Kori i Filharmonisë së Kosovës nesër sjellë 3 premiera botërore dhe 1 kosovare

Kori i Filarmonisë së Kosovës do të realizojë koncerti e parë në sezonin e ri koncertal të dielën, më 7 tetor duke filluar nga ora 20:00 në Kishën Shën Ndou në Prishtinë. Ky koncert vjen në bashkëpunim me Festivalin Ndërkombëtar të Vokalit në Prishtinë.

Në mesin e veprave të cilat do të interpretohen janë “I nemun” kompozuar nga Ylli Daklani, “…rrugës” nga Memli Kelmendi dhe “Mother” nga Artan Hasani. Po ashtu pjesë e programit do të jetë edhe vepra “Misa a Buenos Aires । Misatango” nga Martin Palmeri.

E veçanta e këtij programi dhe e kësaj natë është se vepra e tre kompozitorëve shqiptarë do të jenë premierë botërore ndërsa vepra e kompozitorit Palmeri do jetë premierë kosovare. Drejtori i Filharmonisë së Kosovës, Baki Jashari u shpreh se programi është një ndërthurje e tri botëve të ndryshme të kompozitorëve shqiptarë si dhe asaj të kompozitorit Palmer.

“Pjesa e parë do kemi tri vepra të kompozitorëve më të ri, të gjeneratës me të re e që disa janë akoma në procesin e studimeve dhe ne ju kemi dhënën hapësirë bazuar në konkursin që është shpallur nga Festivali Ndërkombëtare i Vokalit të Prishtinës. Ndërsa në pjesën e dytë do të realizohet mesha e Martin Palmer e cila është një vepër vokalo-instrumentale me solist soprano, fizarmonikë dhe një ansambël harkor”, tha ai.

Dirigjent i kësaj natë do të jetë Kushtim Gashi. Ai u shpreh se programi i kësaj natë e veçanërisht mesha e Martin Palmer “Misa a buenor aires” kanë zgjuar një ndjenë shumë të mirë në korë dhe një entuziazëm.

“Ka qenë një përvojë shumë interesante për mua pasi që kanë qenë ashtu tri bota të ndryshme për mua, po ashtu edhe për korin ka qenë interesante sepse ne jetojmë në një kohë moderne dhe muzika moderne nuk definohet qartë se cila është ajo. Por këtë natë do e përmbyllim me meshën Martin Palmer. Mesha është shkruar në stilin e zhanrit tango dhe kam vërejtur që kjo meshë dhe kjo vepër ka sjellë një atmosferë shumë të mirë në kor”, u shpreh ai.

Vepra “Misa a Buenos Aires । Misatango” nga Martin Palmeri, është një vepër për për solist, kor të përzier, fizarmonikë, piano dhe orkestrës harkore. Kështu soprano e kësaj natë do të jetë Arta Jashari, në fizarmonikë do të jetë Elton Balla dhe në piano Artemida Qarri-Haxhiaj.

Instrumentisti Elton Balla u shpreh se kjo vepër përveçse është gjithëpërfshirëse është edhe solistike për secilin korist apo instrumentist të orkestrës së harqeve. Mirëpo sipas tij ata kanë arritur që të bëhen së bashku për të përcjellë emocionet e kësaj vepre.

“Misa a buenor aires e Martin Palmer është paksa më e vështir se veprat e tjera klasike pasi që është ritmikisht shumë e zhvilluar dhe të përfshinë që në momentin e parë emocionalisht pasi që është vepër e bukur dhe pak më moderne”, tregoi ai.

Koncerti do të fillojë nga ora 20:00 në Kishën Shën Ndou në Prishtinë. Ky koncert do të jetë edhe koncerti përmbyllës i këtij edicioni të Festivalit Ndërkombëtar të Vokalit Të Prishtinës./ KultPlus.com

Kori i Filharmonisë së Kosovës me 3 premiera botërore në “Prishtina International Vocal Festival”

Kori i Filharmonisë së Kosovës, më 7 tetor do të mbajë koncert në kuadër të festivalit, Prishtina International Vocal Festival, shkruan KultPlus.

Koncerti do të fillojë nga ora 20:00 në Kishën Shën Ndou në Prishtinë. Koncerti vecohet për programin të cilin do ta ketë. Në mesin e veprave të cilat do të interpretohen janë “I nemun” kompozuar nga Ylli Daklani, “…rrugës” nga Memli Kelmendi dhe “Mother” nga Artan Hasani. Po ashut pjesë e programit do të jetë edhe vepra “Misa a Buenos Aires । Misatango” nga Martin Palmeri, vepër kjo për për solist, kor të përzier, fizarmonikë, piano dhe orkestrës harkore.

