“Imagine” i John Lennon mbush 50 vjet, disa kuriozitete për këngën legjendare (VIDEO)

Më 9 shtator 1971 në Shtetet e Bashkuara u publikua “Imagine”, albumi i pestë nga John Lennon, i dyti që mbërriti pas shpërbërjes së Beatles. Një përvjetor, për të cilin tashmë është krijuar hashtagu #Imagine50, të cilin Yoko Ono dhe djali i saj, Sean, kanë vendosur ta festojnë duke e bërë të disponueshëm filmin që gjurmon përpunimin e tij në transmetim në platforma të ndryshme.

Albumi ishte një sukses i madh tregtar dhe pati një rekord në histori. Kuptohet, falë edhe këngës me të njëjtin emër që gjendet brenda saj, një himn për barazinë e të gjithë njerëzve që tani është bërë i pavdekshëm. Ndikimi i “Imagine” në muzikë (dhe më gjerë) ka qenë dhe vazhdon të jetë i madh, duke filluar me homazhet dhe kopertinat (mbi 200, nga Joan Baez tek Madonna tek Elton John) që janë bërë prej tij. Le të shohim disa kuriozitete për një nga këngët më të famshme në histori.

“Imagine”, pacifist apo komunist?

“Imagine”, në kulturën masive, është bërë një simbol i paqes, i përdorur në shumë vende – vuri në dukje presidenti amerikan John Carter – “në të njëjtin nivel me himnet kombëtare”, interpretuar gjatë ngjarjeve më të mëdha bamirëse botërore. John Lennon, megjithatë, deklaroi se tekstet e këngës i ngjanin mendimit komunist më shumë sesa një himn pacifist: “Imagjinoni që nuk ka më fe, asnjë vend, asnjë politikë nuk është praktikisht Manifesti Komunist, edhe nëse nuk jam veçanërisht komunist, as unë nuk jam pjesë e ndonjë lëvizjeje”, tha ai.

Kontributi i Yoko Ono

John Lennon dhe gruaja e tij Yoko Ono realizuan “Imagine” (regjistrim dhe këngë) me producentin Phil Spector. Melodia është e thjeshtë dhe e drejtpërdrejtë: akordet në C major të lindur në pianon e bardhë Steinway të shtëpisë së Lennon në Angli. Kënga, tha ish-Beatle, u frymëzua fuqishëm nga veprat e Yoko Ono, si në fjalë ashtu edhe në mendime në përgjithësi. Në veçanti, libri i poezive i Onos “Grapefruit” pati një ndikim vendimtar në zhvillimin e pjesës. Në një intervistë të BBC-së në vitin 1980, John Lennon pranoi se gruaja e tij gjithashtu meritonte të shfaqej në titujt, por se në atë kohë ai ishte “më egoist dhe më macho”, , aq sa e la jashtë.

Protesta fetare

Një varg nga “Imagine” nuk ishte shumë i popullarizuar tek grupet fetare: në botën utopike, pa politikë dhe pa luftëra që John Lennon parashikon në këngë, nuk ka vend as për kultet e ndryshme, thekson ai dhe “as religjion gjithashtu”. Fjalët u frymëzuan në të vërtetë nga një libër që komediani Dik Gregori u kishte dhënë Lennon dhe Yoko Ono, i cili u përqendrua në konceptin e lutjes pozitive. Por besimtarët ende protestuan. Teksti i “Imagine”, megjithatë, është më përmbysës sesa duket, “i maskuar” në melodinë e ëmbël dhe tërheqëse, aq sa në librin “Lennon in America” nga Geoffrey Giuliano ish Fab Four e përshkroi kështu: antifetare, antikombëtare, anti-konvencionale, antikapitaliste … por meqenëse është e mbuluar me sheqer, pranohet”.

Mozaiku në Central Park

Ndër nderimet e shumta për “Imagine” dhe John Lennon në botë, një nga më të famshmit është padyshim mozaiku i bërë në Central Park, në zemër të New York City, në një zonë të parkut, i cili që nga viti 1985 u quajt ‘Memorial Straeberry Fields’ dhe i cili, pavarësisht se është konceptuar si një lloj kopshti i paqes, është bërë mbi të gjitha një destinacion pelegrinazhi për fansat e artistit.

Citati në aeroportin e Liverpoolit

Qyteti i Liverpoolit është plot me referenca për ‘Fab Four’, si dhe përmban vendet kryesore të rritjes së tyre. Dhe sigurisht që aeroporti nuk mund të tejkalohej: në 2002 u titullua zyrtarisht John Lennon, i kompletuar me autoportretin e tij si logo, dhe pas mbërritjes, udhëtarët (si Yoko Ono në këtë foto) përballen me një citim të “Imagine”: “Mbi ne vetëm qiell”, i përsosur për fluturim. / Gazeta Si / KultPlus.com

 (Photo by Keystone/Getty Images)