Astronomët përdorin inteligjencën artificiale për të zbuluar formën e vërtetë të universit

Universi vjen si një entitet i gjerë dhe i pamatshëm, thellësitë e të cilit janë të padukshme për tokësorët. 

Por, në ndjekje të thjeshtimit të gjithçkaje që na rrethon, shkencëtarët kanë bërë hapa të mëdhenj në kuptimin e hapësirës që banojmë. Tani, astronomët japonezë kanë zhvilluar një teknikë mahnitëse për të matur universin, transmeton KultPlus.

Duke përdorur inteligjencën artificiale, shkencëtarët ishin në gjendje të hiqnin zhurmën në të dhënat astronomike që shkaktohet nga ndryshime të rastësishme në format e galaktikave.

Çfarë bënë shkencëtarët?

Shkencëtarët përdorën simulime të super kompjuterit dhe testuan të dhëna të mëdha  përpara se të kryenin të njëjtën gjë në të dhënat reale nga hapësira.  Pas provave të gjera, shkencëtarët përdorën mjetin mbi të dhënat e marra nga Teleskopi Subaru i Japonisë. 

Për habinë e tyre, funksionoi! Rezultatet që pasuan mbetën kryesisht të sinkronizuara me modelet e pranuara aktualisht të universit.  Nëse përdoret në një shkallë më të madhe, mjeti mund të ndihmojë shkencëtarët të analizojnë të dhëna shtrirë nga sondazhet astronomike.

Metodat aktuale nuk mund të shpëtojnë në mënyrë efektive nga zhurma që përshkon të gjitha të dhënat nga hapësira.  Për të shmangur ndërhyrjet nga të dhënat e zhurmës, ekipi përdori super kompjuterin më të përparuar të astronomisë në botë të quajtur “ATERUI II”.  Duke përdorur të dhëna reale nga Teleskopi Subaru, ata gjeneruan 25,000 katalogë tallash të galaktikave.

Çfarë po shkakton shtrembërimin e të dhënave?

Të gjitha të dhënat nga hapësira mund të shtrembërohen nga graviteti i asaj që është në plan të parë duke eklipsuar sfondin e saj. Kjo quhet lente gravitacionale.  Matjet e lenteve të tilla përdoren për të kuptuar më mirë universin. Në thelb, një galaktikë e drejtpërdrejtë e dukshme për ne mund të jetë duke manipuluar të dhëna rreth asaj që qëndron pas saj.

Por është e vështirë të dallosh galaktikat me pamje të çuditshme nga ato shtrembëruese që manipulojnë të dhënat. Quhet “zhurmë në formë” dhe rregullisht pengon në kuptimin e universit.

Bazuar në këto kuptime, shkencëtarët shtuan zhurmë në grupet e të dhënave artificiale dhe trajnuan UA për të rikuperuar të dhënat e lenteve.  Ai ishte në gjendje të nxjerrë në pah detaje të mëparshme të pa vëzhgueshme nga këto të dhëna.

Duke u mbështetur në këtë, shkencëtarët përdorën modelin AI në botën reale, duke mbuluar 21 gradë katrore të qiellit. Ata zbuluan se detajet e regjistruara në lidhje me planin e parë ishin në të vërtetë në përputhje me njohuritë ekzistuese rreth kozmosit. / KultPlus.com