Ju mohohet e drejta për të mësuar gjuhën amtare, nxënësit shqiptarë në Maqedoni nuk e dinë as alfabetin e gjuhës shqipe

12 nxënës shqiptarë të fshatit Bajnicë në Qashkë të Velesit në Maqedoni asnjëherë nuk e kanë pasur fatin ti mësojnë 36 shkronjat e alfabetit të gjuhës shqipe. Kjo për shkak se e drejta e tyre për tu arsimuar në gjuhën amtare është mohuar.

Ata janë të detyruar të udhëtojnë deri në shkollën qendrore në Qashkë dhe mësimin ta mësojnë në gjuhën maqedonase.

Ata mësojnë gjuhën, kulturën dhe historinë maqedonase para gjithçkaje.

Numri i fëmijëve shqiptarë në këtë shkollë është rreth 30-të.

Të pyetur nga gazetarja nëse dinë shkrim dhe lexim në gjuhën shqipe, nxënësit plotë ngurrim dhe duke mos dashur të thonë jo, ato thonë po, por në fakt njëra nga nxënëset pohon që dinë vetën dy shkronja në gjuhën shqipe, A dhe B.

Përderisa të tjerët pohojnë që nuk dinë asnjë shkronjë, ama ata flasin mirë shqip dhe pohojnë që kanë dëshirë të mësojnë shqip.

Banorët shqiptarë atje, janë të shqetësuar për këtë problem dhe shpresojnë që fëmijët e tyre të fillojnë të mësojnë shqip në shkollë.

“Ne kemi mbaruar por shpresojmë të bëhet diçka për fëmijët tanë”.

Fshati Bajnicë ndonëse konsiderohet shembull për bashkëjetesë ndëretnike, banorët shqiptarë aty nuk janë të gatshëm që fëmijët e tyre të martohen me maqedonas. /KultPlus.com