‘Earth Goddess’, skulptura më e lartë qeramike në Mbretërinë e Bashkuar që do ngrihet në Cornwall

Skupltura me emrin Goddess Earth, nga artistja Sandy Brown, mendohet të jetë rreth 10.5m i lartë dhe në fakt ishte pjesë e një projekti për të rigjeneruar qytetin e Shën Austell, i cili dikur kishte një industri të lulëzuar të argjilës së Kinës, kurse tani është shndërruar në skulpturën më të lartë qeramike në Mbretërinë e Bashkuar që do të ngrihet në Cornwall, shkruan BBC, transmeton KultPlus.

Artistja Brown thotë se krijimi i saj, i cili nuk është krijuar për tu dukur si një figurë njerëzore konvencionale, por është krijuar për të festuar të qenit grua.

“Unë me të vërtetë doja që kjo skulpturë të bënte një ndikim dhe doja që ajo të ishte femër dhe të ketë një ndikim. Ne kemi shumë skulptura nga artistë të njohur të gjinisë mashkullore, të cilët po bëjnë një punë vërtet të fuqishme. Le të kemi edhe një prani të femrës”, i tha ajo korrespondentes të arteve të BBC Rebecca Jones.

‘’Hyjnesha e Tokës’’, është krijuar nga një seri prej pesë qarqeve të mëdha prej balte, secila e ndërtuar në tre pjesë, të vendosura njëra mbi tjetrën, si rruaza gjigande qeramike në një shtyllë metalike. Me krahët jashtëzakonisht të zgjatur, rreth 6 metra të gjerë, skulptura do të zbukurohet me blloqe me ngjyra të ndritshme dhe të guximshme.

Kur u pyet saktësisht pse ajo donte të bënte një formë gjigande femërore, Brown u përgjigj: “Për shkak se unë nuk mendoj se kemi një të tillë, apo jo? Dhe kjo disi më ktheu menjëherë tek nëna ime sepse ajo u kritikua nga prindërit e saj për arsye se ishte vajzë. Ata ishin fermerë, ata donin djem. Dhe kështu nëna ime nuk ishte në gjendje të festonte kurrë të qenit femër, kështu që unë mendoj se është koha që e bëmë.”

Brown ishte dakord që projektet ambicioze nga artiste femra shpesh anashkalohen dhe kanë tendencë të krijojnë më pak bujë sesa ato të bëra nga homologët meshkuj, të tillë si: Antony Gormley ose Anish Kapoor.

“Unë mendoj se ndoshta vetëm kur puna ime u bë shumë më e madhe dhe shumë më ambicioze, atëherë mund të them se nuk është një fushë loje e barabartë në të njëjtën mënyrë”, tha ajo.

Skulptura, e cila do të zbulohet në vjeshtë, është një nga 18 veprat e artit publik të porositura nga Projekti Austell për të festuar historinë e qytetit Cornish për prodhimin e argjilës dhe porcelanit e po ashtu për të promovuar krenarinë në komunitetin lokal.

“St Austell është i famshëm për argjilën e saj të kinës dhe ka qenë që nga viti 1840, por qyteti si një zonë ka pasur rënie në fatin e saj ekonomik për shkak të kërkesës më të ulët për argjilën e Kinës, dhe kjo dërgoi në papunësi,” vuri në dukje kuratori Alex Murdin.

I gjithë qëllimi i asaj që është krijuar ka qenë inkurajimi i njerëzve për të menduar ndryshe për vendin e tyre dhe ta shohin atë ndryshe gjithashtu. / KultPlus.com