Josipi 2020” ;
 • Autorët duhet të nënshkruhen me shifër dhe shifrat fituese do të shpallen në media për konfirmimin e emrave të fituesve. Për konfirmim të shifrës, autori duhet të sjell si dëshmi dramën origjinale.
 • Dramat duhen të dërgohet në Arkivin e MKRS-së, për Departamentin e Kulturës, në Zyrën nr. 022 (Adresa: MKRS, 10.000 Prishtinë, Rruga “Nëna Terezë” nr. 35), ose përmes postes elektronike: [email protected];
 • Autorët që sjellin dramat e tyre në këtë konkurs konsiderohet se i pranojnë kushtet e këtij konkursi.

Konkursi do të jetë i hapur nga dita e publikimit në medie deri me 21 Shtator 2020. Çdo Dramë e ardhur mbas kësaj date nuk do të merret në shqyrtim. / KultPlus.com

Shpallen 10 fotot finaliste të konkursit “Bujqësia dhe Turizmi”

Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, (MBZHR) publikoi sot 10 fotografitë finaliste nga 117 pjesëmarrëse, në edicionin e dytë të konkursit fotografik “Bujqësia dhe turizmi”, organizuar nga programi “Zhvillimi i Qëndrueshëm Rural” (SRD), në bashkëpunim me FUJIFILM Albania.

Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural ftoi publikun për të zgjedhur së bashku fituesit. Këta të fundit do të vlerësohen  50% nga vota e qytetarëve dhe 50% nga vota e jurisë.V

otat e publikut duhet të jepen brenda datës 12 korrik.Ndërkohë 107 fotografitë e tjera pjesëmarrëse në konkurs, do të jenë pjesë e një ekspozite që hapet së shpejti në Tiranë. /atsh/ KultPlus.com

Në Shqipëri hapet konkursi fotografik me temë nga bujqësia dhe turizmi

Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural e Shqipërisë, njoftoi se programi “Zhvillimi i Qëndrueshëm Rural” (SRD), në bashkëpunim me FUJIFILM Albania, kanë hapur edicionin e dytë të konkursit fotografik me temë nga bujqësia dhe turizmi.

Ky konkurs i drejtohet të gjithë fotografëve të rinj (18-40 vjeç) nga e gjithë Shqipëria, për të marrë pjesë në aktivitetin e fotografisë me tematikë bujqësinë dhe turizmin në Shqipëri.

Fotografitë duhet të jenë punime origjinale nga aktivitete apo ngjarje reale nga zonat rurale të vendit.

Fotot mund të shfaqin aktivitete bujqësore, turizëm rural, agroturizëm, jetë në fermë.

Konkurrentët për të aplikuar duhet të postojnë tri fotot që kanë përzgjedhur, në facebook, apo instagram duke përdoruar hashtagun dhe duke plotësur në linkun përkatës një cv të shkurtër të tyre. Aplikimet mbyllen në datën 30 qershor 2020.

Konkursi do të shpallë 3 çmime fituese nga FUJIFILM, të cilët do të shpërblehen me aparat fotografik profesional. /KultPlus.com

MKRS shpall konkurs për projektet në fushën e Trashëgimisë Kulturore


Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit ka shpallur konkursin për projektet në fushën e trashëgimisë kulturore për vitin 2020, shkruan KultPlus.

Afati i fundit për dorëzimin e aplikacioneve: 15 ditë pune  dhe përfundon më datën 08 Qershor 2020.

Mbështetja financiare për projekte kulturore-artistike është paraparë deri në 200,000.00 Euro

Shuma minimale e mbështetjes financiare për OJQ-të që mund të aplikohet për çdo projekt është 2,000.00 Euro, ndërsa shuma maksimale për një projekt është  10,000.00 Euro.

Kush mund të aplikoj?

Të gjitha Organizatat e regjistruara si OJQ (sipas kërkesave të legjislacionit në fuqi për lirinë e asocimit në organizata jo-qeveritare në Republikën e Kosovës apo në shtetin ku është e koncentruar diaspora), si dhe Individët, programi i të cilëve është i fokusuar në fushën e Trashëgimisë Kulturore.

