“Të mendosh është e vështirë, prandaj shumica e njerëzve gjykojnë”

Thënie nga autorë të ndryshëm!

 “Akoma është e lirë për shpirtrat e mëdhenj jeta e lirë. Vërtet, ai që pak zotëron aq më pak zotërohet, andaj bekuar qoftë varfëria.” – Friedrich Nietzsche

“Brengosu për ato që i thonë të tjerët dhe gjithmonë do të jesh i burgosuri i tyre.” – Lao Tzu

“Një ditë ju do të jeni mjaftueshëm i vjetër për të filluar përsëri leximin e përrallave.” – C.S. Lewis

“Gjëja më tragjike në botë është kur njeriu i gjenialitetit nuk është edhe njeri i nderit.” – George Bernard Shaw

“S’ka pasuri që do ta vë në paqe me veten njeriun e keq.” – Platoni

“Ata që mund të heqin dorë nga liria thelbësore për të fituar pak siguri të përkohshme, nuk e meritojnë as lirinë e as sigurinë.” – Benjamin Franklin

“Simptoma e parë e dashurisë së vërtetë tek një burrë, është ndruajtja, ndërsa tek një grua, guximi.” – Victor Hygo

“Të mendosh është e vështirë, prandaj shumica e njerëzve gjykojnë.” – Carl Gustav Jung

“Kur do të kesh një mik, duhet të jesh gati të luftosh për të; dhe për të luftuar, duhet të jesh i aftë për të qenë armik.” – Friedrich Nietzsche

“Mos shko andej nga të dërgon shtegu, por në vend të kësaj shko andej ku s’ka shteg dhe lëre një gjurm.” – Ralph Waldo Emerson

“Para se të niseni në udhëtimin e hakmarrjes, hapini dy varre.” – Confucius

“Sa herë që të gjithë pajtohen me mua, e ndjej se jam diçka gabim.” – Oscar Wilde

“Plagët morale e kanë këtë karakteristikë – ato mund të fshihen, por ato kurrë nuk mbyllen; gjithmonë të dhimbshme, gjithmonë të gatshme të gjakosin sa herë që preken. Ato mbesin të freskëta dhe të hapura në zemër.” – Alexandre Dumas

“Mosbindja është themeli i vërtetë i lirisë. Të dëgjueshmit janë skllavë.” – Henry David Thoreau “Zoti është dhimbja e frikës nga vdekja.” – Fyodor Dostoyevsky/filozofia.al /KultPlus.com

“Mos i madhno herojtë”

Lao Tzu

Përktheu: Ilir  Breca

Mos i madhno herojtë

Dhe njerzit nuk do t’përlahën

Mos rujë sene t’rralla

Dhe kërkush nuk vjedhë

Mos shfaq çka kanë qef gjinja

Dhe zemrat e tyne nuk do t’trazohën

Prandaj

Urtia sundon

Tuj i shprazë zemrat dhe tuj mushë barkat

Tuj i ligshtu ambiciet dhe tuj forcu eshnat

I udhëheq njerzit

Larg prej dijës dhe dëshirës;

I koqitë ata qi dinë tepër

Prej t’shkumit shumë larg:

Përdore moslëvizjen

Dhe rendi i natyrshëm nuk prishet./ KultPlus.com

“Brenda teje ke gjithçka që të duhet”

Lao Tzu, një prej filozofëve dhe poetëve më të famshëm të Kinës së lashtë, ka lënë pas shumë mësime të rëndësishme. I njohur më mirë si autori i Tao Te Ching dhe themelues i Taoizmit filozofik, urtësia e tij e spikatur dhe mesazhet e paqes, pajtimit dhe të jetuarit në mënyrë kohezive, na kujtojnë se çfarë është me të vërtetë e rëndësishme në jetë, dhe si mund të zhvillohemi në mënyrë kolektive.

Në kulturën kineze ai ishte një figurë qendrore, por fjalët e tij mund të gjejnë zbatim për popujt e të gjithë botës.

Përgjigjen e ke ti!

“Në qendrën e qenies tënde, ti e ke përgjigjen; ti e di se kush je dhe e di se çfarë do. Të njohësh të tjerët është inteligjencë; të njohësh vetveten është mençuri. Të kontrollosh të tjerët është forcë; të kontrollosh vetveten është fuqia e vërtetë. Kur heq dorë nga ai që jam, unë shndërrohem në atë që do të bëhem”.