Soprano e kësaj natë do të jetë Arta Jashari, në fizarmonikë do të jetë Elton Balla dhe në piano Artemida Qarri-Haxhiaj.

Dirigjent i kësaj natë do të jetë Kushtim Gashi. Po ashut kujtojmë se vepra e tre kompozitorëve shqiptarë do të jenë premierë botërore ndërsa vepra e kompozitorit Palmeri do jetë premierë kosovare./ KultPlus.com

15 vite nga themelimi i Korit të Filharmonisë – Operës së Kosovës

Sot më 10 qershor, janë bërë 15 vite që nga paraqitja e parë para publikut e Korit të Filharmonisë së Kosovës-Operës së Kosovës, shkruan KultPlus.

Paraqitja e parë, solli inskenimin e operës “Dasma Arbëreshe” nga Rauf Dhomi që asokohe ishte edhe drejtues i institucionit dhe iniciator i themelimit të Korit.

Data 10 qershor e vitit 2003, ishte sepse kjo datë përkonte me rastin e 125 vjetorit të Lidhje së Prizrenit. Ndërsa sot pas plotë 15 vitesh festohet 140-vjetori i Lidhjes së Prizrenit ndërsa 15-vjetori i themelimit të Korit të Filharmonisë.

Ky është publikimi i plotë në rrjetin social Facebook, nga Dardan Noka-menaxher në Filharmoninë e Kosovës:

“Ketu e 15 vjet me pare Kori i Filharmonise – Operes se Kosoves pati paraqitjen e pare para publikut, kjo pas 2 muaj pune intensive. Paraqitja e pare, inskenimi i operes ‘Dasma Arbereshe’ nga Rauf Dhomi (atekohe edhe drejtues i institucionit dhe iniciator për themelimin e Korit) u be me 10 qershor 2003 me rastin e 125 vjetorit te Lidhjes se Prizrenit. Urime 140 vjetori i Lidhjes se Prizrenit dhe 15 vjetori i Korit te Filharmonise”, ka shkruar Noka./ KultPlus.com

Që nga Baroku e deri te vepra e madhe shqiptare “Kënga e Rexhës”, Kori i Filharmonisë së Kosovës mrekulloi me koncertin e 15-të vjetorit

Gili Hoxhaj

Mbrëmë në Kishën Katolike “Shën Ndou”, kori i Filharmonisë së Kosovës solli premierë disa vepra të epokave të ndryshme. Kjo për të treguar që Kori i Filharmonisë së Kosovës ka arritur nivelin e duhur artistik, pas pesëmbëdhjetë vitesh nga themelimi, shkruan KultPlus.

Derisa të gjithë vizitorët kishin zënë vend në ulëset e Kishës, anëtarët e korit me veshjet e tyre ngjyrë të kaltër të mbyllët vijnë dhe rreshtohen në shkallët e kishës. Pranë tyre vjen dirigjenti brazilian, Marcio Da Silva, e që nën dirigjimin e tij, kori do të qëndroj pa lëvizur për më shumë se një orë. Veprat e epokës së Barokut, Renesancës dhe vepra moderne, jehuan përmes zërit të tyre. Ata, pranë publikut, sollën veprat e kompozitorëve si: Heitor Villa-Lobos, Alessandro Scarlatti, José Maurício Nunes Garcia, Pierre Passereau, Ola Gjeilo, Imant Raminsh dhe kompozitorit shqiptar, Hajrullah Sylës.

Kori mbrëmë shënoi koncertin e parë për këtë vit. Në interpretimin e korit vërehej një përjetim i rrallë i veprave. E njëjta gjë reflektohej edhe tek dirigjenti që ata e kishin përballë. Sako e tij shpesh ngrihej nga duart që shtriheshin lart, e me shpejtësi të jashtëzakonshme lëviznin aq sa shtrihej kori. Pas secilës vepër, duartrokitjet e publikut e kthenin fytyrën e tij përballë tyre, për t’i dhënë buzëqeshje e përkulje falënderimi. Marcio Da Silva kishte qenë edhe herë të tjera në skenë së bashku me Filharmoninë e Kosovës. Ai herën e parë kishte dirigjuar orkestrën e Filharmonisë së Kosovës, ndërsa herën e dytë që kishte ardhur kishte dirigjuar korin së bashku me orkestrën e Filharmonisë dhe tani po kthehej për të tretën herë, për të dirigjuar Korin e Filharmonisë së Kosovës, në të 15-in vit të rrugëtimit të tyre artistik.