OJQ-të mund të aplikojnë më së shumti (1) projekte në kuadër të kësaj ftese publike.  Periudha e zbatimit të projektit është më së largu deri me 24 dhjetor 2020.

Për më shumë detaje: https://www.mkrs-ks.org/?page=1,114 / KultPlus.com

Konkurs për fëmijë për shkrimet më të mira nga karantina

Shtëpia Botuese “Magjia e Librit” ka shpallur konkurs për fëmijët e klasës nga 1 deri në 5, për tregimet e mira që janë shkruar gjatë karantinës.

Kjo shtëpi botuese ka marrë përsipër që këto botime të botohen me rastin e ditës së fëmijëve 1 qershorin në Kosovë.

Përmes një njoftimi, ata bëjnë me dije se ky konkurs është i hapur për të gjitha shkollat.

Njoftimi i plotë në faqen zyrtare të Shtëpisë botuese “Magjia e librit”:

Me rastin e 1 Qershorit, ditës ndërkombëtare të fëmijëve, shtëpia botuese “MAGJIA E LIBRIT” ka ndërmarrë nismën për botimin e një libri me krijimet e nxënësve të të gjitha shkollave të Kosovës.

Kriteret e garës së krijimtarisë letrare

1. Në këtë garë ftohen të marrin pjesë të gjitha shkollat në nivel vendi.

2. Nxënësit pjesëmarrës duhet t’i përkasin klasave 1-5.

3. Shkrimi i tyre mund të jetë në poezi dhe në prozë (pranohen edhe ese).

4. Nxënësit duhet t’i dorëzojnë punimet te mësuesi, profesori apo drejtori i shkollës.

5. Shkolla i grumbullon punimet (të pajisur me titull, me të dhënat e nxënësit dhe foton e secilit), i përzgjedh dhe na e dërgon në word në adresën e e-mail-it: [email protected]

6. Numri i faqeve të pranueshme për një shkollë është deri në 30 faqe word-i (shkrimi Times New Roman, 12).

7. Dorëshkrimet shkollat duhet t’i dorëzojnë brenda datës 20 maj 2020.

Juria do të përbëhet nga: një shkrimtar/e, një gazetar/e të rubrikës së kulturës, një drejtor/eshë shkolle, një mësues/e dhe një përfaqësues i shtëpisë botuese.

Juria do të përzgjedhë 15 poezitë dhe 15 shkrimet në prozë më të mirat, të cilat do të botohen në libër.

Juria do të vlerësojë me çmim të parë, të dytë e të tretë krijuesit më të mirë në prozë dhe në poezi, si dhe shkollat me nxënësit më të talentuar.

Lista me 15 fituesit në prozë e poezi do të shpallet më datë 25 maj 2020 në faqen zyrtare të web-it dhe të Facebook-ut të shtëpisë botuese “Magjia e librit” (ëëë.magjiaelibrit.com) dhe libri do të jetë gati, në duart e fituesve, më datën 1 Qershor.

Nëse situata përmirësohet, do të mbahet një aktivitet me përfaqësuesit kryesorë për shpalljen e fituesve të vendit të parë, të dytë e të tretë, në prozë, në poezi, si dhe shkolla me më të talentuarit, për t’u dhuruar atyre librin e botuar, certifikatën e vlerësimit dhe me një kupë-simbol.

Për çdo pyetje mund të na kontaktoni në nr. e telefonit +383-45-507-155.

Shtëpia botuese “Magjia e librit” synon që ky festival të bëhet traditë, pra, të jetë i përvitshëm dhe të shtrihet më tej edhe në ciklet më të larta të shkollimit./ KultPlus.com

Shoqata “Tradita” shpall konkurs për ndarjen e Çmimit Kombëtar “Ali Vishko” për vitin 2020

Shoqata “Tradita” shpall konkurs  për ndarjen e Çmimit Kombëtar ,,Ali Vishko” për vitin 2020

Çmimi Kombëtar “Ali Vishko” jepet në bazë të Statutit të Shoqatës për kulturë dhe art “Tradita”  dhe i njëjti u ndahet personaliteteve nga vendi, rajoni e bota, në çdo përvjetor të Lidhjes së Prizrenit.

