‘Hijet e Bardha’ sonte në Galerinë Qahili

Ekspozita ‘Hijet e Bardha – Poezi’ do të hapet me 1 dhjetor 2018, duke filluar nga ora 20:00, në Galerinë Qahili. Pjesëmarrës në edicionin e katërt do të jenë 70 shkrimtarë nga rajoni, ku do të prezantohen mbi 100 poezi.

‘Hijet e Bardha’, Festa e Shkrimtarëve këtë vit festat e fundvitit do t’i festojë me poezi, të cilat do të ekspozohen në një format jo të zakontë për poezitë.

‘Hijet e Bardha’ këtë vit do të jap një çmim i cili do të përzgjidhet nga vet publiku. Votimi do të bëhet në hapësirë të Galerisë Qahili, dhe do të fillojë nga momenti i hapjes së ekspozitës. Poezia më e pëlqyer nga publiku do të tregohet në mbyllje të ekspozitës, me 19 dhjetor 2018, ku do të shpërblehet me një pikturë të fondit të Galerisë Qahili dhe tri libra nga ETEA.

‘Hijet e Bardha’ janë një metaforë për ta përshkruar artin si diçka të dëlirë, të pastër dhe madhështor. Vet hija është gjigante, është një iluzion që nuk është asnjëherë e njëjtë. Edhe pse ‘Hijet e Bardha’ nuk i shohim ato janë gjithkund. Mu për këtë arsye veprat e artit përmbajnë një sharmë dhe e mahnitin publikun.

Këtë edicion Galeria Qahili e organizoi në bashkëpunim me organizatën ETEA.

Ky edicion mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Birra Shok Shoqe, Pronto si dhe 2B Studio. / KultPlus.com

‘Hijet e Bardha’ më 1 dhjetor në Galerinë Qahili

Ekspozita ‘Hijet e Bardha – Poezi’ do të hapet me 1 dhjetor 2018, duke filluar nga ora 20:00, në Galerinë Qahili. Pjesëmarrës në edicionin e katërt do të jenë 70 shkrimtarë nga rajoni, ku do të prezantohen mbi 100 poezi.

‘Hijet e Bardha’, Festa e Shkrimtarëve këtë vit festat e fundvitit do t’i festojë me poezi, të cilat do të ekspozohen në një format jo të zakontë për poezitë.

‘Hijet e Bardha’ këtë vit do të jap një çmim i cili do të përzgjidhet nga vet publiku. Votimi do të bëhet në hapësirë të Galerisë Qahili, dhe do të fillojë nga momenti i hapjes së ekspozitës. Poezia më e pëlqyer nga publiku do të tregohet në mbyllje të ekspozitës, me 19 dhjetor 2018, ku do të shpërblehet me një pikturë të fondit të Galerisë Qahili dhe tri libra nga ETEA.

‘Hijet e Bardha’ janë një metaforë për ta përshkruar artin si diçka të dëlirë, të pastër dhe madhështor. Vet hija është gjigante, është një iluzion që nuk është asnjëherë e njëjtë. Edhe pse ‘Hijet e Bardha’ nuk i shohim ato janë gjithkund. Mu për këtë arsye veprat e artit përmbajnë një sharmë dhe e mahnitin publikun.

Këtë edicion Galeria Qahili e organizoi në bashkëpunim me organizatën ETEA.

Ky edicion mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Birra Shok Shoqe, Pronto si dhe 2B Studio. / KultPlus.com

Galeria Qahili thërret shkrimtarët për “Hijet e Bardha”

Përmes një njoftimi për media, Galeria Qahili fton të gjithë shkrimtarët nga vendi e rajoni të aplikojnë për ekspozitën “Hijet e Bardha”.

“Edhe ky edicion organizohet për nder të festave të fundvitit, mirëpo këtë vit do të festohet me poezi të ndryshme të shkrimtarëve që vijnë nga Ballkani. Të gjithë të interesuarit mund të marrin më shumë informata dhe të aplikojnë në galeriaqahili.com. Thirrja për aplikim do të jetë e hapur deri me 24 Nëntor 2018”, thuhet në njoftimin për media.

