‘Nuk ka rëndësi kë dashuroni, ku dashuroni, pse dashuroni, kur dhe si dashuroni, rëndësi ka që dashuroni’

Bota e humbi John Lennon që në 1980-ën, por muzika dhe poezia e tij jetojnë ende në zemrat tona. Fjalët e tij për dashurinë, jetën, dhe paqen që dekada më parë i la për ne, tingëllojnë ende kuptimplota dhe na nxisin drejt një versioni më të mirë të vetes dhe të së ardhmes tonë.

Ne duam t’u kujtojmë ndjekësve tanë për këtë muzikant gjenial dhe ëndërrimtar madhështor thëniet më të fuqishme të tij:

“Jetojmë në një botë ku duhet të strukemi që të bëjmë dashuri, ndërkohë që dhuna praktikohet ditën për diell.”

“Kur shkoja në shkollë, ata më pyesnin çfarë dëshiroja të bëhesh kur të rritesha. Unë shkrujta “i lumtur”. Ata më thanë se nuk e kisha kuptuar detyrën, dhe unë u thashë se ju s’keni kuptuar jetën.”

“Duke qenë i ndershëm nuk ke për të pasur shokë të shumtë, por gjithmonë do të kesh shokët e saktë.”

“Nuk ka rëndësi kë dashuroni, ku dashuroni, pse dashuroni, kur dhe si dashuri, rëndësi ka që dashuroni.”

“Nëse të gjithë do ta dëshironin paqen aq as dëshirojnë një set të ri televiziv, atëherë paqja do mbretëronte.”

“Të përpiqesh t’u pëlqesh të gjithëve është e pamundur – nëse e bën, do përfundosh në një midis ku asnjërit s’i pëlqen. Duhet të marrësh vendimin për atë që mendon se është më e mira për ty, dhe bëjë atë.”

“Si zakonisht, qëndron një grua madhështore, prapa çdo idioti.”

“Vetëm duke provuar rrobat e të tjerëve e kuptojmë përmasën tonë.”

“Kur bën diçka fisnike dhe të bukur e askush nuk e vëren, mos u trishto. Për diellin, çdo mëngjes është i bukur, edhe pse audienca fle gjumë ende.”

“Gjithçka do të shkojë në vendin e vet në fund. Nëse gjërat nuk janë në vendin e tyre, atëherë s’ka ardhur fundi.”

“Një ëndërr që e ëndërron i vetëm, është vetëm një ëndërr. Një ëndërr që e ëndërrojmë së bashku, është realitet.”

“Paqja nuk është diçka për të cilën ne lutemi dhe urojmë; është diçka që bëhet, diçka që je, dhe diçka që jepet.” / KultPlus.com

‘Nuk ka rëndësi kë dashuroni, ku dashuroni, pse dashuroni, kur dhe si dashuroni, rëndësi ka që dashuroni’

Bota e humbi John Lennon që në 1980-ën, por muzika dhe poezia e tij jetojnë ende në zemrat tona. Fjalët e tij për dashurinë, jetën, dhe paqen që dekada më parë i la për ne, tingëllojnë ende kuptimplota dhe na nxisin drejt një versioni më të mirë të vetes dhe të së ardhmes tonë.

Ne duam t’u kujtojmë ndjekësve tanë për këtë muzikant gjenial dhe ëndërrimtar madhështor thëniet më të fuqishme të tij:

“Jetojmë në një botë ku duhet të strukemi që të bëjmë dashuri, ndërkohë që dhuna praktikohet ditën për diell.”

“Kur shkoja në shkollë, ata më pyesnin çfarë dëshiroja të bëhesh kur të rritesha. Unë shkrujta “i lumtur”. Ata më thanë se nuk e kisha kuptuar detyrën, dhe unë u thashë se ju s’keni kuptuar jetën.”

“Duke qenë i ndershëm nuk ke për të pasur shokë të shumtë, por gjithmonë do të kesh shokët e saktë.”

“Nuk ka rëndësi kë dashuroni, ku dashuroni, pse dashuroni, kur dhe si dashuri, rëndësi ka që dashuroni.”

“Nëse të gjithë do ta dëshironin paqen aq as dëshirojnë një set të ri televiziv, atëherë paqja do mbretëronte.”

“Të përpiqesh t’u pëlqesh të gjithëve është e pamundur – nëse e bën, do përfundosh në një midis ku asnjërit s’i pëlqen. Duhet të marrësh vendimin për atë që mendon se është më e mira për ty, dhe bëjë atë.”