Çmimi Kombëtar ,,Ali Vishko” u ndahet personaliteteve për vepër jetësore, kontribut të shquar dhe të arritura me rëndësi të veçantë në lëmin e arsimit, shkencës dhe kulturës shqiptare.

Të drejtë konkurrimi kanë:

 • Institucionet e arsimit të lartë;
 • Institucionet shkencore;
 • Shoqatat shkencore dhe profesionale;
 • Shoqatat tjera të qytetarëve dhe studiues individualë.

Propozimet duhet të jenë të arsyetuara me shkrim dhe të përmbajnë:

 • Të dhëna personale për autorin,
 • Të dhëna bibliografike dhe
 • Arsyetim të propozimit për marrjen e çmimit.

Propozimet  duhet të dërgohen në 5 kopje dhe të njëjtat  duhet të dorëzohenderi më 5. 6. 2020, në adresën:  Shoqata për kulturë dhe art ,,Tradita”- Tetovë, Këshilli për ndarjen e Çmimit Kombëtar ,,Ali Vishko”, 1200 Tetovë, Rruga ,,Ivo Llolla Ribar”, Nr. 211/10, Fahu postal, Nr. 50. 

Propozimet e pakompletuara dhe ato të cilat nuk do të dorëzohen në afatin e paraparë nuk do të merren parasysh. Për më shumë informata na kontaktoni përmes adresës elektronike: [email protected]. /Kultplus.com

                                                                                                             Me respekt,

Tetovë, më 8 maj 2020                                                     Shoqata për kulturë dhe art “Tradita”               

Konkurs për artistët e rinj, tema qendrore, “Hapësira e jetuar”

Një konkurs ndërkombëtar, për të ndihmuar artistët e pavarur edhe për të ringjallur artin, ky është propozimi i Institutit Italian të Kulturës, në këtë periudhë të vështirë që çdo aktivitet është pezulluar për shkak të Covid 19.

“Në këto momente po diskutohet shumë, se si mund të ndihmojmë artistët e pavarur, që s’kanë një galeri që t’i mbrojnë. Kemi vendosur, që të jenë të datëlindjes së pas vitit 1979, sepse në vështirësi më të mëdha gjenden veçmas artistët e rinj. Nuk ka kufizime nacionaliteti, të gjithë artistët që kanë marrë pjesë të paktën në tre ekspozita mund të marrin pjesë”, thotë drejtoresha e Institutit Italian të Kulturës, Alessandra Bertini Malgarini. 

Tema që do të trajtojnë artistët është “Hapësira e jetuar – Ndryshime të perspektivës për dekadën e ardhshme”.

 “Është një reflektim në hapësirën tonë, në hapësirën që jetojmë aktualisht. Me këtë projekt në varësi të situatës do të bëjmë edhe një ekspozitë me këta 25 artistë që do të përzgjidhen”, shprehet drejtoresha Alessandra Bertini Malgarini.

Drejtoresha e Institutit Italian të Kulturës në Tiranë teksa shprehet se ministria e Kulturës në Itali, do të ndihmojë artistët e pavarur me fonde, përfundon se ekspozita në Tiranë do të prezantohet brenda dhjetorit të vitit 2020. / Shqiptarja.com / KultPlus.com

Ministria e Kulturës shpall konkursin vjetor për çmime në fushën e artit pamor

Ministria e Kulturës ka hapur konkursin për çmimet vjetore pamore; Çmimin Kombëtar për Veprimtari Jetësore “Muslim Mulliqi” dhe Çmimit Vjetor për të arriturat në fushën e Artit Pamor.

Për çmimet vjetore pamore të drejtë konkurrimi kanë vetëm shtetasit e Republikës së Kosovës. 

