Sot, Dita e Nënës

Në mbarë botën, e diela e dytë e muajit maj, festohet si Dita e Nënës, për të nderuar e respektuar kështu figurën e nënës, shkruan KultPlus.

Dita e Nënës, shënohet për të treguar vlerën e nënave dhe figurave amë nëmbarë botën.

Edhe pse ato marrin dashurinë tuaj çdo ditë, një dedikim më i veçantë në këtë ditë atyre do t’ua kthej buzëqeshjen edhe më shumë.

Në fakt, edhe historia se si e diela e dytë e muajit maj, shënjon Ditën e Nënës, është mjaft interesante. Ka mbetur kështu pikërisht nga një grua.

Në kohët moderne amerikanja Anna Marie Jarvis (1864-1948) ishte ajo e vetme që kishte idenë e parë për të krijuar një ditë të veçantë për të nderuar nënën e saj. Kanë kaluar 103 vite që nga ajo ditë ku përpjekjet e saj në fund u realizuan më 9 maj, 1914, kur presidenti i atëhershëm amerikan Woodrow Wilson nënshkroi një dekret, ku Dita e Nënës u prezantua si një festë kombëtare në të dielën e dytë të majit. Që atëherë, shumë vende festojnë Ditën e Nënës Botërore në të dielën e dytë të majit. / KultPlus.com

Në maj nis lehtësimi i masave, kthimi në normalitet në tri etapa

Pas dy muajsh qëndrimi në izolim si shkak i Coronavirusit tashmë kanë filluar planet për hapjen e vendit, shkruan KultPlus

Në një opsion i cili po qarkullon parashihet se hapja do të realizohet përmes tri fazave të ndryshme. Secila fazë do të hap segmente të caktuara nga fusha e ekonomise dhe jetës sociale

Këtu keni të gjitha fazat:

“Faza e parë


Të filloj me 4 Maj dhe atë me kthimin e lirisë së lëvizjës së qytetarëve me masa të qarta kufizuese sa i përket distancimit social dhe masave mbojtëse të nevojshme.
📍 Hapja e tregjeve të gjelbërta, dyqaneve zejtare, dyqaneve të vogla tregtare (deri në 200m2) dhe lokaleve ofruese të shërbimeve të ndryshme me kushte dhe rregullativë të paracaktuar qartë për të respektuar distancimin social dhe masat mbrojtëse.
📍 Rifillimi i punës të sektorit të ndërtimtarisë, duke përcaktuar qartë kushtet që duhet ndërmarrë në respektimin e rekomandimeve të Institutit të Shendetit Publik të Kosovës.
📍 Hapja e salloneve të automjeteve dhe automekanikëve.
📍 Hapja e parqeve malore.
📍 Përgatitjet e nevojshme për fillimin e procesit mësimor me prioritet maturantët.
📍 Aktivizimi i transportit urban publik të kontrolluar.

Faza e dytë


Të filloj me 25 Maj pas analizës së situatës epidemiologjike dhe disciplinës së qytetarëve dhe bizneseve dhe të vazhdoj me:
📍 Hapjen e sektorit të hotelerisë dhe gastronomisë
📍 Hapjen e frizerëve, dhe salloneve të bukurisë.
📍 Hapjen e studiove të fitnesit
📍 Hapjen e parqeve me lodra për fëmijët
Duke përcaktuar qartë për këta sektor masat e nevojshme për implementimin e distancimit social dhe rekomandimeve te ISHPK-së.
📍 Hapja e të gjitha dyqaneve tregtare (Përjashto qendrat e mëdha tregtare)
📍 Hapja e qerdheve dhe fillimi i mësimit për ciklin e ulët mësimor
📍 Aktivizimi i transportit publik ndërurban të kontrolluar.

Faza e tretë


Të filloj me 15 Qershor pas analizës së situatës epidemiologjike dhe disciplinës së qytetarëve dhe bizneseve dhe të vazhdoj me:
📍 Hapjen e qendrave tregtare
📍 Hapjen e shkolllave për nxënësit e ciklit të mesëm dhe shkollat e mesme.
📍 Fillimi i aktiviteteve sportive dhe kulturore me kufizime të caktuara aty ku mundet të respektohen udhëzimet e IKSHP-së.
📍 Hapjen e aeroportit për fluturime në destinacionet e mundshme. / KultPlus.com