Hapja e ekspozitës Hijet e Bardha me poezi, festës së shkrimtarëve do të jetë më 1 dhjetor 2018.

Gjithnjë sipas njoftimit, “Hijet e Bardha” është një aktivitet artistik, e më specifikisht një festë për festat e fundvitit që organizohet nga Galeria Qahili.

“‘Hijet e Bardha’ janë një metaforë për ta përshkruar artin si diçka të dëlirë, të pastër dhe madhështor. Vet hija është gjigante, është një iluzion që nuk është asnjëherë e njëjtë. Edhe pse Hijet e Bardha nuk i shohim ato janë gjithkund. Mu për këtë arsye veprat e artit përmbajnë një sharm dhe e mahnisin publikun”./ KultPlus.com

Nga Fieri në Prishtinë, ekspozita ndërkombëtare “Fokus 2017”

Galeria Qahili, sonte ka qenë e mbushur me fotografë të cilët ishin pjesë e ekspozitës ndërkombëtare “Fokus 2017”. Fotografitë, shumica e të cilave ishin bardh e zi, sollën detaje nga jeta e përditshme. Kurse ato të cilat kishin edhe ngjyra kombinoheshin bukur me pjesën tjetër, dritë-hije. Fotografitë e krijuara nga 55 artistë të fotografisë, të cilët vinin nga 20 shtete të ndryshme, ruanin veçantinë e tyre gjersa publikun e tërhiqnin në një udhëtim të njëtrajtshëm, shkruan KultPlus.

Alberina Haxhijaj

Ishin pikërisht emrat e fotografëve vendosur poshtë fotografive të tyre, një thirrje e vazhdueshme se ekspozita është kolektive. Çastet të cilat fotografët i kishin fiksuar në celuloid, ishin të perceptueshme për të gjithë publikun, të cilët gjenin elemente të ndryshme në fotografitë e ekspozuara. Një i moshuar me llullë, dikush me sy të mbyllur, një vajzë e vogël, dikush duke luajtur, dikush shtrirë mbi lule, një jakë e bardhë, dikush shtrirë afër plazhit, një tjetër duke mbajtur botën mbi shpatulla gjersa qëndron e kërrusur, ishin vetëm disa nga elementet që shfaqnin momentet që kishin kapur fotografët.

Konkursi i themeluar nga artistët, Arben Alliaj dhe Saimir Ahmeti, të cilët me shumë entuziazëm vazhdojnë këtë traditë, ka filluar në vitin 2006 duke mbledhur rreth vetës njerëz që e kanë pasion fotografinë. Kurse sipas Arben Allijaj,pikërisht ky pasion me kalimin e viteve i bashkoi edhe më shumë.
“Në atë periudhë ne nuk njiheshim por me kalimin e viteve kemi bërë që sot ne të ndjehemi si në shtëpinë tonë. Falë bashkëpunimeve që i kemi pasur me fotografë me emër, me profesorë të fotografisë, me konkurrent të rinje, por që më vite tashmë janë bërë edhe më profesionist, kemi arrite deri te ky organizim”, është shprehur ai. Tutje ai ka sqaruar se arsyeja e hapjes së kësaj ekspozitë edhe nëPrishtinë është një shenjë mirënjohje për të gjithë emrat e njohur të fotografisë kosovare që për vite kanë kontribuar në zhvillimin dhe në rritjen e cilësisë së aktivitetit. Mirëpo, ky organizim ashtu siç u shpreh edhe Saimir Ahmeti shihet me mjaftëpërgjegjësi, pasi qëështë një ndër hapësirat e pakta për paraqitje të fotografisë.