Ai tha për KultPlus, se është ndjerë shumë i kënaqur me korin sonte ndërsa shtoi se ata ishin shumë të saktë dhe të hapur ndaj punës së tij, sado që është e vështirë për korin të punojnë me dirigjent të ndryshëm dhe që të mësohen t’i bëjnë gjërat varësisht nga teknika e punës së dirigjentit.

“Arsyeja përse ata më kanë ftuar këtu sonte është se Filharmonia e Kosovës do të udhëtoj në Angli gjatë muajit maj dhe kjo është edhe një mundësi e mirë për mua që të njihem më shumë me ta, para se ata të vijnë atje. Mua më pëlqej programi i sotëm dhe ishte program mjaft tërheqës edhe për korin, për mua ishte hera e parë që kam punuar me veprën e Gjeilos, që ishte shumë interesante me kuartetin harkor dhe me piano. Unë shpresoj që do të vij përsëri në të ardhmen sepse mënyra se si më presin njerëzit këtu është e mrekullueshme, po ashtu publiku është shumë i ngrohtë dhe reagimi i tyre sonte ishte i mahnitshëm”, u shpreh dirigjenti Da Silva.

Këtij koncerti nuk i munguan as veprat vokalo-instrumentale si vepra “Kënga e Rexhës” e kompozitorit shqiptar, Hajrullah Syla dhe “Miisa Breviz” e Imant Ramnish. Pasi kori nën dirigjimin e Marcio da Silva, solli katër vepra.

Tenori Luan Durmishi, u shkëput nga kori për të interpretuar si solist veprën e njohur “Kënga e Rexhës”, pranë tij erdhi edhe violinisti Festim Fanaj. Që nga tingulli i parë, e deri në fillimin e veprës, tek publiku vërehej një ndjesi e veçantë e përjetimit. Kjo këngë e njohur në kulturën tonë, që mbrëmë erdhi e kompozuar nga Hajrullah Syla, dukej që mori publikun me vete në çdo notë, tingull, e fjalë të interpretimit. Sytë e Luan Durmisht qëndrojnë të mbyllur, para se zëri i tij fillon ngadalë të jehojë brenda tërë ambientit, ku do të fuqizohej edhe me përcjelljen e korit, e interpretimin e violinistit Fanaj. Reagimi i publikut, që nga fillimi i saj e deri tek mbarimi e dëshmonte që kjo vepër, e ky interpretim ka arritur qëllimin ku vepra kishte marrë publikun me vete.

Tenori Luan Durmishi, thotë se këtë vepër e ka eksploruar edhe vite më parë në një teatër të Vjenës dhe në forma të tjera, por interpretimin maksimal të kësaj vepre thotë se e ka ndjerë mbrëmë në Prishtinë.

“Jam shumë i lidhur me kulturën time, me muzikën time. Kjo vepër është një ri-prurje shumë e bukur nga kompozitori dhe dirigjenti Hajrullah Syla dhe natyrisht me korin e Filharmonisë që është një kor shume profesionist dhe me violinistin Festim Fanaj. Jam ndjerë shumë i emocionuar, në fund të fundit emocioni dhe interpretimi janë kulmi i publikut, dhe, po jam munduar që këtë edhe ta transmetoj”, tregoi tenori Durmishi, ndërsa tha se ndihet i privilegjuar që sonte bashkëpunuan me një dirigjent të përmasave ndërkombëtare, që është mjaft i talentuar dhe njohës i mirë i muzikës në përgjithësi që nga Renesanca deri tek klasikja dhe muzika bashkëkohore.

Ndërsa për dirigjentin Marcio Da Silva, dirigjimi i kësaj vepre shqiptare e kishte inspiruar edhe më tepër, kur kishte kuptuar historinë e saj.

“Ishte shumë interesante për mua të dirigjoj kur më treguan më shumë rreth historisë së veprës, u ndjeva edhe më i inspiruar nga kjo vepër. Pra, kjo është një histori shumë e dhimbshme dhe shumë e bukur në të njëjtën kohë . Unë mendoj që interpretimi i kësaj vepre sonte ishte shumë emocionues, pasi që, edhe publiku reagoi shumë mirë ndaj kësaj vepre”, u shpreh dirigjenti Da Silva.