“Si zakonisht, qëndron një grua madhështore, prapa çdo idioti.”

“Vetëm duke provuar rrobat e të tjerëve e kuptojmë përmasën tonë.”

“Kur bën diçka fisnike dhe të bukur e askush nuk e vëren, mos u trishto. Për diellin, çdo mëngjes është i bukur, edhe pse audienca fle gjumë ende.”

“Gjithçka do të shkojë në vendin e vet në fund. Nëse gjërat nuk janë në vendin e tyre, atëherë s’ka ardhur fundi.”

“Një ëndërr që e ëndërron i vetëm, është vetëm një ëndërr. Një ëndërr që e ëndërrojmë së bashku, është realitet.”

“Paqja nuk është diçka për të cilën ne lutemi dhe urojmë; është diçka që bëhet, diçka që je, dhe diçka që jepet.” / KultPlus.com

Historia e panjohur e këngës “Imagine”: Imagjino ta bësh një këngë të bukur, për një botë më të bukur

Me fotot e papublikuara më parë dhe me shumë intervista të harruara e të nxjerra nga arkivat, një libër i ri – i publikuar në ditën që do të ishte ditëlindja e 78-të e John Lennonit – mëton të zbërthejë historinë prapa këngës “Imagine”, shkruan Fiona Macdonald.

Përfundimisht është himn i paqes; një odë për idealizmin. Por, “Imagine” (Imagjino) është edhe këngë dashurie. Kur ishte kompozuar, në vitin 1971, John Lennon dhe Yoko Ono ishin qe tre vjet bashkë. Ajo u kritikua ashpër nga disa, si një “grua dragua” që kishte shkatërruar martesën Lennonit me Cynthian – dhe, në këtë aspekt edhe grupin The Beatles. Megjithatë, një libër i ri nga botuesi Thames & Hudson sugjeron se Ono ishte keqinterpretuar – madje edhe për meritat për krijimin e këngës. Në një intervistë të vitit 1980, Lennon ka thënë se ai e Ono ishin që të dy përgjegjës për këngën “Imagine”; më 2017 Ono u njoh veç formalisht si bashkautore e këngës ikonike.

John and Yoko pranë veprës së George Adamyt (qershor 1970)

Siç rrëfen libri – përmes një koleksioni të rrallë të fotografive dhe të intervistave, bashkë me detajet tjera të bërjes së albumit me të njëjtin titull – Lennoni dhe Ono e frymëzuan njëri-tjetrin që nga takimi i parë.

Në vitin 1966, Lennoni shkoi të shihte një ekspozitë të Onos në Galerinë “Indica” të Londrës. Ai donte të jepte një kontribut në veprën “Hammer a Nail” (Bjeri gozhdës me çekan). Ono ishte e gatshme ta linte. Në një intervistë ajo kishte thënë: “Thash: ‘Në rregull nëse paguan pesë shilingë’. Sepse, mendova që piktura ime nuk do të shitej fare”.

Lennon kishte ide tjetër: “I thash: ‘Dëgjo, po të jap pesë shilingë imagjinarë dhe godite me çekan një gozhdë imagjinare. A është në rregull?’ Dhe, tërë puna shkoi: ‘Imagjino këtë, imagjino atë.’”

Ono përgjigjet: “Imagjino, imagjino. Dhe mendova: ‘Ueh, ja një tip që po e luan lojën e njëjtë si unë’. Isha e tronditur. Thash: ‘Kush është ky?’”

Lennon bleu piano të bardhë “Steinway”, si dhuratë për ditëlindjen e Onos (1971)

Ajo nuk e njohu Lennonin: “Kisha dëgjuar për The Beatles, e njihja emrin Ringo. Askush nuk do të më besojë, por kjo ishte kështu. Ringo mbahet mend, sepse Ringo në japonisht i bie mollë. E dija që The Beatles janë fenomen social, por Rock’n’Rolli më kishte anashkaluar.”
Ono i ofroi Lennonit një kthim në art: “Gjithmonë kisha si ëndërr takimin me një artiste me të cilën do të bie në dashuri. Që nga shkolla e artit… Ishte si të gjeja ar apo diçka të tillë.” Teksa e shihte, diçka ndizej në të: “E di ti se kishte një sens humori në punën e saj? Ishte qesharake,” ka thënë ai në një intervistë. “Disa nga punët e saj më bënin të qeshem. Kështu, u interesova sërish për artin, përmes punës së saj.”