Çmimi Kombëtar për Veprimtari Jetësore, “Muslim Mulliqi”, u ndahet personaliteteve të shquara në fushën e artit pamor për të arriturat profesionale, për ngritjen e vlerave dhe për kontributin e veçantë në avancimin e artit pamor. Ky çmim mund të jepet edhe pas vdekjes së autorit.

Ndërsa, çmimi vjetor për të arriturat në fushën e artit pamor, u jepet krijuesve të dalluar për të arriturat gjatë vitit paraprak. 

 Çmimi vjetor për të arriturat në fushën e artit pamor, jepet për këto gjini: për pikturë; për skulpturë; për grafikë; për qeramikë; për vizatim; për dizajn grafik; për fotografi artistike;  për video art dhe art konceptual; për performancë. 

 Propozimet për kandidatët për Çmimet vjetore të artit pamor mund të bëhen përmes propozimeve nga institucione publike të shkencës dhe kulturës si dhe asocoacionet profesioniste të arteve.  

Të interesuari do të ketë kohë një muaj për të bërë propozimet e tyre në Ministrinë e Kulturës. / KultPlus.com

Bashkia e Beratit shpall konkurs për çmimin letrar “Vexhi Buharaja”

Vexhi Buharaja është  shkrimtar, poet, studiues, i cili ka lindur ne qytetin e Beratit. Pas studimeve ai u kthye të jetonte përsëri në Berat me familjen e tij. Buharaja është përkthyes, interpretues dhe studiues kryesor i mbishkrimeve turko-arabe në Shqipëri.

Dorëshkrimet e tij, janë ende një minierë e pashfrytëzuar për historianët dhe studiuesit në përgjithësi.

Me rastin e 100-vjetorit të lindjes së dijetarit, përkthyesit, studiuesit dhe poetit Vexhi Buharaja, Bashkia e Beratit shpall Çmimin letrar “Vexhi Buharaja” në letërsi.

Emrat e jurisë
• Ymer Ciraku
• Milazim Krasniqi
• Visar Zhiti
• Aleksandër Cipa
• Yzedin Hima

 1. Cikël me 7 poezi
 2. Esé

Në zhanrin e eseve do të përfshihen:

1.Esé me temë: “Duke ngjitur shkallët e dijes, bëhem më i lirë.”(Marrin pjesë me krijime gjimnazistë dhe  studentë)

2.Esé letrare me temë: “Poezia e ndritshme e Vexhi Buharasë”

3.Esé letrare me temë :“Mrekullia poetike e Firdeusiut dhe përkthyesi Vexhi Buharaja”.

4.Cikël me 9 poezi të përkthyera.

Koha e dorëzimit të krijimeve për konkurim: 

20 prill – 04 maj 2020. Të gjithë tekstet mund t’i nisni në [email protected]

Koha dhe vendi ku do të shpallen fituesit e konkursit: 

Fituesit e konkursit do të shpallen më 12 maj 2020, në 100-vjetorin e lindjes së Vexhi Buharasë.

Rregullorja e çmimit “Vexhi Buharaja”

1.Ky çmim jepet çdo vit nga Bashkia e Beratit, nën kujdesin e kryetarit të kësaj bashkie dhe në bashkëpunim me institucione të tjera kulturore vendore dhe kombëtare, me sipërmarrës vendorë e më gjerë.

2. Çmimi letrar “Vexhi Buharaja” jepet çdo vit për veprën letrare në poezi, prozë, përkthim, eseistikë, studime filologjike. Ky çmim ka gjeografi kombëtare (Shqipëri e viset e tjera ku jetojnë shqiptarët)

 • Çmimi do të shpallet çdo 12 maj.
 • Pjesëmarrësit duhet të konkurojnë vetëm në një nga llojet e zhanreve letrare.
 • Pjesëmarrja në këtë konkurs është e lirë.

7. Për vlerësimin dhe ndarjen e çmimeve, kryetari i Bashkisë  formon jurinë profesionale prej 5 anëtarësh.

Juria do të jetë me pjesëmarrje nga specialistë të fushës, nga i gjithë vendi.

