Isaac Newton ndryshoi botën ndërsa ishte në karantinë nga Murtaja e vitit 1665

Një rastësi fatlume. I izoluar gjatë Plagës së Madhe të Londrës, filozofi u angazhua në zbulime marramendëse që shënuan “vitin e tij të mrekullive”.

Kur plaga e Madhe e Londrës filloi në vitin 1665, Issac Newton ishte një student në Kolegjin “Trinity”, Kembrixh. Siç përshkruhet, Isaac Newton disa muaj pasi fitoi gradën e tij universitare në pranverën e atij viti, në moshën 23-vjeçare u tërhoq në fermën e tij familjare të Woolsthorpe Manor, rreth 60 milje në veriperëndim të Kembrixhit. Së bashku me vendosjen në një distancë të sigurt nga transportuesit e sëmundjes së tmerrshme që po fshinte popullsinë e qytetit, Woolsthorpe siguroi llojin e mjedisit të qetë, që lejonte një mendje si ajo e Njutonit të udhëtonte, e pandërprerë, deri në kufijtë më të largët të imagjinatës. Kjo periudhë është e njohur tani si annus mirabilis – “viti i mrekullive”.

Njutoni ndihmoi në zhvillimin e llogaritjes

Së pari, ai vazhdoi punën në matematikë që kishte angazhuar mprehtësitë e tij mendore deri sa të mbyllej nga Triniteti. Çështja në fjalë ishte përcaktimi i ekuacioneve universale që përfshin sasi të luhatshme, një çështje që ishte trajtuar, në një shkallë të kufizuar, nga matematikanët francezë René Descartes dhe Pierre de Fermat.

Në fund të vitit 1666, Njutoni e kishte zgjidhur në mënyrë efektive këtë problem me një seri letrash mbi rregullat e “fluksit”, të njohur tani si gur.

Ai analizoi ngjyrën, dritën dhe spektrin

Njutoni gjithashtu e ktheu vëmendjen e tij ndaj studimit të optikës dhe mençurisë mbizotëruese që çdo ngjyrë në spektër ishte një përzierje e dritës së errët dhe të bardhë. Ai kreu një eksperiment, në të cilin ai shpoi një vrimë të vogël në grilën e dritares së dhomës së tij të gjumit, duke përgjuar rrezen e dritës që pasoi me një prizëm, dhe pastaj vendosi një prizëm të dytë në rrugën e atyre trarëve të refraktuar.

Panorama që rezultoi i lejoi Njutonit të llogariste këndin e çdo ngjyre të refraktuar. Më e rëndësishmja, ajo zbuloi rrjedhën e ngjyrave si të pandryshuara – dëshmi se ngjyrat nuk ishin modifikime të dritës së bardhë, por që drita e bardhë përbëhet nga të gjithë përbërësit e spektrit.

Njutoni studioi gravitetin, i cili ndihmoi në krijimin e ligjeve të tij të lëvizjes

Më në fund, kjo ishte periudha që lindi legjendën Njutonit për mollën që binte pema mbi kokë dhe që çoi në zbulimin e gravitetit. Gjërat nuk u shpalosën saktësisht në atë mënyrë, por Njutoni u përpoq të mendonte për parimet e inercisë dhe se si një mollë në ajër, ose ndonjë objekt, është parandaluar të fluturojë nga Toka që rrotullohet, në hapësirë.

Forca që tërheq mollën poshtë duhet të jetë e njëjta që tërheq hënën në Tokë, konkludoi ai. Për më tepër, Hëna duhet të zbatojë po atë forcë tërheqëse drejt Tokës, megjithëse në një shkallë më të vogël. Kjo çoi në ligjin e gravitetit universal, i cili pohon se ato forca janë proporcionale me produktin e masave të tyre dhe anasjelltas, proporcional me sipërfaqen e distancës midis tyre.

Ai nuk i mori llogaritjet e tij për të përfunduar në atë kohë – ai ishte më i suksesshëm në këtë përpjekje vite më vonë, kohë korresponduese ku ai boto “Princpia” në 1687.

Ndërkohë, murtaja vdekjeprurëse u zbeh nga pranvera e vitit 1667, duke i hapur rrugën Njutonit të kthehej në Kembrixh dhe të demonstronte se ndryshimet e papritura në stilin e jetës së tij gjatë atyre ditëve të errëta të Anglisë, do të ndryshonin, nga ana tjetër atë përgjithmonë. /Albert Vataj /KultPlus.com