Elia Zaharia, aktore tek ‘Vetëvrasësi’ i Nikolai Erdman

Elia Zaharia do të interpretojë këtë fundjavë në skenën e Teatrit “Andon Zako Cajupi” të Korçës, në veprën e Nikolai Erdman “Vetëvrasësi” nën regjinë e Sulejman Rushitit.

Po çfarë është në qëndër të kësaj vepre? Një i ri, i papunë, Semyon, beson se përgjigja ndaj problemeve të tij është të mësojë të luajë tuba. Megjithatë, plani i tij dështon dhe ai mendon vetëvrasje. Fqinji i tij, Aleksandër Petroviç, vendos të fitojë para nga mjerimi i Semyon, duke shfrytëzuar vetëvrasjen e tij për disa ofertues. Këta ofertues kanë planifikuar të shfrytëzojnë vdekjen e Semyon-it në avancimin e çështjes së tyre individuale.

Inteligjenca, e përfaqësuar nga Aristarku, është i pari që i afrohet atij. Nga kjo pikë, Semyon e gjen veten, duke u manipuluar nga njerëz të ndryshëm që përfaqësojnë botën e biznesit, artet, punëtorët, romancat etj. Gjatë rrjedhës së shfaqjes, secili personazh zbulon anën më të keqe të personalitetit të tyre, me efekt humorist. “Vetëvrasësi” u përkthye për herë të parë në anglisht nga Peter Tegel dhe u shfaq nga kompania Royal Shakespeare në The Other Place, Stratford, më 13 qershor 1979. Prodhimi u drejtua nga Ron Daniels dhe roli kryesor i Semyon Semyonovitch luhej nga Roger Rees. Ajo u vendos për herë të parë në Broadëay më 9 tetor 1980 në Playhouse ANTA (tani i quajtur Ëilson Theatre August) dhe u mbyll më 30 nëntor 1980 pas 60 shfaqjeve.

Bashkëpunimi më i mirë i Erdman me Meyerhold ishte “The Suicide (1928)” e njohur universalisht si një nga veprat më të mira të shkruara gjatë periudhës sovjetike. Veprimi bazohet në temën e vetëvrasjes së falsifikuar, e cila ishte futur në literaturën ruse nga Aleksandër Sukhovo-Kobylin në “Vdekjen e Tarelkinit” (1869) dhe u eksplorua nga Leo Tolstoy në “The Living Corpse” (1900). Në role të tjera intepretojnë Neritan Licaj, Olta Gixhari . “Vetëvrasësi” është një shfaqje e vitit 1928 nga dramaturgu rus Nikolai Erdman. Performanca e tij u ndalua gjatë epokës staliniste dhe u prodhua vetëm në Rusi disa vjet pas vdekjes së shkrimtarit të saj. Sot ajo konsiderohet si një nga dramat më të mira, që ka dalë nga Rusia komuniste. Edhe më parë në skenën e teatrit në Shqipëri Rushiti është vlerësuar me veprat e tij. Kjo premierë pas skenës së Korçës do të vijë dhe në skenën e teatrit në Tiranë.Vepra do të ngjitet në skenë në datat 28-29-30 prill dhe 1-12-13-14 maj.

Elia Zaharia dhe Princ Leka, me lot në sy shpërndajnë dhurata për fundvit (FOTO)

Fondacioni Mbretëresha Geraldine çdo fundvit angazhohet për të shpërndarë dhurata për fëmijët e shkollave të ndryshme në Shqipëri.

Njëjtë ka ndodhur edhe këtë fundvit, ku Princ Leka dhe Princesha Elia Zaharia Zogu kanë udhëtuar për në fshatin Bruç dhe në Mat, duke dhuruar dashuri dhe duke iu bashkuar festës së organizuar nga nxënësit në këtë vend.

Po e sjellim poshtë postimin e Elia Zaharias të plotë, dhe disa fotografi nga ky angazhim i radhës bamirës në prag të festave të fundvitit.

Një ditë në Mat

Tashmë është kthyer në traditë që Fondacioni Mbretëresha Geraldine çdo fundvit të shpërndajë dhurata për fëmijët e shkollave të ndryshme! Këtë herë bashkë me Princ Lekën ndaluam në fshatin Bruç dhe iu bashkuam festës së organizuar nga nxënësit e talentuar të shkollës, që na pritën me këngë, vjersha dhe valle tradicionale! Është një bekim i vërtetë të festosh me ta, ti shohësh aq të dashur, energjikë dhe të lumtur…Më pas ndaluam në shkollën e Burgajetit, ku pastor Ylli Doci na bëri pjesë të iniciativës së tij për të shpërndarë dhurata për femijët e shkollës.

Por këte vit nuk ishim vetëm! Ftuam në Mat edhe Fondacionin Fundjavë Ndryshe, të cilët me përkushtim ju bashkuan festimeve tona. Më pas së bashku ndaluam në disa familje të fshatrave perreth, ku skamja dhe realiteti migjenian nuk përshkruhen me fjalë…Arbri dhe aktivistët iu gjendën këtyre familjeve duke shpërndarë ndihma, për ti mundësuar një Vit të Ri me ushqime mbi tryezat e improvizuara, me batanije për tu ngrohur sa munden në “shtepizat” e tyre pa çati e pa dritare…Nderkohë që më kishte pushtuar trishtimi duke parë lotët në sytë e Lumes, e cila me 2000 L te reja (20 të vjetra) duhet te përballonte muajin vet i pestë, me bashkëshort dhe dy djem me aftësi të kufizuara, dhe një vocërrak që vraponte këmbëzbathur në të ftohtë, mendoja me vehte të gjithë ata fëmijë që i gëzoheshin dhuratave dhe lodrave të Vitit të Ri, çfarë dite i pret të nesërmen! Kjo familje nuk është e vetmja…A mundemi ta ndryshojmë realitetin e tyre? Te vetëm jo! Por nëse të gjithë bashkë do kemi pak më shumë dashuri, atëherë mund ta përmirësojmë këtë dhimbje të madhe!