Piktura e Botticelli shitet për 45.4 milionë dollarë në ankand

Piktura, e cila u shit për herë të fundit në vitin 1963 për 26,000 dollarë, ishte pjesë e shitjes së veprave të mjeshtrave të vjetër, transmeton KultPlus.

“The Man of Sorrows” i Sandro Botticellit u hodh në ankand të enjten në shitjen e vjetër të Sotheby për 45.4 milionë dollarë.

“The Man of Sorrows” i Sandro Botticelli-t doli në ankand të enjten në shitjen e vjetër të Sotheby’s për 45.4 milionë dollarë. Kredia…nëpërmjet Sotheby’s

Një pikturë e anashkaluar prej kohësh, e konsideruar për dekada si puna e asistentëve të studios së Sandro Botticelli-t, u shit në Sotheby’s në Nju Jork të enjten për 45.4 milionë dollarë me tarifa, duke nisur ciklin e këtij viti të çmimeve kryesore për veprat e artit trofe në ankand.

I cilësuar tani si një “kryevepër e rëndësishme” nga mjeshtri i rilindjes italiane, tempera-në-panel i Botticelli-t “Njeriu i dhimbjeve”, një përshkrim solemn gjysmë i gjatë i Krishtit të ringjallur, ishte vepra e spikatur në një shitje prej 55 lotësh të vjetër. piktura mjeshtërore dhe skulptura të enjten. E sigurt për t’u shitur për të paktën 40 milionë dollarë, falë një “ofere të pakthyeshme” minimale dhe të paracaktuar nga një garantues i palës së tretë, piktura tërhoqi dy ofertues të tjerë. Oferta fituese, e cila nuk ishte e garantuesit, u mor nga një specialiste e vjetër e mjeshtrave të Sotheby’s, Elisabeth Lobkowicz, në Nju Jork. Konkursi zgjati gjashtë minuta, me ofertuesit që tenderuan 100,000 dollarë shtesë.

“Ishte çmimi i duhur për temën – një “Krisht i Dhimbjeve”, tha Marco Voena, një partner në shitësin ndërkombëtar të artit Robilant+Voena. “Ishte një periudhë e vështirë për Botticelli-n,” shtoi ai, duke iu referuar fesë së zjarrtë të veprave të vona të artistit, të cilat disa i konsiderojnë si më pak të bukura.

“The Man of Sorrows” doli për herë të fundit në ankand, i kataloguar si Botticelli, në vitin 1963, kur u shit për një vlerë relativisht modeste 26,000 dollarë. Ronald Lightbown, studiuesi kryesor i Botticelli-t i asaj kohe, më vonë e renditi pikturën midis “fotografive të punëtorisë dhe shkollës” në katalogun e tij të plotë të veprave të artistit të vitit 1978. Ai u grupua në mesin e “produkteve të punëtorisë së vonë nga rrethi i Botticelli” në monografinë e Frank Zöllner të vitit 2005 mbi artistin./ KultPlus.com

Del në ankand vepra e Botticellit

Një vepër arti e jashtëzakonshme e piktorit të famshëm Italian Sandro Botticelli do të dalë në ankand nga Sothesby në 27 Janar në New York, duke nisur nga 40 mln $.

Por kjo pikturë, përtej autorësisë, ka edhe një tjetër veçanti. Titullohet Krishti i Dhimbjeve dhe nën imazhin e Jezusit gjenden simbolet e Pasionit, Shën Mëria me fëmijën. Kjo vepër që prej shekullit të 19 është në duar të privatëve, duke u dhënë hua vetëm një herë për ekspozitën dedikuar piktorit në Frankfurt në 2009-2010.

Sipas ekspertëve dhe kritikëve të artit që e kanë ekzaminuar, nën shtresën e bojës ku është pikturuar Krishti, vetëm nëpërmjet rrezeve infrared është mundur të dallohet edhe imazhi i Shën Mërisë, që mban në duar të birin dhe e shtrëngon në faqe.

Piktura sipas tyre është realizuar në vitin 1500 në Firenze. Sandro Botticelli ishte një piktor që kategorizohet në Rrymën e Rilindjes, dhe është një ndër më të rëndësishmit e artit botëror, ku të njohura veçanërisht janë veprat Lindja e Venusit dhe Pranvera./ KultPlus.com

80-të milionë dollarë për një pikturë të Botticellit

Një pikturë e artistit italian të Rilindjes, Sandro Botticelli, pritet të arrijë të paktën 80 milion dollarë në ankand, deklaroi shtëpia e ankandit ”Sotheby’s”, transmeton KultPlus.

”Piktura me titull ‘Young man holding a roundel’ një nga shumë pikurat e Botticelli që ekzistojnë ende, do të dalë në ankand në janar”, tha ”Sotheby’s”.

Shtëpia e ankandeve tha se portreti, i cili përshkruan një të ri me origjinë të panjohur, konsiderohet si një nga pikturat më domethënëse të Rilindjes në duart e individëve.

Ekspertët vlerësojnë se mund të shitet gjithashtu për më shumë se 100 milion dollarë, çmimi më i fundit i paguar për pikturën “Meules” (”Haystacks”) të impresionistit francez Claude Monet, e cila u shit për 110,7 milionë dollarë në vitin 2019.

“Young man holding a roundel” u pikturua në vitet 1470 ose 1480 dhe u ble nga një aristokrat britanik në shekullin e 18-të.

Duke rënë në duar private, identiteti i të cilit nuk dihet, ajo iu dha ankandit për rreth 1 milion dollarë.

Piktura ka qenë në huazim të disa muzeve në të gjithë botën gjatë 50 viteve të fundit. / KultPlus.com