 • Veprat duhet të dorëzohen në faqen elektronike të  konkursit Bashkia Berat. Gjithashtu, në dërgesë duhet të shkruhen qartë: Emër mbiemër i autorit pjesëmarrës në konkurs,  datëlindja  ID dhe numri i telefonit.

9.Për vitin 2020, për arsye që dihen, (COVID -19) çmimi do të jepet në cikle poetike, ese dhe përkthim i një cikli me poezi.

10. Publikimi i poezive/prozave/eseve, duhet të jenë krijime origjinale të autorëve. Çdo plagjiaturë do të çojë në skualifikimin e pjesëmarrësit. Çdo pjesëmarrës do të pajiset me një çertifikatë.

 1. Fituesit përfitojnë një shumë simbolike dhe një vepër të përkthyer nga Vexhi Buharaja.

13 Veprat studimore, që kanë në fokus qytetin e Beratit: Dukuri e figura të kulturës, artit, letërsisë, historinë e qytetit, monografi që pasqyrojnë jetën shpirtërore, ekonomike, kulturore ndër shekuj të qytetit dhe që konsiderohen si kontribute me vlera, do të botohen me fondet e Bashkisë së Beratit.

 1. Krijimtaria e pjesëmarrësve do të botohet në website-in e Bashkisë dhe në portale letrare.
 2. Në përfundim të afatit të parashikuar, juria do të shpallë çmime të para për secilin lloj letrar. Vendimi i jurisë është i pakontestueshëm.
 3. Shpallja e fituesve do të bëhet më 12 maj.
 4. Krijimet do të dorëzohen nga data 20 Prill deri në 4 Maj 2020, në adresën e Bashkisë Berat ( adresë në funksion të konkursit të shpallur). Nga data 4 – 11 Maj, do të jetë koha e vlerësimit nga komisioni.   Më 12 Maj do të organizohet shpallja e fituesve të konkursit letrar.
 5. Nga data 5 Maj deri në 11 Maj, do të publikohen në këtë faqe, të gjitha krijimet dhe kumtesat. /KultPlus.com

Evidentimi i trashëgimisë dhe traditave në projektin “Hamleti”, hapet konkursi për shkrimtarët e rinj

Ministrja e Kulturës, Elva Margariti, njoftoi shpalljen e konkursit për zgjedhjen e 10 shkrimtarëve të rinj, për evidentimin e vlerave të territorit përmes tregimeve të shkurtra.

Margaritit theksoi se “shkrimtarët do të shohin në territorin e tyre tiparet, trashëgiminë kulturore dhe traditat. Rezultatet e një thellimi të tillë do të jenë në bazë të krijimit të 10 tregimeve të shkurtra, në të cilët shkrimtarët do të nxjerrin në pah tiparet lokale të qyteteve ose fshatrave të caktuara, që ata kanë zbuluar”.

“Konkursi do të përmbyllet me një libër unik të botuar që do të përmbajë 30 tregime (nga Italia, Shqipëria dhe Mali i Zi) dhe do të botohet për t’u shpërndarë në të gjithë zonën e Programit. Konkursi, i cili zgjat deri më 10 maj 2020, do të përfshijë për pjesëmarrës, shkrimtarë të rinj nga Shqipëria dhe në veçanti do të ofrojë një mundësi për të përsosur aftësitë e tyre duke marrë pjesë në një projekt krijues”,- thekson Margariti.

“Ajo sqaron se për aplikimin, referojuni dokumentave bashkangjitur të thirrjes dhe formularin e aplikimit në këtë link: https://kultura.gov.al/hapen-thirrjet-per-projektin-hamlet/ “-, përfundon ministrja Margariti.

Linku aplikimit: https://kultura.gov.al/wp-content/uploads/2020/04/Hamlet-Call-for-Writers.-Annex-1.pdfhttps://bit.ly/2VooNAr

MKRS-ja shpall konkursin për mbështetjen e projekteve kulturore

Me shtatëqind mijë euro, Ministria e Kulturës pritet që këtë vit t’i përkrah projektet artistike të skenës së pavarur të vendit.

