‘Ka një sasi të pafund shprese në univers, por jo për ne’

Franz Kafka konsiderohet si një nga shkrimtarët më të mëdhenj të letërsisë artistike të shekullit të 20-të, transmeton KultPlus.

Puna e tij përfshin tregime të shkurtra si Metamorfoza (1912) dhe Në Koloninë Penale (1914) dhe romane, duke përfshirë Gjyqi (1925), Kalaja (1926) dhe Amerika (1927).

Shumë prej veprave të tij u botuan nga miku i tij i ngushtë Max Brod, i cili injoroi dëshirën e Kafkës për t’i shkatërruar dorëshkrimet.

Letërsia e tij vazhdon të jetë e njohur edhe sot e kësaj dite dhe Albert Camus, Gabriel García Márquez dhe Jean-Paul Sartre janë ndër shkrimtarët e ndikuar prej tij.

BBC Culture u kërkoi lexuesve të ndajnë citimet e tyre të preferuara nga veprat e tij.

“Një libër duhet të jetë sëpata për detin e ngrirë brenda nesh“, – Franz Kafka, nga një letër për Oskar Pollak (1904).

“Ka një sasi të pafund shprese në univers … por jo për ne“, – Franza Kafka, nga një letër që dërgoi për Milena Jesenska (1920).

“Disa mohojnë ekzistencën e mjerimit duke treguar diellin; ai mohon ekzistencën e diellit duke treguar mjerimin“, Franz Kafka, nga ditari i tij. /KultPlus.com