Ekspozita përbëhej nga fotografi të cilat kanë qenë pjesë e edicionit të 8-të të Konkursit Ndërkombëtar të Fotografisë Artistike “Fokus 2017”. Kurse në Fier, ku edhe është shfaqur ekspozita për herë të parë, juria profesionale e përbërë nga Armand Sallabanda, Leon Cika dhe Boro Arsovski, shpalli tre fituesit e kësaj ekspozite. Çmimin e parë e mori Andrea Kiss nga Hungaria, çmimin e dytë Igor Coko nga Serbia dhe çmimin e tretë Adrian Fezollari nga Shqipëria.

Kjo ekspozitë është përzgjedhur nga kuratorët: Burim Myftiu dhe Osman Demiri, në bazë të përvojës së tyre artistike shumëvjeçare. Kurse, sipas kuratorit Osman Demiri, fotografitë edhe pse janë krijuar nga fotografë të ndryshëm, përbëjnë një tërësi të bukur.

“Qëllimi jonë ishte që të bëjmë një përmbledhje. Ekspozita të jetë sa më e shtrënguar kurse këtu kemi autorë që merren me fotografi gjithë jetën dhe e duan fotografinë. Janë armiqtë më tëmëdhenj të industrisë së fotografisë e cila po ngulfat çdo ditë e më tepër dhe po donëmë i bë të gjithë të njëjtë. Kurse këta janë ata të cilët po e mbajnë gjallëfotografinë, me principet, stilet dhe ndjenjat e tyre”, u shpreh ai duke theksuar se përzgjedhja nuk ishte aspak e lehtë.

Artistët pjesëmarrës në këtë ekspozitë janë: AvinAbassi – Iran, AndiAgaraj – Shqipëri, BurhanAhmeti – Maqedoni, Dali Alili – Maqedoni, Ibrahim Aysil – Turqi, Ernest Baba – Shqipëri, ErgysBaki – Shqipëri, AhmadBelbasi – Iran, RolandBeqiraj – Shqipëri, Fjolla Besimi – Kosovë, GoranBoricic – Montenegro, Fitim Bushati – Kosovë, TarasBychko – Ukrainë, Enver Bylykbashi – Kosovë, Igor Coko – Serbi, HarisCalkic – Bosnjë dhe Hercegovinë, AlfredoOliviaDelgado – Spanjë, Mariposa Fa – Zvicër, Ardian Fezollari – Shqipëri, AndoFuchs – Austri, NimaGhari – Iran, Bardha Goga – Kosovë, AhmedHadrovic – Bosnjë dhe Hercegovinë, DamonHaghgoo – Iran, Afrim Hajrullahu – Kosovë, Besnik Hamiti – Kosovë, ArtonHumolli – Kosovë, Rromir Imami – Zvicër, DashimirIzairi – Gjermani – Maqedoni, Gani Jakupi – Francë – Kosovë, EduinaJaupi – Shqipëri, Shukri Kaçaniku – Kosovë, Eliano Kalemi – Shqipëri – SHBA, OgnjenKarabegovic – Kroaci, OlgaKarlovac – Kroaci, AndreaKiss – Hungari, Artan Korenica – Kosovë, Halim Luta – Maqedoni, IvanoMercanzin – Itali, AleksanderMogilo – Bulgari, OlsiQazimi – Gjermani, Vasil Qesari – Francë, HazirReka – Kosovë, Shkëlzen Rexha – Kosovë, KavehSafernejad – Kanadë, FahredinSpahija – Kosovë, Naim Spahiu – Kosovë, Naim Shala – Kosovë, BurakSenbak – Turkey, Gent Shkullaku – Shqipërim Rozafa Shpuza – Shqipëri, Iden Temali – Shqipëri, EneaVeria – Shqipëri, QerimVrioni – Shqipëri, Maja Zlatevska – Maqedoni. / KultPlus.com


Ekspozita ndërkombëtare “Fokus”, vjen në Galerinë Qahili

Galeria Qahili është nikoqire e Ekspozitës Ndërkombëtare të Fotografisë “FOKUS 2017”, që do të hapet këtë të enjte me fillim nga ora 19:00, shkruan KultPlus.

