“Dhuna ndaj grave është një ndër shkeljet më të turpshme të të drejtave njerëzore”

Kofi Anann ishte sekretari i shtatë i Kombeve të Bashkuara përgjatë viteve 1997-2006, i cili pati një rol kyç për t’i dhënë zë krimeve që po ndodhnin në Kosovë përgjatë luftës së fundit, shkruan KultPlus.

Ai tërhoqi vëmendjen ndërkombëtare nëpërmjet vizitës së tij dhe pastaj shpalosjes së gjendjes reale të Kosovës dhe ashtu siç ai e quajti, të mos përsëritet historia e njëjtë sikurse në Bosnjë.

Mirëpo, ai shkoj edhe më tej. Kosova dhe lufta e saj zuri vend edhe në librin e tij autobiografik “Një jetë në luftë dhe paqe”.

Ndërkaq të njohura janë edhe thëniet e tij, që KultPlus ua sjell disa prej tyre:

Ne mund të kemi fe të ndryshme, lëkurë me ngjyra të ndryshme, por të gjithë i përkasim një race njerëzore.

Kur gratë lulëzojnë, e gjithë shoqëria përfitojnë dhe brezave pasardhës iu jepet një fillim më i mirë në jetë.

Të jetosh është të zgjedhësh. Por për të zgjedhur mirë, duhet të dish kush je dhe për çfarë qëndron, ku do të shkosh dhe pse dëshiron të arrish atje

Barazia gjinore është më shumë se një qëllim në vetvete. Është një parakusht për të zvogëluar sfidën e varfërisë, promovimin e zhvillimit të qëndrueshëm dhe ndërtimin e qeverisjes së mirë.

Dhuna ndaj grave është një ndër shkeljet më të turpshme të të drejtave njerëzore dhe është ndoshta më e përhapura. Nuk njeh kufij të gjeografisë, kulturës apo pasurisë. Për sa kohë që vazhdon, ne nuk mund të pretendojmë të bëjmë përparim real drejt barazisë, zhvillimit dhe paqes.

Edukimi është një e drejtë njerëzore me një fuqi të jashtëzakonshme për t’u transformuar. Mbi bazën e saj mbështeten gurët themelet e lirisë, demokracisë dhe zhvillimit të qëndrueshëm njerëzor./KultPlus.com