”Dashuria hyjnore nuk mund të ndryshojë kurrë, asgjë, madje as vdekja nuk mund ta thyej atë”

Leon Tolstoi, shkrimtari i madh rus i cili njihet për dy veprat e tij që letërsia botërore i konsideron si kryevepra të letërsisë, shkruan KultPlus.

Tolstoi la gjurmë të mëdha në historinë e letërsisë botërore e sidomos asaj ruse.

Më poshtë mund të lexoni një fragment të shkëputur nga romani i tij ”Lufta dhe Paqja

”Po, dashuri,… por jo dashuri që dashuron për diçka, të fitojë diçka, ose për shkak të diçkaje, por atë dashuri që e ndjeva për herë të parë, kur isha duke vdekur, e pashë armikun tim dhe prap e doja atë. E njoha atë ndjenjë të dashurisë e cila është esenca e shpirtit, për të cilën asnjë objekt nuk është i nevojshëm.

Dhe këtë ndjenjë të hareshme e njoh edhe tani gjithashtu. Ta duash fqinjin e dikujt; ta duash armikun e dikujt; të duash çdo gjë – ta dush Zotin në të gjitha manifestimet e tij. Dikush që është i dashur për dikë, mund të duhet me dashuri njerëzore; por një armik ama, mund të dashurohet vetëm me një dashuri hyjnore.

Dhe kjo ishte arsyeja se përsa ndjeva kënaqësi të tillë kur e ndjeva se e dashuroja atë burrë. Çfarë ka ndodhur me të? A është ai gjallë?… Dashuria njerëzore mund të kalojë nga dashuria në urrejtje; por dashuria hyjnore nuk mund të ndryshojë kurrë; Asgjë, madje as vdekja nuk mund ta thyej atë.

Ajo është pikërisht natyra e shpirtit. Dhe sa njerëz kam urrejtur në jetën time? Nga gjithë këta njerëz, asnjë nuk e kam dashuruar dhe urrejtur më shumë se atë… nëse do të ishte e mundur për mua ta shoh atë vetëm edhe njëherë… vetëm njëherë, dhe duke shikuar ata sy t’i them….” / KultPlus.com

Dhjetë librat që duhet t’i lexoni mbi luftën

Të lexosh libra, nënkupton ta pasurosh mendjen me njohuri të reja për çështje të ndryshme.

Lufta është diçka në të cilën çdo vend është përfshirë. Disa për të mbrojtur atë që ju takon, e disa të tjerë për të marr diçka nga dikush.

Ekziston një thënie “Historia që harrohet përsëritet”, prandaj duhet lexuar shumë libra mbi luftën që të mos lejohet përsëritja e historisë.

Këta janë disa nga librat më të lexuar dhe më të preferuarit për luftën, të cilët jua rekomandojmë t`i lexoni.

“Asgjë të re nga fronti I perëndimit” – Erih Maria Remark

“Hajdutja e librave” – Markus Zusak

“Lufta dhe paqja” – Leo Tolstoy

“Gjuetari I balonave” – Khalid Hosseini

“Njëmijë diej vezullues” – Khalid Hosseini

“Kur fryn era” – Raymond Brigs

“Ditari i Anna Frank”

“Arti i Luftës” – Sun Tzu

“Gjeneralët vdesin ne shtrat” – Çarles Yale Harrison

“Iliada” – Homeri