“FOKUS” konsiderohet si konkursi më i madh i fotografisë në trevat shqiptare që këtë vit po bartet nga Fieri në Prishtinë. Themeluesit e këtij konkursi janë artistët: Arben Alliaj dhe Saimir Ahmeti të cilët me shumë entuziazëm vazhdojnë këtë traditë, që nga themelimi i saj.

Kjo Ekspozitë është përzgjedhur nga kuratorët Burim Myftiu dhe Osman Demiri në bazë të përvojës së tyre artistike shumëvjeçare. Në këtë ekspozitë paraqiten 55 artistë të fotografisë nga 20 shtete.

Artistët pjesëmarrës në këtë ekspozitë janë: Avin Abassi – Iran, Andi Agaraj – Shqipëri, Burhan Ahmeti – Maqedoni, Dali Alili – Maqedoni, Ibrahim Aysil – Turqi, Ernest Baba – Shqipëri, Ergys Baki – Shqipëri, Ahmad Belbasi – Iran, Roland Beqiraj – Shqipëri, Fjolla Besimi – Kosovë, Goran Boricic – Montenegro, Fitim Bushati – Kosovë, Taras Bychko – Ukrainë, Enver Bylykbashi – Kosovë, Igor Coko – Serbi, Haris Calkic – Bosnjë dhe Hercegovinë, Alfredo Olivia Delgado – Spanjë, Mariposa Fa – Zvicër, Ardian Fezollari – Shqipëri, Ando Fuchs – Austri, Nima Ghari – Iran, Bardha Goga – Kosovë, Ahmed Hadrovic – Bosnjë dhe Hercegovinë, Damon Haghgoo – Iran, Afrim Hajrullahu – Kosovë, Besnik Hamiti – Kosovë, Arton Humolli – Kosovë, Rromir Imami – Zvicër, Dashimir Izairi – Gjermani – Maqedoni, Gani Jakupi – Francë – Kosovë, Eduina Jaupi – Shqipëri, Shukri Kaçaniku – Kosovë, Eliano Kalemi – Shqipëri – SHBA, Ognjen Karabegovic – Kroaci, Olga Karlovac – Kroaci, Andrea Kiss – Hungari, Artan Korenica – Kosovë, Halim Luta – Maqedoni, Ivano Mercanzin – Itali, Aleksander Mogilo – Bulgari, Olsi Qazimi – Gjermani, Vasil Qesari – Francë, Hazir Reka – Kosovë, Shkëlzen Rexha – Kosovë, Kaveh Safernejad – Kanadë, Fahredin Spahija – Kosovë, Naim Spahiu – Kosovë, Naim Shala – Kosovë, Burak Senbak – Turkey, Gent Shkullaku – Shqipërim Rozafa Shpuza – Shqipëri, Iden Temali – Shqipëri, Enea Veria – Shqipëri, Qerim Vrioni – Shqipëri, Maja Zlatevska – Maqedoni. / KultPlus.com

Përmes ngjyrave, artistët sollën zhurmë në Galerinë Qahili (FOTO)

Mini-ekspozita me një kolazh prej rreth 40 pikturave, prej rreth 25 artistëve, përmbylli mbrëmë edicionin e tretë të aktivitetit “Zhurma e Artirtstëve Pa Kufi” në Galerinë Qahili, shkruan KultPlus.
Poçet elektrike të ndezura nën gjethet e rrushit, të ftonin në një atmosferë të ngrohtë brenda Galerisë Qahili, e cila mblodhi një numër të madh të artistëve dhe artdashësve.

Një përzierje mes gjeneratash solli një përzierje idesh dhe stilesh në mini-ekspozitën e “Zhurma e Artistëve Pa Kufi”. Diversiteti i kësaj ekspozite erdhi përmes pikturave të ndryshme ku dominonin portretet e peizazhet me ngjyra diku më të ndritshme, e diku më të errëta.


