Kori i Filharmonisë së Kosovës nesër sjellë 3 premiera botërore dhe 1 kosovare

Kori i Filarmonisë së Kosovës do të realizojë koncerti e parë në sezonin e ri koncertal të dielën, më 7 tetor duke filluar nga ora 20:00 në Kishën Shën Ndou në Prishtinë. Ky koncert vjen në bashkëpunim me Festivalin Ndërkombëtar të Vokalit në Prishtinë.

Në mesin e veprave të cilat do të interpretohen janë “I nemun” kompozuar nga Ylli Daklani, “…rrugës” nga Memli Kelmendi dhe “Mother” nga Artan Hasani. Po ashtu pjesë e programit do të jetë edhe vepra “Misa a Buenos Aires । Misatango” nga Martin Palmeri.

E veçanta e këtij programi dhe e kësaj natë është se vepra e tre kompozitorëve shqiptarë do të jenë premierë botërore ndërsa vepra e kompozitorit Palmeri do jetë premierë kosovare. Drejtori i Filharmonisë së Kosovës, Baki Jashari u shpreh se programi është një ndërthurje e tri botëve të ndryshme të kompozitorëve shqiptarë si dhe asaj të kompozitorit Palmer.

“Pjesa e parë do kemi tri vepra të kompozitorëve më të ri, të gjeneratës me të re e që disa janë akoma në procesin e studimeve dhe ne ju kemi dhënën hapësirë bazuar në konkursin që është shpallur nga Festivali Ndërkombëtare i Vokalit të Prishtinës. Ndërsa në pjesën e dytë do të realizohet mesha e Martin Palmer e cila është një vepër vokalo-instrumentale me solist soprano, fizarmonikë dhe një ansambël harkor”, tha ai.

Dirigjent i kësaj natë do të jetë Kushtim Gashi. Ai u shpreh se programi i kësaj natë e veçanërisht mesha e Martin Palmer “Misa a buenor aires” kanë zgjuar një ndjenë shumë të mirë në korë dhe një entuziazëm.

“Ka qenë një përvojë shumë interesante për mua pasi që kanë qenë ashtu tri bota të ndryshme për mua, po ashtu edhe për korin ka qenë interesante sepse ne jetojmë në një kohë moderne dhe muzika moderne nuk definohet qartë se cila është ajo. Por këtë natë do e përmbyllim me meshën Martin Palmer. Mesha është shkruar në stilin e zhanrit tango dhe kam vërejtur që kjo meshë dhe kjo vepër ka sjellë një atmosferë shumë të mirë në kor”, u shpreh ai.

Vepra “Misa a Buenos Aires । Misatango” nga Martin Palmeri, është një vepër për për solist, kor të përzier, fizarmonikë, piano dhe orkestrës harkore. Kështu soprano e kësaj natë do të jetë Arta Jashari, në fizarmonikë do të jetë Elton Balla dhe në piano Artemida Qarri-Haxhiaj.

Instrumentisti Elton Balla u shpreh se kjo vepër përveçse është gjithëpërfshirëse është edhe solistike për secilin korist apo instrumentist të orkestrës së harqeve. Mirëpo sipas tij ata kanë arritur që të bëhen së bashku për të përcjellë emocionet e kësaj vepre.

“Misa a buenor aires e Martin Palmer është paksa më e vështir se veprat e tjera klasike pasi që është ritmikisht shumë e zhvilluar dhe të përfshinë që në momentin e parë emocionalisht pasi që është vepër e bukur dhe pak më moderne”, tregoi ai.

Koncerti do të fillojë nga ora 20:00 në Kishën Shën Ndou në Prishtinë. Ky koncert do të jetë edhe koncerti përmbyllës i këtij edicioni të Festivalit Ndërkombëtar të Vokalit Të Prishtinës./ KultPlus.com