Ndërsa një interpretim tjetër të veçantë e solli sopranoja Adelina Paloja, që për publikun solli një vepër mjaft sfiduese të Imant Ramnish. Ky interpretim u përcoll me kor dhe në piano nga pianisti Melos Buza, duke mbyllur kështu koncertin e mbrëmshëm. Por para këtyre, me tingujt e pianistit Buza, në skenë u ulën interpretuesit e njohur të kuartetit harkor Visar Kuci, Festim Fanaj, Arianist, Shehu e Antonio Gashi. “The Dark night of the soul”, nën interpretimin e korit, e veçmas të sopranos Selvije Marteti veçse e bëri këtë koncert më të kompletuar.

Ky ansambël prej rreth pesëdhjetë anëtaresh veçse po e vazhdon ta kultivoj traditën e këndimit koral që në Kosovë ekziston qysh herët. Drejtori i Filharmonisë së Kosovës, Baki Jashari mendon se kjo është pikërisht arsyeja që niveli i korit i Filharmonisë së Kosovës, është dukshëm më i avancuar se ai i vendeve të rajoni.

“Ky vit shënon një jubile të veçantë për korin e Filharmonisë. Kori i Filharmonisë njihet jo vetëm në Kosovë por edhe në rajon si një ansambël profesional më në nivel, kjo pasi që ne kemi edhe një traditë që nga vitet e 50’, duke u nisur nga Shoqëria Kulturore-Artistike “Agimi” në Prizren e qysh nga i madhi Lorenc Antoni, Rexho Mulliqi, por kori i Filharmonisë ka një lidhje më direkt e me korin e “Radio Prishtinës”, i cili ka vepruar plot dhjetë vite, deri në mbylljen e dhunshme të Radio Televizionit të Prishtinës”, tregoi drejtori Jashari, i cili ndër të tjera veçon edhe prezantimin e ansamblit të “Radio Prishtinës”, në shumë skena të njohura të Jugosllavisë së atëhershme.

Dirigjenti Da Silva i ka bërë një ftesë Korit të Filharmonisë për dy përvjetorë, për 10-të vjetorin e Pavarësisë së Kosovës si dhe 15-të vjetorin e themelimit të korit, që më 5 maj, në qytetin Hastings të paraqiten me koncert. Vend ky në të cilin vepron dirigjenti Marcio Da Silva. Kori i Filharmonisë do i bashkëngjitet orkestrës dhe një kori tjetër atje, bashkim ky që ndodh për të shënuar edhe 90-të vjetorin e themelimit të korit të tyre atje. Ndërsa gjatë qëndrimit në Hastings, Kori i Filharmonisë së Kosovës do të mbajë edhe një koncert vetanak në Londër, me mbështetje të Ambasadës së Kosovës në Londër./ KultPlus.com

Festë për Korin e Filharmonisë së Kosovës, 15 vjetori i themelimit po shënohet me një koncert të veçantë

Kori i Filharmonisë së Kosovë, i themeluar në vitin 2003, këtë vit shënon 15-të vite punë. Këto 15-të vite, të cilat nuk ishin aspak të lehtë për korin, do të shënohen me një koncert mjaftë të larmishëm. Koncerti i cili do të mbahet nesër mbrëma në Kishën Katolike “Shën Ndou” duke filluar nga ora 20:00 do të sjellë vepra të epokës së Barokut, Renesancës dhe vepra moderne, shkruan KultPlus.

Alberina Haxhijaj

Ky koncert ka qenë sfidues për korin pasi që të gjitha veprat që do të prezantohen nesër, para publikut, janë premierë. Kori do të dirigjohet nga dirigjenti Marcio Da Silva, kurse në program do të ketë vepra të kompozitorëve si: Heitor Villa-Lobos, Alessandro Scarlatti, José Maurício Nunes Garcia, Pierre Passereau, Ola Gjeilo, Imant Raminsh.
Gjithashut do të jetë edhe vepra “Kënga e Rexhës” e kompozitorit shqiptarë, Hajrulla Syla. Koncerti do të ketë edhe dy vepra vokalo-instrumentale në të cilat do të prezantohen edhe solistë nga radhët e korit.
Në rolin kryesorë solistik, në pjesën e dytë të këtij koncerti do të vijë solistja, Adelina Paloja, e cila do të sjellë veprën “Missa Brevis in C-minor” të kompozitorit Imant Raminsh. Solistja Adelina Paloja ka theksuar se e rëndësishme, gjatë këtyre ditëve, ka qenë puna e dirigjentit, i cili, sipas saj liron energji mjaftë pozitive gjatë punës, diçka që ju ndihmon edhe anëtarëve të korit për të punuar dhe sjellë rezultate pozitive për këtë koncert.

