“Thesari i diktatorit” që gjendet te ish- Kinostudio është afër zbulimit

Më shumë se 350 objekte të cilat i takojnë Enver Hoxhës qëndrojnë të pa ekspozuara për më shumë se 3 vite, në një dhomë të vogël e të errët, në studio e “AlbaFilm”, ku qëndron arkiva e ish-Kinostudios “Shqipëria e Re”. Mirëpo këto gjësende së shpejti priten që të ekspozohen.

Vite më parë këto sende personale, nga shtëpia dhe zyra e Enver Hoxhës, i janë dhuruar “Albafilm” nga Muzeu Historik Kombëtar pasi nuk kishte vend e hapësirë të mjaftueshme për t’i ruajtur ato.

Rreth 350 artikuj, kryesisht janë dhurata të ardhura nga jashtë posaçërisht për diktatorin, por një pjesë janë edhe artikuj e sende të zyrës së tij, shkruan panorama.al

Fotografi, stilograf, dhurata personale, mes tyre kravata apo blloqe që kanë shërbyer për vite me radhë si ditarë.
Pjesë e pandarë e kësaj arkive janë edhe automjetet e Hoxhës, me vlerë të jashtëzakonshme sot. Njëra prej makinave është dhuratë e kryetarit të Partisë Komuniste të Kinës Mao Ce Dun, në kohën e miqësisë së Kinës dhe Shqipërisë në vitet ’60-70.

Por tani automjetet do të riparohen dhe do të jenë sërish në gjendje pune., ndërsa sendet do të pastrohen, inventarizohen nga e para dhe më pas do të jenë gati për t’u ekspozuar në një mini-muze në ambientet e parkut të ish-Kinostudios./KultPlus.com