26 vjet pa kompozitorin e madh dhe një nga themeluesit e muzikës klasike shqiptare, Çesk Zadeja

Çesk Zadeja lindi më 8 qershor të vitit 1927 në Shkodër, në një familje qytetare, shkruan KultPlus.

Mësimet e para i mori në vendin e lindjes, në shkollën françeskane, ku krahas mësimit të përgjithshëm, merr dhe njohuritë e para të muzikës.

Ka qenë anëtar i korit të Kishës Françeskane që drejtohej nga kompozitori i shquar patër Martin Gjoka dhe më vonë nga Filip Mazreku e Prenk Jakova.

Që në vegjëli, në qytetin e lindjes u angazhua në grupet amatore. Shfaqi që herët talentin e tij dhe si nxënës 14-vjeçar studion në Accademia di Santa Cecilia në Romë, Itali, me kompozitorin Umberto Semproni.

Ai ishte i njohur për kompozimet e tij, sikurse “Suita e Veriut”, “Suitë korale”, “Skica simfonike”, Poema vokale” etj, derisa ishte dekoruar edhe me “Nderi i Kombit” nga Presidenti i Shqipërisë Ilir Meta.

Vdiq në Romë, më 15 gusht 1997. /KultPlus.com

95 vjet nga lindja e kompozitorit të madh dhe një nga themeluesit e muzikës klasike shqiptare, Çesk Zadeja

Çesk Zadeja lindi më 8 qershor të vitit 1927 në Shkodër, në një familje qytetare, shkruan KultPlus.

Mësimet e para i mori në vendin e lindjes, në shkollën françeskane, ku krahas mësimit të përgjithshëm, merr dhe njohuritë e para të muzikës.

Ka qenë anëtar i korit të Kishës Françeskane që drejtohej nga kompozitori i shquar patër Martin Gjoka dhe më vonë nga Filip Mazreku e Prenk Jakova.

Që në vegjëli, në qytetin e lindjes u angazhua në grupet amatore. Shfaqi që herët talentin e tij dhe si nxënës 14-vjeçar studion në Accademia di Santa Cecilia në Romë, Itali, me kompozitorin Umberto Semproni.

Ai ishte i njohur për kompozimet e tij, sikurse “Suita e Veriut”, “Suitë korale”, “Skica simfonike”, Poema vokale” etj, derisa ishte dekoruar edhe me “Nderi i Kombit” nga Presidenti i Shqipërisë Ilir Meta.

Vdiq në Romë, më 15 gusht 1997. /KultPlus.com

Botohet partitura e simfonisë së parë shqiptare, krijuar nga Çesk Zadeja

Simfonia e parë shqiptare që u ngjiz në vitin 1956 në Moskë ka gjetur dritën e botimit. Autori i saj, Çesk Zadeja përmbyll studimet për kompozicion, në konservatorin “Pjotër Iliç Çajkovski”, me këtë vepër. Ish studenti i Zades, Vaso Tole thekson rëndësinë e këtij botimi, duke renditur problemet me partiturat e hershme.

“Që në vitet 70 nuk ka një partitur të saj. Ndaj  vlerësuam me mjaft rëndësi që kjo vepër botohet për 95 vjetorin e lindjes së profesor Çeskut”, thotë Vaso Tole.

Kjo simfoni dëshmoi seriozitetin dhe formimin profesional, si dhe jehonen e menjëhershme në Moskën e atyre viteve.

“Gjatë periudhës studentore ai kompozoi kantatën ˝Atdheu im˝ (1955) dhe ˝Simfonia Nr.1˝ (1956), me të cilat dëshmoi seriozitetin dhe formimin e tij si profesionist”, shton ai.

Me mjaft rëndësi është edhe përmbajtja e saj kombëtare në tinguj, kujton Tole, rrëfyer nga profesori në 1996 Pengu i Çesk Zades, ishte lënja në mes e kompozimit të  operas, ndaluar nga diktatura.

Zadeja në krijimtarinë e tij la pas si trashëgimi të pasur muzikore, ka prekur pothuaj të gjitha format dhe gjinitë.   Ministria e Kulturës 2022 e ka shpallur si si viti i Çesk Zades. Në përmbyllje të 95-vjetorit të lindjes Akademia e Shkencave botoi Simfoninë dhe Monografinë dedikuar babit të muzikës shqiptare, Çesk Zadeja. /abcnews.al / KultPlus.com

95 vjet nga lindja e kompozitorit të madh dhe një nga themeluesit e muzikës klasike shqiptare, Çesk Zadeja

Çesk Zadeja lindi më 8 qershor të vitit 1927 në Shkodër, në një familje qytetare, shkruan KultPlus.

Mësimet e para i mori në vendin e lindjes, në shkollën françeskane, ku krahas mësimit të përgjithshëm, merr dhe njohuritë e para të muzikës.

Ka qenë anëtar i korit të Kishës Françeskane që drejtohej nga kompozitori i shquar patër Martin Gjoka dhe më vonë nga Filip Mazreku e Prenk Jakova.

Që në vegjëli, në qytetin e lindjes u angazhua në grupet amatore. Shfaqi që herët talentin e tij dhe si nxënës 14-vjeçar studion në Accademia di Santa Cecilia në Romë, Itali, me kompozitorin Umberto Semproni.

Ai ishte i njohur për kompozimet e tij, sikurse “Suita e Veriut”, “Suitë korale”, “Skica simfonike”, Poema vokale” etj, derisa ishte dekoruar edhe me “Nderi i Kombit” nga Presidenti i Shqipërisë Ilir Meta.

Vdiq në Romë, më 15 gusht 1997. /KultPlus.com