Shën Gjergji do të festohet me festivalin “ERDHLEZETI”

Edicioni i kësaj radhe është edicioni i VI- të i festivalit ERDHLEZETI i cili i dedikohet festës së Shën Gjergjit dhe çdo vit fillon me po të njëjtën datë 5 Maj duke u mbajtur në rrugë prapa sheshit Skënderbe.

Iniciatori i festivalit përkatës Bajram Kafu Kinolli u shpreh për KultPlus se për të realizuar ketë edicion është dashur përgatitje prej tetë muajsh dhe ky edicion do të jetë më i veçantë se edicionet paraprake sepse është dyfish më i madh dhe programi është më i pasur.

“Bendet të cilat i kemi përzgjedhë janë bende të njohura në mbarë Botën por edhe produksioni si stage ndriçimi dhe organizim është shumë më i mirë. Ketë vit shikuesit mund të argëtohen me eksperienca të reja dhe lloje të ndryshme të muzikës përfshirë edhe atë vizuale. 9 orë muzikë të gjallë nga 7 bende me mbi 45 performues vendor, rajonal dhe ndërkombëtar.”, u shpreh Kinolli.

Bendet që do të marrin pjesë janë nga e gjithë bota, Dub Pistols nga Britania, Edo Maajka ng Kroacia i cili njihet si një nder reperet më të njohur të Ballkanit, The Bloody Foreigners janë bendi kosovar që veprojnë në Diaspor, Art Lokaj performues nga Kosova dhe shumë bende të tjera.

Sa i përket mbështetes institucionale Kinolli thotë së “Me mbështetje gjithmonë kemi hapësirë për tu ankuar ku buxheti është i vogël por duhet të japim një kontribut edhe vetë, por shpresoj se kjo mënyrë do të ndryshoj”.

Me një repertoar të ngjeshur e të përzgjedhur me kujdes, Erdhlezeti shfrytëzon muzikën si mjet të integrimit shoqëror, duke i inkurajuar të gjithë Kosovarët ta festojnë Shën Gjergjin së bashku. Biletat gjithë-ditore për Erdhlezeti 2019 mund t’i bleni në Dit’ e Nat’, Rave Travel, Soma, Miqt Pub, Sound Effect (Albi Mall)./KultPlus.com

Erdhlezeti Festival nesër i sjellë Prishtinës atmosferë

Me mesazhin “MUZIKA ËSHTË GJUHA JONË!”, Erdhlezeti Festival 2018 mbahet me 6 Maj, prej orës 12:00 deri në orën 23:00, në platonë përpara librarisë/kafes Dit’ e Nat’.

Sivjet, lista e performuesve përbëhet nga grupe muzikore tejet unike nga Kosova, Slovenia, e Hungaria.

Për vitin e 5-të me rradhë, Festivali Erdhlezeti i paralajmëron artistët që do performojnë në qendër të Prishtinës me 6 Maj për të festuar Shën Gjergjin, duke i kujtuar Kosovarët edhe njëherë që vera është fare pranë.

Erdhlezeti është festival i muzikës që sjellë tinguj nga e gjithë bota në kryeqytet, e i jep rast publikut që ta shuajë etjën për shfaqje të veçanta muzikore pak para se të shpërthejë periudha kaotike e verës.

Festa e Erdhlezetit fillon në terrasën e Dit’ e Nat’ me Ashikët e Gjakovës, një grup jo-tipik i burrave Gjakovar që këndojnë vetëm në hapësira të mbyllura, rreth sofrës, me plot meze në tavolinë.

Ashikët e hapin festivalin me disa nga këngët më autentike të repertoarit tradicional të muzikës Gjakovare e Shkodrane.

Erdhlezeti ka lindur në Dit’ e Nat’, me idenë që muzika ka fuqinë t’i bashkojë njerëzit. Për të kaluar vëmendjen tek bina kryesore, sivjet festivali ka formuar “bendin e shtëpisë”.

Erdhlezeti All Stars vjen me plot këngëtarë e artistë nga zemra e kryeqytetit – me disa surpriza marramendëse që do të publikohen në ditën e festivalit.

Festa vazhdon me Nesesari Kakalulu, një grup Slloven, i krijuar nga dëshira e flaktë e anëtarëve për të eksploruar ritmet e muzikës afrikane. Afrobeat-i i Nesesari Kakalulu e detyron dëgjuesin të vallëzojë me çdo kusht.

Dhe për fund, fokusi shkon te performanca kryesore e natës. Besh o droM është një kolektiv muzikor Hungarez i përbërë prej 8 muzicientëve, të apasionuar për kombinime të instrumenteve e tingujve nga më të ndryshmet. Muzika e tyre inspirohet nga folku Rom nga Evropa Lindore, tingujt e klarinetit të Mesdheut, si dhe ritmeve perkusive nga Lindja e Mesme. Besh o droM, me shumë mjeshtëri, i kombinon të gjitha këto në skenë me një shfaqje energjetike e cila e kapë cilëndo publikë.

Me një repertoar të ngjeshur e të përzgjedhur me kujdes, Erdhlezeti shfrytëzon muzikën si mjet të integrimit shoqëror, duke i mbledhur të gjithë Kosovarët që ta festojnë ikjën e dimrit, e ardhjën e verës.

Biletat gjithë-ditore për Erdhlezeti 2018 mund t’i bleni me çmim promocional prej 3€ në Dit’ e Nat’, Soma, Miqt Pub, Taverna Tirona, dhe Bon Vivant, ndërsa në javën e fundit para festivalit biletat do të kushtojnë 5€.

Këtë vit Erdhlezeti Festival mundësohet nga Komuna e Prishtinës, Ministria e Kulturës e Republikës së Kosovës, Originals, Birra Peja, Semitronix Hotel, Frutti, Dit’ e Nat’, White Tree, Miqt Music, e Taverna Tirona.