John and Yoko në dhomën e tyre të fjetjes (gusht 1971)

Një punë e vitit 1964, do të ndihmojë në veçanti për ta krijuar këngën “Imagine”. Libri i Onos, “Grapefruit” (Grejpfruti) ka disa momente që ndikuan te Lennoni. Aty janë vargjet: “Imagjino retë të pikojnë; hape një vrimë në kopsht për t’i futur aty.” “Imagjino ta lësh një peshk të artë të notojë në qiell.” “Imagjino mijëra diej në qiell në të njëjtën kohë.”

Pamje nga xhirimet për këngën “Imagine” (1971)

Lennon e pranonte këtë: “Kishte shumë pjesë ku thuhet, ‘imagjino këtë’, ‘imagjino atë… ‘Imagine’ nuk do të ishte bërë pa të. E di se ajo ka ndihmuar në shumë tekste, por nuk isha tamam burrë për t’ia dhënë meritat. Pra, kjo këngë ishte shkruar nga John dhe Yoko. Kënga shpreh atë që unë mësova teksa isha me Yokon dhe ndjenjat e mia për të. Duhej të thuhej ‘Lennon/Ono’ për atë këngë, sepse ajo kontribuoi shumë”.

John and Yoko pranë një kabine telefoni në Nju Jork (korrik 1971)

Në këtë libër Ono zbulon se si ata duhej të përballnin një reagim negativ si çift, pavarësisht asaj që dukej kulturë e mendimit të lirë në Londër. “Një energji e re synonte të ndryshonte strukturën klasore në Angli dhe edhe botën”, thotë ajo. “Johni dhe unë u bashkuam në atë atmosferë. Pra, ishim të befasuar se e ashtuquajtura shoqëri hipikësh e asaj kohe, së cilës i përkisnim të dytë, u kthye kundër nesh posa e shpallën bashkimin tonë… Hipizmi i tyre merr fund kur Johni, lideri i tyre, zgjedh për partnere një grua të Orientit. Nuk e kemi kuptuar se kishte kaq racizëm…”

Një foto e bërë me Polaroid, ku është Yoko me Andy Warholin

Ono e pranon se ajo ishte pjesë e këngës “Imagine”: “Johni dhe unë u takuam – ai vjen nga Perëndimi e unë nga Lindja – dhe ende jemi së bashku”, tha ajo në vitin 1980. “Kemi këtë njëshmëri dhe ‘e gjithë bota mund të bëhet një’ është ndjenja se të gjithë do të jemi me ngjyra të kombinuara dhe të lumtur së bashku.”

Kënga në një farë mënyre merret me imagjinimin e një bote tjetër, në nivelin e dy njerëzve, por edhe në një kuptim më të gjerë. “George Orwelli dhe gjithë ata njerëz kanë projektuar pikëpamje shumë negative për të ardhmen. Dhe imagjinimi i një projekti është një fuqi e fortë magjike,” thotë Ono. “Kështu është krijuar shoqëria, nga imazhet negative. Prandaj, kemi tentuar të krijojmë një imazh pozitiv i cili, natyrisht, do të krijonte një lloj tjetër të shoqërisë.”

“Imagine” – një nga këngët më të suksesshme të Lennonit në solo-karrierën e tij, e cilësuar si nga më të mirat në histori

Lennon i referohej dëshirës së njerëzve për të fluturuar – “e cila ka marrë shumë kohë, por fillimisht duhej dikush ta imagjinonte.” Ai ka thënë kështu: “Bënim – mund ta quani magji, meditim apo projektim i cakut – atë që bëjnë njerëzit e biznesit, që kanë caqet e tyre. Futbollistët i kanë. Ata luten, meditojnë para loje… Njerëzit e projektojnë të ardhmen e tyre. Kështu, ajo që donim të thoshim ishte: ‘Le ta imagjinojmë një të ardhme më të mirë.’”

Ono përshkruan se si ata ndjeheshin për këngën, kur u publikua më 1971: “Të dy e pëlqyem këngën, por nuk e besonim se do të kthehet në këngë të fuqishme, në tërë botën… Ne e bëmë sepse besuam te fjalët dhe se e reflektonte atë që ndjenim.”