Hapjen e kësaj ekspozite e bëri Engjëll Berisha me fjalë falënderuese për organizatorët e këtij edicioni, “Gjatë ditëve të fundit jemi mbledhur në një ambient, ku kjo galeri ka funksionuar si hapësirë ku ne kemi ardhur si artistë dhe na është dhënë një hapësirë tjetër, pos atyre që janë publike”, tha Berisha.

Artistët u shprehën të kënaqur me punën e tyre në një ambient të përbashkët, përgjatë këtyre ditëve. Mina Krasniqi e cila në këtë ekspozitë solli dy portrete nga cikli i nuseve shqiptare, tha për KultPlus se është ndier e inspiruar gjatë punës në këtë Galeri.

“ Koncepti im është pikturimi i nuseve shqiptare që ua imponojnë martesën, për atë i bëj nuset symbyllur, një ëndërr e paparashikuar në të cilën nuk e dinë as ato realitetin. Puna këtu në galeri gjatë këtyre ditëve ka qenë shumë e mire, unë jam inspiruar shumë mirë këtu, sepse kemi ndarë kohë me kolegë , ka qenë një lloj ngrohtësie në kohën e ftohtë”, ka thënë ajo.

Nikoqiri i kësaj ekspozite, Eshref Qahili e përshkroi këtë edicion më ndryshe ku artistët sollën zhurmë të punës brenda galerisë, e cila gjatë këtyre ditëve qëndroi si një derë e hapur për të gjithë artistët.
“ Galeria ka qenë e hapur për artistët të cilët duan të punojnë, pa ndonjë obligim, qoftë edhe për një takim me njëri-tjetrin. Janë disa pëlhura të cilat janë të zbrazura dhe disa në të cilat vetëm janë hedhur ngjyrat dhe nuk ka asnjë pikturë. Besoj që është një version ndryshe nga ajo si jemi mësuar, por gjithmonë mbetem me shpresë që herëve të tjera të bëjmë diçka të tillë, por jo për tri ditë por për trembëdhjetë ditë”.

Sipas kritikut të artit, Ilir Muharremi këtë ekspozitë e bënte të veçantë, tubimi i artistëve në punë kolektive, por koha e shkurtër sipas tij, ndikoi që kjo galeri të kishte edhe mangësi.
“Si ide dhe qëllim ishte shumë interesat, ku artistët brenda tri ditëve, t’i shohin punët e njëri- tjetrit, të ndikohen dhe të shkëmbejnë ndonjë ide, këtu dominonin ngjyrat e ngrohta, të ftohta dhe neutrale .Kishte art abstrakt, ekspresiv, impresiv, secili paraqiste ndonjë përvojë të tij ose diçka nga individualja. Mirëpo këtu mungonin instalacionet apo ndonjë performancë, ndoshta kjo edhe për shkak të kohës së shkurtër, pasi që, një ngjarje si kjo do duhej te zgjaste më shume se tri ditë”, ka thënë Muharremi.

Në këtë ekspozitë të Galerisë Qahili janë prezantuar me veprat e tyre artistët: Mentor Avdili, Yll Xhaferi, Ardian Mehmetaj, Burim Myftiu, Nexhmi Bardhi, Leonit Palushaj, Emine Krasniqi, Baku Abdullahu, Arben Shala, Majlinda Kelmendi, Jeta Kalaveshi, Luljeta Leci, Bardha Buza, Naim Spahiu, Merita Myderizi-Maloku, Agron Mulliqi, Skender Hajdini, Adea Pula, Dafine Vitija, Engjëll Berisha Jr, Shkamb Jaka, Kamuran Goranci, Musa Kalaveshi e Eshref Qahili.
Ky aktivitet ishte i mbështetur nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit si dhe Komuna e Prishtinës./KultPlus.com