Të martën, zyrtarisht Ministria e Kulturës, ka hapur konkursin për mbështetje financiare publike për projektet kulturore të viti 2020.

Jehona Shyti nga departamenti i Kulturës në MKRS, e ka konfirmuar për KTV-në se me anë të këtij konkursi Ministria fton organizatat joqeveritare dhe individët, programi i të cilëve është i fokusuar në fushën e kulturës që të aplikojnë për mbështetje, raporton “Express” i KTV-së.

Konkursi për mbështetjen financiare të projekteve kulturore do të jetë i hapur deri më 17 shkurt të këtij viti.

Shuma mbështetëse financiare për projektet e organizatave joqeveritare mund të jetë maksimum deri në njëzet mijë euro, ndërkohë për individët deri në pesëmijë euro.

Mënyra e vlerësimit nga ana e MKRS-së rreth përkrahjes financiare të projekteve kulturore në vazhdimësi është kritikuar nga skena e pavarur kulturore.

Ministri në detyrë, Kujtim Gashi, vitin e kaluar kishte deklaruar se projektet e pavarura kulturore nga ky konkurs kanë mbështetje të madhe financiare.

Buxheti i Ministrisë për përkrahjen e skenës së pavarur ka rënë vazhdimisht.

Në 2019, projektet e kulturës nga skena e pavarur ishin mbështetur me afro një milion euro, ndërsa gjatë vitit 2018 buxheti arrinte gati 1.5 milionë.(Koha Ditore) /KultPlus.com

“ProPlus” hapë thirrjen e dytë për të rinjtë nga të gjitha komunitetet

OJQ “ProPlus” me mbështetje të Ambasadës Amerikane në Kosovë hapë thirrjen e radhës për të rinjtë e të gjitha komuniteteve që të aplikojnë në projektin “PEN FOR CULTURE” që ka për qëllim fuqizimin, paqen dhe socializmin dhe punës ekipore nëpërmjet artit.

Në këtë thirrje të hapur kanë të drejtë aplikimi të gjithë të rinjtë prej moshës 13 deri 18 vjeç, të cilët kanë talent në të shkruar, ese.

ProPlus në këtë fazë të projektit fton të rinjtë që kanë talent në të shkruar që të jenë pjesë e kësaj punëtorie që do të zgjasë për tre ditë. Të njëjtit duhet të kenë njohuri bazë të gjuhës angleze.

Afati për aplikimin është deri më 31 dhjetor, dhe të interesuarit mund të dërgojnë aplikimin me të dhënat e tyre në [email protected], gjithashtu këtij aplikimi duhet të ja bashkëngjitin edhe një ese të shkurtër përmes së cilës do të vlerësohen. Nga kjo thirrje do të përzgjedhen 10 nxënës.

Bëhuni pjesë e kësaj punëtorie artistike, shfaqni talentin tuaj dhe shoqërohuni me njëri- tjetrin, në mënyrë që të kuptoni botën e njëri-tjetrit më shumë, thuhet në njoftimin e organizatorëve të kësaj punëtorie që pritet të mbahet brenda territorit të Kosovës. Punëtoria do të mbahet nën mbikëqyrjen e një profesionisti dhe në fund të punëtorisë, nxënësit pjesëmarrës do të pajisen me mirënjohje. /KultPlus.com

Përzgjedhen 5 fotot fituese të konkursit “Colours of Albania”

Edicioni i 5-të i konkursit “Colours of Albania” u shndërrua në një brand, me mijëra foto artistike të publikuara për 5 muaj me radhë, ku u evidentuan bukuritë shqiptare nën optikën e publikut të zakonshëm që luajti rolin e “diplomatit digjital”.

Në një aktivitet përmbyllës në ambientet e Pallatit të Brigadave, ku ishte i pranishëm edhe Ministri në Detyrë për Europën dhe Punët e Jashtme, Gent Cakaj, ishin përfaqësues nga trupi diplomatik i akredituar në Tiranë, diplomatë, përfaqësues të shoqërisë civile, artit, kulturës dhe medias, u shpallën edhe fotot fituese.