Yoko te pianoja e saj “Steinway”, në moshën 85-vjeçare

Ndërkaq, sipas Lennonit: “Kënaqësia më e madhe është të bëj një këngë – fjalët dhe tekstet – që do të zgjasin më shumë se dy vjet. Këngët që dikush mund t’i këndojë. Këngët që ndoshta do të më mbijetojnë. Dhe, kjo ma jep kënaqësinë më të madhe.” /KultPlus.com

41 vjet pa John Lennon

”I just shot John Lennon” (”Sapo kam qëlluar John Lennon”), ishin fjalët të shqiptuara me ton të ftohtë dhe cinik, më 8 dhjetor 1980, nga Mark David Chapman, i cili i dha fund jetës së ish-Beatles.

Lennon kishte mbushur 40 vjeç vetëm dy muaj më parë, më 9 tetor.

Dhe 41 vjet më parë vdekja e tij tronditi botën dhe veçanërisht një brez, e cili ishte rritur duke u ushqyer me idealet e paqes, që gjithashtu frymëzoi albumin e tij më të suksesshëm ”’Imagine”’ (1971), kënga me të njëjtin titull i të cilit u shndërrua në një himn ndërkombëtar të pacifizmit.

Natën e 8 dhjetorit 1980, Lennon ishte në shoqëria e bashkëshortes, Yoko Ono, pasi të dy po ktheheshin në banesën e tyre, brenda ndërtesës ”Dakota”, përballë njërës prej hyrjeve në Parkun Qendror, në rrugën 72.

Atë mëngjes fotografja e famshme e portreteve, Annie Leibovitz kishte qenë në shtëpinë e çiftit për të bërë një set fotografik për kopertinën e revistës ”Rolling Stone” dhe kishte realizuar foton e famshme në të cilën Lennon krejtësisht i zhveshur përqafon dhe puth Onon, e veshur plotësisht në të zeza.

Rreth orës 22:50, Chapman u afrua në hyrje të ndërtesës ”Dakota”.

Pas hyrjes së Lennon me Ono, ai nxori një pistoletë të kalibrit 0,38 milimetra dhe gjuajti me pesë fishekë.

Katër prej tyre kapën Lennon në shpinë, ndërsa një shpoi aortën. Ish-Beatle mezi shqiptoi fjalën ”Më qëlluan…”, para se të ndërronte jetë.

Ai u dërgua menjëherë nga një patrullë policie në spitalin ”Roosevelt”, ku u shpall i vdekur në orën 23:15.

Në 1969 Lennon kishte thënë se ”nuk kam frikë të vdes”.

Sidoqoftë, 40 vjet më vonë, miti i John Lennon vazhdon të frymëzojë brezat.

Ai mbetet një nga ikonat më të fuqishme ndonjëherë prodhuar nga kultura popullore, një njeri që falë muzikës dhe angazhimit për paqen ndryshoi botën.

 KultPlus.com

Paul McCartney zbulon se John Lennon ishte ai që nxiti ndarjen e ‘The Beatles’

Kur grupi më i madh në historinë muzikore britanike, “The Beatles” u shpërbë në vitin 1970, fansat drejtuan gishtin tek vokalisti kryesor, Paul McCartney për ndarjen.

Tani, më shumë se gjysmë shekulli më vonë, McCartney ka zbuluar se ishte, në fakt, John Lennon ai që nxiti ndarjen.

“John hyri në dhomë një ditë dhe tha:” Po largohem nga Beatles “. Është mjaft emocionuese. Është më tepër si një divorc. Dhe pastaj na lanë ne t’i bashkonim pjesët”, tha McCartney në një intervistë për BBC Radio 4, shkruan CNN.

McCartney tha se vendimi i Lennon për t’u larguar nga grupi u nxit nga ndjekja e tij për drejtësi sociale, bashkë me gruan e tij, Yoko Ono.

“Çështja ishte se John ishte duke bërë një jetë të re me Yoko dhe ai donte të hynte në një thes, donte të shtrihej në shtrat për një javë në Amsterdam, të jetonte në paqe”, tha McCartney.

McCartney e përshkroi ndarjen si periudhën më të vështirë të jetës dhe tha se mund të kishte imagjinuar që Beatles të vazhdonte më gjatë nëse Lennon nuk do të kishte nxitur ndarjen.

“Beatles po prisheshin dhe ky ishte grupi im, kjo ishte puna ime, kjo ishte jeta ime. Doja që të vazhdonte, mendova se po bënim gjëra mjaft të mira”, tha tutje artisti.