“Nga ana profesionale mund të them se është një pjesë me mjaftë përgjegjësi, për shkak edhe të ndërrimit të tonaliteti dhe specifika të tjera profesionale. Mirëpo, mund të them me bindje të plotë së ky bashkëdyzim mes bartit solistik dhe korit do të lë përshtypje te publiku”, është shprehur ajo.
Marcio da Silva ka tri vite rresht që vjen në Prishtinë si dirigjent permanent i Filharmonisë së Kosovës. Në vitin 2016 ai ishte këtu së bashku me violinisten Aușen Ulucan, e cila është edhe bashkëshortja e tij, për të hapur festivalin DAM. Atë vit, ai ishte dirigjent vetëm i orkestrës.
Mirëpo, në vitin 2017, Marcio Da Silva, i cili është edhe dirigjent i Filharmonisë së Hastings, dirigjoi në Prishtinë, korin dhe orkestrën e Filharmonisë së Kosovës. Këtë vit, ai është rikthyer përsëri për të dirigjuar koncertin e korit, i cili ka mbushur 15-të vite punë.

“Ky është një nga bashkëpunimet e mia të pakta që kam jashtë Britanisë së Madhe, pasi që atje jam mjaftë i zënë me projekte dhe nuk kam hapësirë për të realizuar koncertet edhe jashtë. Mirëpo, është kënaqësi të rikthehem në Kosovë dhe të punoj me artistë kaq të entuziazmuar”, është shprehur ai duke theksuar se kësaj radhe ka marrë me vetë edhe vajzën e tij, gjë që e ka bërë këtë udhëtim të veçantë dhe sidomos ushtrimet me korin gjatë këtyre ditëve.
Ai tutje ka theksuar se ky koncert do të jetë i larmishëm, gjersa ka theksuar se bashkëpunimi i tij më Filharmonin e Kosovës është i veçantë edhe për shkak të koncertit që do të bëjë Filharmonia në Hastings.

“Koncert në Hastings, do të jetë një nga ngjarjet më të mëdha klasike që ka ndodhur ndonjëherë në Hastings, për shkak të numrit të njerëzve që do të ngjiten në skenë dhe kualitetit të asaj që do të sjellim, prandaj jemi të lumtur që do e kemi Filharmoninë atje dhe që do të performojmë së bashku”, është shprehur ai. Drejtori i Filharmonisë së Kosovës, Baki Jashari ka dhënë detaje më shumë për dy koncertet, në konferencën për media e cila u mbajt sot.

” Në lidhje me këtë përvjetor, koncerti i nesërm është aktiviteti i parë i korit, ku Kori i Filharmonisë do të prezantohet me një varg veprash vokale por edhe disa vepra vokal- instrumentale. Pra është komplet një koncert premierë, me veprat të cilat nuk janë interpretuar më parë”, është shprehur Jashari i cili tutje ka treguar edhe për koncertet e korit jashtë vendit, i cili do të mbahet me 5 maj.
“ Dirigjenti Da Silva i ka bërë një festë Korit të Filharmonisë për dy përvjetorë, për 10-të vjetorin e Pavarësisë së Kosovës si dhe 15-të vjetorin e themelimit të korit, që më 5 maj, në qytetin Hastings të paraqiten me koncert. Vend ky në të cilin vepron dirigjenti Marcio Da Silva. Kori i Filharmonisë do i bashkëngjitet orkestrës dhe një kori tjetër atje, bashkim ky që ndodh për të shënuar edhe 90-të vjetorin e themelimit të korit të tyre atje. Pra ka shumë jubile edhe tonat por edhe të tyre të cilat do të shënohen”, është shprehur ai.

Ndërsa gjatë qëndrimit në Hastings, Kori i Filharmonisë së Kosovës do të mbajë edhe një koncert vetanak në Londër, me mbështetje të Ambasadës së Kosovës në Londër. Sipas Jasharit, ky koncert do të shërbejë për prezantimin e vlerave tona kulturore, tek qytetarët atje, por edhe te shqiptarët që jetojnë në Britani të Madhe./KultPlus.com