72 vjet nga vdekja e Mahatma Ghandit, njeriut të paqes

Mahatma Ghandi një udhëheqës i shquar politik dhe ideologjik i Indisë gjatë “lëvizjes indiane për pavarësi”. Ishte i pari i lëvizjes që kishte për bazë fuqinë e shpirtit (Satyagraha ), shkruan KultPlus.

Sot, në 72 vjetorin e vdekjes së njërës prej figurave më të shquara të historisë botërore të paqes, KultPlus ju sjell disa nga thëniet më të fuqishme të tij.

-Jeta ime është mesazhi im.

-Lumturia është kur ajo që mendon, ajo që thua dhe ajo që bën janë në harmoni mes tyre.

-Në fillim të injorojnë, pastaj qeshin me ty, pastaj të luftojnë, dhe pastaj ti fiton.

-Jo-dhuna është forca më e madhe në dispozicion të njeriut. AJo është më e fuqishme edhe se arma më e fuqishme e shkatërrimit që njeriu ka krijuar ndonjëherë.

-Urre mëkatin, duaje mëkatarin.

-Njeriu i mirë është mik i të gjithë gjërave të gjalla.

-Unë e kundërshtoj dhunën, sepse kur ajo duket se po bën mirë, e mira është vetëm e përkohshme; ndërsa e keqja që ajo shkakton, është e përjetshme.

-Cfarë është e vërteta? Pyetje e vështirë, por unë për vete e kam zgjidhur, duke thënë se ajo është “ajo që zëri i brendshëm të thotë”.

-Të dobëtit nuk mund të falin asnjëherë. Falja është virtyt i të fortit.

-Asgjë nuk më ka trishtuar më shumë në jetë, se sa ngurtësia e zemrës së njerëzve të arsimuar.

-Ti duhet të jesh ndryshimi që dëshiron të shohësh në botë.

-Shëndeti është pasuria e vërtetë, dhe jo copat e floririt dhe argjendit.

-Mënyra më e mirë për të gjetur veten, është ta humbasësh veten në shërbim të të tjerëve.

-Nuk duhet të humbasësh besimin tek njerëzimi. Njerëzimi është një oqean; nëse disa pika në oqean janë të pista, vetë oqean nuk bëhet i pistë.

-E ardhmja varet nga ajo që bën sot.

-Kur admiroj bukurinë e perëndimit të diellit apo bukurinë e Hënës, shpirti im zgjerohet në adhurim të krijuesit.

-Dallimi mes asaj që bëjmë dhe asaj që jemi në gjendje të bëjmë, do të mjaftonte për të zgjidhur problemet e botës.

-Mund të mos dish asnjëherë se cfarë rezultatesh do të kenë veprimet e tua, por nëse nuk bën asgjë, nuk do të kesh rezultate.

-Paqja është arma më e fuqishme e njerëzimit.

-Të humbasësh durimin është të humbasësh betejën.

-Jeto sikur do të vdesësh nesër. Mëso sikur do të jetosh përgjithmonë.

-Intoleranca është në vetvete një formë dhune dhe një pengesë për rritjen e një shpirti të vërtetë demokratik.

-Mosmarrëveshja e ndershme është shpesh herë një shenjë e mirë progresi.

-Në botë ka mjaftueshëm për nevojat e njeriut, por jo për babëzinë e njeriut. / KultPlus.com