McCartney do të nxjerrë një libër me komente mbi tekstet e këngëve së tij muajin e ardhshëm, të redaktuar nga poeti irlandez Paul Muldoon, dhe përfshinë edhe këngët të shkruara për “The Beatles”./KultPlus.com

“Imagine” i John Lennon mbush 50 vjet, disa kuriozitete për këngën legjendare (VIDEO)

Më 9 shtator 1971 në Shtetet e Bashkuara u publikua “Imagine”, albumi i pestë nga John Lennon, i dyti që mbërriti pas shpërbërjes së Beatles. Një përvjetor, për të cilin tashmë është krijuar hashtagu #Imagine50, të cilin Yoko Ono dhe djali i saj, Sean, kanë vendosur ta festojnë duke e bërë të disponueshëm filmin që gjurmon përpunimin e tij në transmetim në platforma të ndryshme.

Albumi ishte një sukses i madh tregtar dhe pati një rekord në histori. Kuptohet, falë edhe këngës me të njëjtin emër që gjendet brenda saj, një himn për barazinë e të gjithë njerëzve që tani është bërë i pavdekshëm. Ndikimi i “Imagine” në muzikë (dhe më gjerë) ka qenë dhe vazhdon të jetë i madh, duke filluar me homazhet dhe kopertinat (mbi 200, nga Joan Baez tek Madonna tek Elton John) që janë bërë prej tij. Le të shohim disa kuriozitete për një nga këngët më të famshme në histori.

“Imagine”, pacifist apo komunist?

“Imagine”, në kulturën masive, është bërë një simbol i paqes, i përdorur në shumë vende – vuri në dukje presidenti amerikan John Carter – “në të njëjtin nivel me himnet kombëtare”, interpretuar gjatë ngjarjeve më të mëdha bamirëse botërore. John Lennon, megjithatë, deklaroi se tekstet e këngës i ngjanin mendimit komunist më shumë sesa një himn pacifist: “Imagjinoni që nuk ka më fe, asnjë vend, asnjë politikë nuk është praktikisht Manifesti Komunist, edhe nëse nuk jam veçanërisht komunist, as unë nuk jam pjesë e ndonjë lëvizjeje”, tha ai.

Kontributi i Yoko Ono

John Lennon dhe gruaja e tij Yoko Ono realizuan “Imagine” (regjistrim dhe këngë) me producentin Phil Spector. Melodia është e thjeshtë dhe e drejtpërdrejtë: akordet në C major të lindur në pianon e bardhë Steinway të shtëpisë së Lennon në Angli. Kënga, tha ish-Beatle, u frymëzua fuqishëm nga veprat e Yoko Ono, si në fjalë ashtu edhe në mendime në përgjithësi. Në veçanti, libri i poezive i Onos “Grapefruit” pati një ndikim vendimtar në zhvillimin e pjesës. Në një intervistë të BBC-së në vitin 1980, John Lennon pranoi se gruaja e tij gjithashtu meritonte të shfaqej në titujt, por se në atë kohë ai ishte “më egoist dhe më macho”, , aq sa e la jashtë.

Protesta fetare

Një varg nga “Imagine” nuk ishte shumë i popullarizuar tek grupet fetare: në botën utopike, pa politikë dhe pa luftëra që John Lennon parashikon në këngë, nuk ka vend as për kultet e ndryshme, thekson ai dhe “as religjion gjithashtu”. Fjalët u frymëzuan në të vërtetë nga një libër që komediani Dik Gregori u kishte dhënë Lennon dhe Yoko Ono, i cili u përqendrua në konceptin e lutjes pozitive. Por besimtarët ende protestuan. Teksti i “Imagine”, megjithatë, është më përmbysës sesa duket, “i maskuar” në melodinë e ëmbël dhe tërheqëse, aq sa në librin “Lennon in America” nga Geoffrey Giuliano ish Fab Four e përshkroi kështu: antifetare, antikombëtare, anti-konvencionale, antikapitaliste … por meqenëse është e mbuluar me sheqer, pranohet”.

Mozaiku në Central Park

Ndër nderimet e shumta për “Imagine” dhe John Lennon në botë, një nga më të famshmit është padyshim mozaiku i bërë në Central Park, në zemër të New York City, në një zonë të parkut, i cili që nga viti 1985 u quajt ‘Memorial Straeberry Fields’ dhe i cili, pavarësisht se është konceptuar si një lloj kopshti i paqes, është bërë mbi të gjitha një destinacion pelegrinazhi për fansat e artistit.