Juria, e kryesuar nga fotografi me famë botërore, Fadil Berisha dhe anëtarët Bevis Fusha, Rosita Habazaj, Kushtrim Ternava dhe Ergys Zhabjaku, përzgjodhën 5 fotot fituese që u sponsorizuan nga Banka Credins.

“Në fotografitë e këtij edicioni, shfaqet sa stil aq edhe modë, sa trashëgimi kulturore aq edhe arkitekturë urbane, sa jetë e përditshme e njerëzve të zakonshëm, aq edhe thellësi e jashtëzakonshme historike e Shqipërisë.” -u shpreh Cakaj në fjalën e tij përshëndetëse.

Aktiviteti u shoqërua nga tingujt harmonikë të grupit të artistëve nga trevat shqiptare, nën drejtimin e mjeshtrit Agron Peni dhe vokalit të artistes nga Kosova, Vesa Smolica, për të vijuar me tingujt e muzikës së Fifit dhe për t’u përmbyllur me një atmosferë festive live nga grupi Offchestra.

Colours of Albania, organizuar nga Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme, nën kujdesin e veçantë të Ministrit Cakaj, është kthyer në një ekspozitë gjigande virtuale të natyrës, traditës, historisë dhe shpirtit shqiptar.

Ky konkurs i përvitshëm, ka treguar se, Shqipëria nuk është vetëm peizazh dhe natyrë e virgjër, as vetëm trashëgimi kulturore apo monument antikiteti, por edhe një qytet që vibron me ritmin e modernes ku fle edhe e kaluara.

“Colours of Albania” ka për synim promovimin e Shqipërisë në të gjitha format. / KultPlus.com

Juria e konkursit “Poezi për Paqe” shpall dhjetë poezitë finaliste

Në shënim të Ditës Ndërkombëtare të Paqes, KultPlus, mbështetur nga UN Women ka shpallur të hapur konkursin “Poezi për Paqe” ku në adresën e KultPlusi-it çdo ditë kanë ardhur një numër i madh i poezive.

Konkursi ishte i hapur për të gjitha poetet gra dhe vajza të të gjitha moshave, dhe komuniteteve në Kosovë.

Aplikimet janë vlerësuar nga juria profesionale e përbërë nga profesori dhe poeti i njohur Sali Bashota, studiuesi dhe shkrimtari Agron Gashi dhe studiuesja dhe gazetarja Jeta Zymberi, të cilët edhe kanë zgjedhë 20 poezitë më të mira.

Autoret e këtyre 20 poezive ditën e martë janë bërë pjesë e një takimi të përbashkët dhe punëtorisë për të elaboruar më shumë mbi poezinë, por edhe për të lexuar poezitë e tyre të cilat janë përzgjedhur si më të mirat e këtij edicioni.

Selektimi i këtyre poezive tashmë ka kaluar në dhjetë prej tyre. Në këtë dhjetëshe janë përzgjedhur: Albina Rushiti, Kaltrina Pacolli, Albana Muja, Vlora Konushevci, Fjolla Avdylaj, Alketa Spahiu, Festinë Avdiu, Tinka Kurti, Diana Basholli, Burbuqe Latifi. (Renditja e emrave është rastësore).

Më datë 6 nëntor, në ora 19:00, në KultPlus Caffe Gallery do të mbahet edhe nata finale e konkursit “Poezi për Paqe” ku do të jenë të pranishme autoret e 10 poezive të përzgjedhura. Në këtë mbrëmje poetike, autoret do ti lexojnë poezitë e tyre para të pranishmëve dhe krejt në fund juria do të shpallë vlerësimin për tre poezitë më të mira të këtij konkursit cilat edhe do të shpërblehen nga organizatorët.

Ky aktivitet është pjesë e projektit “Youth for Kosovo” mbështetur nga UN Peacebuilding Fund, dhe zbatuar nga UN Women, UNDP-UNV dhe UNICEF. /KultPlus.com