Tolero dhe do të jesh i lirë!

“Duhet të lësh gjërat ashtu si janë. Bota fitohet duke qenë tolerantë”.

“Mësuesi vepron duke mos bërë asgjë dhe mëson duke mos thënë asgjë. Gjërat shfaqen dhe ai i lë të vijnë; gjërat zhduken dhe ai i lë të ikin. Ai ka, por nuk zotëron, vepron por nuk pret. Kur puna mbaron, ai e harron. Ja përse zgjat përgjithmonë”.

“Nëse do të bëhesh i plotë, lëre veten të jesh i pjesshëm. Nëse do të bëhesh i drejtë, lëre veten të jesh i shtrembër. Nëse do të bëhesh plot, lëre veten të jetë bosh. Nëse do të rilindësh, lëre veten të vdesë. Nëse do të të japin gjithçka, hiq dorë nga gjithçka”.

“A e ke durimin që të presësh deri kur balta të bjerë dhe uji të pastrohet? A mund të qëndrosh pa lëvizur, deri kur veprimi i duhur të shfaqet vetë”?

Egoizmi nuk do të të japë asnjëherë kënaqësinë e njohjes së vërtetë të vetvetes!

“Ai që e përcakton vetveten, nuk do ta dijë kurrë se cili është në të vërtetë”

“Ai që ka fuqi mbi të tjerët, nuk mund të fuqizojë veten”.

“Ai që përpiqet të shkëlqejë, e zbeh dritën e vetes së tij”.

“E keqja ikën kur e injoron!”

“Mos i jep të keqes asgjë të cilës t’i kundërvihet, dhe do të shohësh që do të zhduket vetë”.

Mirësia dhe dhembshuria fitojnë gjithmonë!

“Trajtoji ata që janë të mirë me mirësi, dhe trajto gjithashtu ata që nuk janë të mirë, po me mirësi. Kështu e merr të mirën mbrapsht. Ji i ndershëm me ata që janë të ndershëm, dhe ji gjithashtu i ndershëm me ata që nuk janë. Kështu sigurohet ndershmëria”.

“Mirësia në fjalë krijon besim. Mirësia në të menduar krijon thellësi. Mirësia në të dhënë krijon dashuri”.

“Të jesh thellësisht i dashuruar nga dikush të jep forcë, ndërkohë që kur dashuron dikë thellësisht, të jep kurajë”.

Pavarësisht të tjerëve ji gjithnjë vetvetja!

“Vrije mendjen për miratimin e njerëzve, dhe ti do të jesh i burgosuri i tyre”.

“Kur je i kënaqur që je thjeshtë vetvetja, dhe nuk krahasohesh apo konkuron, të gjithë do të respektojnë”.

Mençuria dhe forca vijnë prej përulësisë!

“Njeri i mençur është ai, që e di, atë që nuk di”.

“Të gjithë rrëketë derdhen në det, sepse deti është më poshtë se ato. Përulësia ia jep atij fuqinë që ka”.

Ndryshimi është i pashmangshëm, kështu që përqafoje!

“Nëse kupton që të gjithë gjërat ndryshojnë, nuk ka asgjë pas të cilës do të duash të kapesh. Nëse nuk ke frikë nga vdekja, atëherë nuk ka asgjë që nuk mund ta arrish”.

“Fillimet e reja shpesh herë maskohen si funde të dhimbshëm”.

“Një udhëheqës i madh e di se nuk është mbi ndjekësit e tij, por njëri prej tyre!”

“Udhëheqësi i lig është ai që njerëzit e urrejnë. Udhëheqësi i mirë është ai që njerëzit e nderojnë. Udhëheqësi i madh është ai për të cilin njerëzit thonë: “E krijuam vetë”.

“Nëse dëshiron të qeverisësh njerëzit, duhet të vendosësh veten poshtë tyre. Nëse do t’i udhëheqësh njerëzit, duhet të mësosh si t’i ndjekësh ata”.

“Mos bëj asgjë dhe mos ji asgjë, e do të gjesh lumturinë e vërtetë!”

“Kur asgjë nuk bëhet, asgjë nuk lihet pa u bërë”.

“Shëndeti është zotërimi më i madh që ke. Kënaqësia është thesari më i madh. Vetëbesimi është miku më i mirë. Mos-qenia është gëzimi më i madh”. / KultPlus.com