“Vija e Gjelbër”, ekspozita e radhës në Galerinë Qahili

Galeria Qahili do të hapë ekspozitën kolektive “Vija e Gjelbër” më 2 korrik 2020, duke filluar nga ora 18:00. Kjo ekspozitë prezanton punimet e studentëve të Fakultetit të Arteve, përkatësisht të lëndës së vizatimit, të klasave të profesor Eshrefi Qahilit.

Koncepti i ekspozitë: “Hulumtimi i ngjyrës, i potezave, prezantojnë vija të sigurta. Figurat e këtyre artistëve që janë në fillim të karrierës së tyre reflektojnë mbi kahen, qasjen dhe ndryshimet që i kanë ndërmarrë për një rrugë të frytshme. Përdorimi lirik i ngjyrës në bashkëpunim me vijën e krijojnë artin e balancit, pastërtisë dhe qetësisë. Një numër i këtyre artistëve e kanë krijuar gjuhën e tyre..” – shkëputur nga koncepti i ekspozitës me kurator Nita dhe Eshref Qahili.

Tek ekspozita “Vija e Gjelbër” marrin pjesë studentë të vitit të parë, të tretë si dhe të masterit, e ata janë Albina Avdyli, Arbenita Lekaj, Arbër Etemi, Arbina Omaj, Ardijana Binakaj, Ardita Krasniqi, Arjeta Bytyqi, Arianë Kalaveshi, Arton Behrami, Avni Demiri, Azra Ibrahimi, Besarta Malokaj, Blerta Hashani, Bujar Berisha, Dijellza Dalipi, Donat Krasniqi, Drenusha Dalipi, Elirë Aliu, Era Baralija, Erblina Dalipi, Erjon Berisha, Erion Kllokoqi, Erona Zagraxha, Fatlum Rrahmani, Fjolla Ferati, Florentina Ramadani, Gazmend Osmani, Gerta Hamelli, Ilirianë Vlashi, Idrin Mullaidrizi, Leotrim Selmani, Luiza Thaçi, Lumturie Krasniqi, Luresa Sheholli, Pranverë Haxha, Renea Begolli, Sabri Rushiti.

Ekspozita do të jetë e hapur nga 2 korriku deri me 23 korrik 2020. / KultPlus.com

Ekspozita “Hijet e Bardha” me David Carson, këtë javë në Galerinë QahiliEkspozita “Hijet e Bardha” me David Carson do të hapet këtë javë në Galerinë Qahili në Prishtinë, shkruan KultPlus.

“Hijet e Bardha” do t’iu prezantojë dizajnin grafik përmes syve të njërit nga dizajnerët më të rëndësishëm në botë, David Carson. Carson duke përdorur një stil origjinal bëri revolucion në komunikimet vizuele në vitet e 90-ta. Shtyu kufijtë e dizajnit grafik duke krijuar një identitet unik, ku së shpejti do të keni mundësinë ta përjetoni.

Hapja e ekspozitës do të bëhet më datë 22 nëntor 2019 duke filluar nga ora 20:00.

“Hijet e Bardha” është një aktivitet artistik që çdo vit ngërthen tema të ndryshme në vete. Përveç kësaj është një festë që mbledh njerëzit dhe festohet me art. / KultPlus.com
Artistja nga Gjermania vjen me ekspozitë në Prishtinë

 “Realitete të Zgjeruara” e artistes nga Gjermania Monika Kropshofer, është ekspozita e radhës që do të zërë vend në Galerinë Qahili, shkruan KultPlus.

Arti i Monika Kropshofer është arti i dialogut – fotografia dhe piktura, saktësia dhe shpërbërja, gërshetohen në kompozimet e saj.

Arkitektura dhe elementët e saj – fasadat, dritaret, shkallët por edhe gjërat e laike janë objekti dhe fusha estetike e eksperimentimit të Monika Kropshofer. Me këtë artistja shtron pyetje themelore rreth sipërfaqes dhe hapësirës.

Monika Kropshofer është artiste nga Gjermania. Ajo përfundoi studimet e saj në Histori të Artit në Universitetin e Bon.

Ekspozita hapet më datë 30 shtator në ora 19:00 dhe do të jetë e hapur deri më 12 tetor 2019. / KultPlus.com

Imazhe paradoksale dhe surreale u prezantuan ne ekspozitën e Galerisë “Qahili”

Alberina Haxhijaj

Mbrëmë në Galerinë Qahili është hapur një ekspozitë e pazakonshme me një mesazh të pazakonshëm. Ekspozita “Unusual Message”, e kuruar rreth disa elementeve mjaft interesante si  huti, libri, gjethet e ullirit, kafka e deles, veza, shenja @, korbi, kanaqja, kapsja e letrave dhe retë, bëri së bashku 72 artistë ë cilët janë njëkohësisht profesorë të 12 universiteteve të ndryshme të botës, shkruan KultPlus.

Ekspozita e cila erdhi si iniciative e Universitetit të Qipros, saktësisht Departamentit të Artit, përmes krijimeve të artistëve solli disa imazhe paradoksale dhe surreale. Elemente të jetës së përditshme përmes kësaj ekspozite arritën që të kthehen në diçka artistike duke rrëfyer tema aktuale, ikonografi religjioze, natyrën dhe humorin. Nita Qahili nga Galeria Qahili, tregoi se artistët pjesëmarrës e që janë nga Bosnja dhe Hercegovina, Kina, Qipro, Franca, Irani, Korea, Meksika, Polonia, Rumania, Turqia, Amerika dhe Kosova tregojnë ngjarje me anë të dy perceptimeve dhe interpretimeve të ndryshme.

