Emri i ëmbëltores në respekt të liderit të Egjiptit

Hasan Azizi nuk është shtetas i Egjiptit. Nuk e ka vizituar asnjëherë këtë vend e as ka ndonjë histori familjare e afariste me të. Por dyqanit të tij këtu e 58 vjet më parë ia ka lënë emrin “Egipat–Egjipti”.

Me këtë emër ai ka krijuar lidhje tjetër emocionale që nga koha kur shteti me më ndikim në kontinentin e Afrikës drejtohej nga Gamal Abdel Nasser, shkruan sot “Koha Ditore”. Adhurimi për të ishte i motivuar edhe nga fakti se ai ishte mik me liderin komunist të ish-Jugosllavisë, Josip Broz Tito, për të cilin po ashtu ruan respektin e madh.

Tash 87-vjeçar, Azizi rrëfen historinë e atyre që i quan “kohëra të vjetra”, e edhe të zanatit të tij, nisur nga viti 1960. Flet me ëndje për liderët e kohës, sidomos të atyre vendeve që ishin bërë bashkë në Lëvizjen e të Painkuadruarve dhe konsideroheshin vende mike të Jugosllavisë.

Beson edhe sot se ata ishin liberalë e paqësorë dhe për këtë gëzonin mbështetjen e madhe të popujve të tyre. Meqë ishin të tillë, Azizi thotë se ata nuk kanë pranuar të rreshtohen as në anën e Bashkimit Sovjetik e as të SHBA-së, që ishin përfshirë në Luftën e Ftoftë.

“Kur është miqësu Tita me Naserin ka qenë kënaqësi e madhe. U bamë fuqia e tretë në botë. Për atë ia kam lanë emrin e dyqanit “Egipat”, edhe pse kurrë s’jam kanë në Egjipt. E kam dasht Titën, sepse ai nuk ka ba dallime në njerëz. Për shembull – kam mujt me i thanë dikujt se nuk e kryej një punë nëse nuk asht e shkrume në ligj prej tij. Edhe aso kohe askush nuk ka mujt mem detyru me bo diçka që nuk asht e shkrume dhe e bazume. Për mendimin tem, ai u kan liberal”, shprehet ai./ KultPlus.com