Citati në aeroportin e Liverpoolit

Qyteti i Liverpoolit është plot me referenca për ‘Fab Four’, si dhe përmban vendet kryesore të rritjes së tyre. Dhe sigurisht që aeroporti nuk mund të tejkalohej: në 2002 u titullua zyrtarisht John Lennon, i kompletuar me autoportretin e tij si logo, dhe pas mbërritjes, udhëtarët (si Yoko Ono në këtë foto) përballen me një citim të “Imagine”: “Mbi ne vetëm qiell”, i përsosur për fluturim. / Gazeta Si / KultPlus.com

 (Photo by Keystone/Getty Images)

Artistët sjellin këngën “Imagine” përmes një video-kolazhi inspirues (VIDEO)

Ylli i filmave “Wonder Woman”, Gal Gadot e ka realizuar një video-kolazh të këngës hit të John Lennoit, “Imagine”, në shenjë solidariteti me situatën e fundit në botë, të cilën e ka shkaktuar pandemia e koronavirusit.

Në videon e postuar në Instagram, Gadot fillon ta interpretojë këngën e njohur të Lennonit të vitit 1971, dhe më pas shoqërohet nga yje të ndryshëm të showbizit si, Will Ferrell, Jamie Dornan dhe Natalie Portman.

Ylli i filmave të bazuar në librat komik “DC Comics”, e ka treguar se ka gjashtë ditë që është vetizoluar, dhe përhapja globale e kësaj sëmundjeje e ka shndërruar në filozofe, transmeton Koha.

Përveç Ferrellit, Dornanit dhe Portmanit, ndër yjet e tjerë të cilët kanë shprehur gatishmëri të bëhen pjesë e kësaj videoje janë: Zoe Kravitz, Chris O’Dowd, Sia, Pedro Pascal, Eddie Benjamin, Leslie Odom Jr, Lynda Carter, Ashley Benson, Norah Jones, Jimmy Fallon, Cara Delevingne, Kaia Gerber, Labrinth, Annie Mumolo dhe Maya Rudolph.

Ndër të tjera, Gadot ka shpjeguar se inspirimin për ta realizuar këtë kolazh e ka marrë nga një video virale nga Italia, shteti i cili po vazhdon të qëndrojë izolim të plotë, ku shihet një burrë duke e interpretuar këngën “Imagine” në trombë, teksa shoqërohet nga këndimi i fqinjëve nga shtëpitë e tyre.

Përhapja e koronavirusit nëpër Amerikë, ka bërë që kryebashkiaku i New Yorkut, Bill de Blasio të lëshojë urdhër zyrtarë për mbylljen e të gjitha kinemave, teatrove, sallave koncertale dhe klubeve të natës në këtë qytet.

Si pasojë, yje të shumtë të showbizit si Lady Gga, Taylor Swift dhe Miley Cyrus, po i shfrytëzojnë platformat e tyre për t’iu bërë thirrje fansave që të qëndrojnë në shtëpi dhe të vetilozohen, deri sa të përmirësohet situata. / KultPlus.com

Liderët e botës, të bashkuar “këndojnë” këngën e John Lenon

Këngëtari i njohur amerikan, John Lenon, i cili jetoi në shekullin e 20’të, është i njohur për mesazhet e tij të paqes.

Kënga e tij më e njohur është “Imagine”, e cila bën thirrje për paqe.

E pikërisht kjo këngë, ka “bashkuar” liderët botërorë.

Në një video të krijuar nga Synthesia.io

Mesazhi i kësaj kënge është paqja, ndërsa në fillim të videos shkruhet “Ajo që do e shihni nuk është e vërtetë. Por mund të jetë”. / KultPlus.com

Këngës “Imagine” të John Lenon, i kushtohet një libër

Këngës më të famshme të të gjitha kohërave, “Imagine” të John Lenon, i është kushtuar një libër.

Dhe është pikërisht vejusha e Lenon, Yoko Ono, e cila do të sjellë detaje mbi kohën në të cilën u mendua, krijua dhe më pas realizua kënga e konsideruar si himn i paqes.

Me titull “Imagine” John Yoko, libri tregon gjenezën dhe prapaskenat e albumit, nëpërmjet kujtimeve të John, vetë Yokos dhe 40 personave që kanë qenë afër Lenon.

Përtej sfondit, teknikave të regjistrimit, në tekst jepet edhe planimetria dhe panorama e shtëpisë dhe studiove, me mbi 80 përqind të materialeve të pa publikuara më parë.

Publikimi i librit është parashikuar më 9 Nëntor, pikërisht në ditën kur Lenon do të mbushte 78 vjeç./a.a/ KultPlus.com