“Është një projekt i cili që dy vite e më shumë është në proces e sipër,  dhe tashmë vetëm ja ka fillu që vendet pjesëmarrëse me i ekspozu punimet nëpër vende të tyre. Ndërsa ajo që e bënë me të veçantë këtë ekspozitë është koncepti, pasi që është një ekspozitë satirike ku artistët është dashur që në bazë të disa elementeve të krijojnë art. Këto elemente i bëjnë së bashku të gjithë artistët, por në anën tjetër secili e tregon identitetin e vet, punën dhe vlerat artistike që secili prej tyre i ka”, theksoi Qahili për KultPlus.

Artistët pjesëmarrës nga Kosova në këtë ekspozitë ishin: Bardhyl Bejtullahu, Mehmet Behluli, Eliza Hoxha, Mirsad Lushtaku, Visar Mulliqi dhe Eshref Qahili. Kritiku i artit Komuran Goranci vlerësoi këtë ekspozitë pikërisht për konceptin e saj të cilin ai e konsideroi modern dhe aspak klasik.

“Kjo ekspozitë ka një koncept të saj e që përbëhet prej mesazheve të ndryshme të artistëve mësimdhënës të universiteteve të ndryshme të cilët kanë pasur një temë të caktuar. Artistët kanë sjellë mesazhe secili në formën e vet, sipas mënyrës dhe jetesës apo një realitet të kohës në të cilën jetojmë ne bashkërisht. Prandaj si një koncept i ri, modern, një mesazh jo klasik dhe mjaft domethënës është një ekspozitë mjaft e qëlluar që sjellë një prurje të re dhe koncept të ri e që mund të na shërbejë edhe neve në të ardhmen”, tha ai.

Bardhyl Bejtullahu i cili ishte pjesëmarrës në ekspozitë ku u paraqit me dy punime sqaroi më shumë për KultPlus rreth elementeve të cilat ishin në fokus të kësaj ekspozite,  por edhe të veprave të tij. Njëri punim i Bejtullahut si element kryesor kishte kafkën e dashit ndërsa tjetri degët e ullinjve.

“Motivet apo elementet kanë qenë te caktuara për këtë ekspozitë dhe përmes tyre me paraqit në mënyrë satirike me paraqit një ngjarje apo aktualitet. Ka pasur disa elemente si koka e deles apo dashit, veza, ulliri, shenja @ (bota digjitale) e disa të tjera. Unë kam zgjedhur me marrë pjesë me kafkat e dashit dhe me ullinjtë”, tha ai për KultPlus.

Kjo ekspozitë u mbështet nga Rektorati i Universitetit të Prishtinës dhe Komuna e Prishtinës./KultPlus.com

Krijime të 72 artistëve, vijnë në Galerinë Qahili përmes ekspozitës ‘Unusual Message’

Me 16 maj 2019, duke filluar nga ora 19:00, në Galerinë Qahili hapet ekspozita Unusual Message. Kjo ekspozitë shpalos krijime të 72 artistëve e njëkohësisht profesorëve të 12 Universiteteve të ndryshme të botës.

Punime që përmbajnë njërën nga elementet, si hutin, librin, gjethet e ullirit, kafkën e deles, veja, shenja @, korbi, kanaqja, kapsja e letrave dhe retë krijojnë imazhe paradoksale dhe surreale. Elemente të jetës së përditshme kthehen në diçka artistike e rrëfejnë tema aktuale, ikonografi religjioze, natyrën dhe humorin. Artistët nga Bosnja dhe Hercegovina, Kina, Qipro, Franca, Irani, Korea, Meksika, Polonia, Rumania, Turqia, Amerika dhe Kosova tregojnë ngjarje me anë të dy përceptimeve dhe interpretimeve të ndryshme.

Kjo ekspozitë u mbështet nga Rektorati i Universitetit të Prishtinës dhe Komuna e Prishtinës. /KultPlus.com

‘Hijet e Bardha’ sonte në Galerinë Qahili

Ekspozita ‘Hijet e Bardha – Poezi’ do të hapet me 1 dhjetor 2018, duke filluar nga ora 20:00, në Galerinë Qahili. Pjesëmarrës në edicionin e katërt do të jenë 70 shkrimtarë nga rajoni, ku do të prezantohen mbi 100 poezi.

‘Hijet e Bardha’, Festa e Shkrimtarëve këtë vit festat e fundvitit do t’i festojë me poezi, të cilat do të ekspozohen në një format jo të zakontë për poezitë.

‘Hijet e Bardha’ këtë vit do të jap një çmim i cili do të përzgjidhet nga vet publiku. Votimi do të bëhet në hapësirë të Galerisë Qahili, dhe do të fillojë nga momenti i hapjes së ekspozitës. Poezia më e pëlqyer nga publiku do të tregohet në mbyllje të ekspozitës, me 19 dhjetor 2018, ku do të shpërblehet me një pikturë të fondit të Galerisë Qahili dhe tri libra nga ETEA.

‘Hijet e Bardha’ janë një metaforë për ta përshkruar artin si diçka të dëlirë, të pastër dhe madhështor. Vet hija është gjigante, është një iluzion që nuk është asnjëherë e njëjtë. Edhe pse ‘Hijet e Bardha’ nuk i shohim ato janë gjithkund. Mu për këtë arsye veprat e artit përmbajnë një sharmë dhe e mahnitin publikun.

Këtë edicion Galeria Qahili e organizoi në bashkëpunim me organizatën ETEA.

Ky edicion mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Birra Shok Shoqe, Pronto si dhe 2B Studio. / KultPlus.com