Shpella e Haxhi Aliut në Karaburun, destinacion i të apasionuarve pas zhytjes

Ende në ditët e sotme, shpella e Haxhi Aliut mbështillet nga legjendat e misteret.

Më lartësi 18 metra mbi nivelin e detit, shpella e ndodhur në skajin veriperëndimor të Kepit të Gjuhëzës, është kthyer në një destinacion turistik dhe vizitohet çdo ditë nga turistë të shumtë.Gojëdhënat flasin për një lundërtar të guximshëm në fillim të shekullit XVII siç ishte Haxhi Aliu nga Ulqini.

Së bashku me të birin e tij, ai strehohej në këtë shpellë nga ku luftonte piratët e shumtë që endeshin brigjeve të Jonit, duke bashkëpunuar me barinjtë e kapedanët vendas të bregut.Hapësirat e brendshme të shpellës janë shumë të mëdha. Gjatësia brenda shkon në rreth 30 metra dhe thellësia në gati 10 metra.

Këtu mund t’a gjejnë veten jo vetëm të apasionuarit pas lundrimit e zhytjeve, por dhe ata që kanë dëshirë të shohin stalaktiket mijëravjeçare në paretet shkëmbore. 

Mënyra më efikase për të vizituar këtë vend janë mjetet detare si anije dhe varka.Gadishulli i Karaburunit është kthyer gjatë viteve të fundit një ndër atraksionet turistike më të frekuentuara nga turistët e huaj dhe vendas për shkak të bukurive natyrore dhe të vendeve mjaft të veçanta që ofron.

Një ndër vendet më të bukura në këtë gadishull ku përveç historisë të mahnit dhe me pamje e e saj mistike është shpella e Haxhi Aliut. / KultPlus.com

Parku Kombëtar Detar Karaburun-Sazan, e para dhe e vetmja zonë e mbrojtur detare në Shqipëri

Parku Kombëtar Detar Karaburun-Sazan shënon 10 vjet si zonë e mbrojtur detare.

Parku Detar Karaburun Sazan është e para dhe e vetmja zonë e mbrojtur detare në Shqipëri me biodiversitetin dhe peizazhin natyror ndër më uniket për Mesdheun. Ka vende të mrekullueshme dhe oaze natyrore. Parku është nga zonat më të bukura në Adriatik dhe Jon.

Në bashkëpunim me Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit, me Agjencinë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura AKZM, dhe Administratën Rajonale të Zonave të Mbrojtura Vlorë, UNDP punon për ruajtjen dhe mbrojtjen e kësaj pasurie të rrallë natyrore.

“E gjithë puna 10 vjeçare për Parkun nuk do të ishte e mundur pa mbështetjen e partnerëve tanë ndërkombëtare si Qeveria Italiane dhe Fondi Global i Mjedisit”, thekson UNDP, që ka publikuar edhe një video nga ky park.

“Bashkëpunimi i shkëlqyer me pushtetin lokal dhe me komunitetin e Vlorës, i kanë dhënë punës tonë një vlerë të shtuar. Parku është pasuri e përbashkët, respekto rregullat dhe mbrojeni atë bashkë me ne. Parku je edhe ti!”, thekson UNDP. / atsh/ KultPlus.com

Qendër multifunksionale për turistët në Karaburun-Sazan

Në Administratën e Zonave të Mbrojtura të Vlorës u bë prezantimi i draft-strategjisë së menaxhimit të Qendrës së Vizitorëve të Parkut Kombëtar Detar “Karaburun-Sazan” dhe konsultimi me grupet e interesit.

Me mbështetjen e UNDP, kjo qendër do të funksionojë si një qendër multifunksionale duke ofruar shërbime edukimi, informimi, aktivitetesh etj.

Zhvillimi i kësaj strategjie ndodh për herë të parë në Shqipëri.

Gjithashtu, do të shërbejë si një model në menaxhimin e qendrave të tjera të vizitorëve të implementuara nga AKZM, shkruan ata./ KultPlus.com